Criogenarea ovulelor, cea mai buna varianta pentru a avea un bebe si la 40+/50+de ani
Sarcina la peste 40 de ani sau la varste ce depasesc 50 de ani poate fi una destul de dificila. Si e si mai dificil sa o obtii pe cale naturala sau pe cale artificiala, cu ajutorul medicinei moderne. Sperantele sunt insa mari pentru femeile care au trecut de varsta critica de 35-40 de ani si inca nu au reusit sa conceapa un bebe pe cale naturala. Criogenarea ovulelor sau crioconservarea ovocitelor ar putea fi sansa la o sarcina rapida pentru milioane de femei.
Fetusul de sex feminin are ovare care adapostesc peste 6 milioane de ovule. La nastere, fetita are 1-2 milioane de ovule ramase din cele sase milioane. La pubertate, fetelor le mai raman 300.000-400.000 de ovule, rata de pierdere a acestora e de 1.000 per luna dupa ce trece pubertatea. La 30 de ani, numarul de ovule e de doar 100.000-150.000, la 35 de ani femeile raman cu 80.000 de ovule in ovare, spre 40-50 de ani deja numarul scade pana spre 10.000 de ovule sau chiar sub aceasta cifra.
La barbati e total diferit. Baietii incep sa aiba la dispozitie spermatozoizi si sperma dupa pubertate, dupa ce au intrat in aceasta perioada, in fiecare zi sunt produsi peste 250 milioane de spermatozoizi. Ovarele nu produc deloc ovule noi lunar, ci „scapa” de ele la ovulatie.
Deci numarul de ovule pe care le ai la nastere e finit. Numarul ovulelor si calitatea lor incep sa scada odata cu inaintarea in varsta si cu imbatranirea organismului. Ca sa ai la dispozitie ovule viabile pentru o posibila sarcina si la 40+ sau chiar la 50+ ai putea apela al criogenarea lor.
Pentru a criogena ovulele e nevoie ca ele sa fi ajuns deja la maturitate. Procedura e foarte simpla. Se extrag ovule din ovale, dupa ce se stimuleaza ovarele, dupa care se ingheata la temperaturi extrem de scazute pana cand femeia e gata sa devina mamica si sa accepte implantarea ovulelor fecundate.
Inainte de prelevarea ovulelor pentru criogenare se vor face injectii hormonale cel putin 10 zile, exact ca la fertilizarile in vitro. Toate ovulele vizate se vor maturiza deodata si nu pe rand, ovarele sunt stimulate sa incurajeze ovulatia. Ca numar de ovule ce pot fi prelevate per interventie sub sedare discutam despre 10 ovule sau poate mai multe, depinde de ovare si de efectele stimularii lor.
Cand femeia isi doreste un copil la peste 40 de ani se dezgheata ovulele si se combina cu spermatozoizi de la partener sau de la donatori alesi de viitoarea mamica. Embrionii rezultati care sunt viabili pentru o sarcina se vor transfera rapid in uter pentru implantare.
Prelevarea ovulelor pentru criogenare ar trebui sa se faca pana la 35 de ani, de preferat intre 20-25 de ani. Toate ovulele care au fost prelevate la 20-25 de ani vor avea o calitate mai buna decat cele folosite la 35-40 de ani, sarcina se va instala mai usor, fecundarea lor va fi mai usoara.
Procedura de criogenarea a ovulelor e foarte veche, primii nastere rezultata din ovule criogenate si fecundate a fost in 1986. Pana de curand criogenarea ovulelor era interzisa din motive medicale in multe parti ale lumii. Unul dintre motive era legat de „stricarea” ovulelor din cauza cristalelor prea mari de gheata formate in timp, se folosea inghetarea lenta, progresiva. Dar a aparut metoda noua de conservare a ovulelor la temperaturi uriase, de inghetare rapida.
Costurile pentru criogenarea ovulelor sunt mari, pot ajunge la 10.000 de dolari, 20.000 de dolari, apar si efecte adverse de la tratamentele hormonale, procedura de prelevare are si ea riscurile ei-se foloseste aspirarea transvaginala cu ultrasunete-, nu ai garantia unei sarcini perfecte dupa implantarea ovulului fecundat. Toate aceste dezavantaje trebuie stiute si trebuie discutate direct cu medicul ginecolog si cu medicii si personalul specializat in crioconservarea ovocitelor umane.
De ce ai apela la criogenarea ovulelor? Pentru ca pui cariera pe primul plan, pentru ca vrei sa iti atingi scopurile educationale, pentru ca ai probleme de etica legate de conceperea unui bebe indiferent de varsta si vrei sa incerci si aceasta varianta, pentru ca vrei sa calatoresti si ai un stil de viata relaxat si vrei sa il pastrezi asa, pentru ca nu ai gasit partenerul potrivit.
Care e rata de succes a procedurilor de implantare a ovulelor criogenate? Exista un mit potrivit caruita un ovul „inghetat” este egal cu un ciclu menstrual. Deci poti sa crezi ca 12 ovule inghetate la 33 de ani iti vor mai da un an de fertilitate in plus.
Din studiile deja facute pe ovule criogenate, 2% pana la 12% vor putea fi transferate in uter si vor duce la nasterea unor copii perfect sanatosi. Sansele ca o femeie care are deja prelevate opt sau mai multe ovule inainte de 35 de ani sa conceapa un bebe si sa il nasca fara probleme dupa transferul lor in uter sunt de 40.8%. Dupa 35 de ani sansele scad la 19.9%.
In general se recomanda criogenarea a cel putin 8-15 ovule de la femei sub 30 de ani. La femeile care au trecut de 35 de ani vor sa aiba ovule prelevate si criogenate decizia in privinta numarului recomandat de ovule prelevate se determina in baza caracteristicilor individuale ale pacientei.
Femeile care au o „rezerva” deja scazuta de ovule in ovare nu sunt sfatuite sa mai mearga la astfel de proceduri si sa riste. Va fi nevoie si de stimulare prelungita si costurile vor fi foarte mari daca vrei sa ai ovule prelevate si criogenate si la peste 35 de ani.
In viitor, cand vrei vrea sa folosesti ovulele „inghetate” vei fi sfatuita sa incerci sa ramai gravida pe cale naturala intai, in urma relatiilor sexuale neprotejate regulate din preajma ovulatiei normale lunare si ejacularii partenerului in vagin, la orgasm. Daca totusi nu reusesti sa ramai insarcinata vei putea trece prin procedurile de transfer de embrioni fertilizati cu sperma partenerului sau a unui donator si vei face injectii hormonale, vei folosi supozitoare vaginale inainte si dupa transferul embrionar.
La peste 35 de ani va fi nevoie de multiple incercari pana sa ai o sarcina rezultata in urma transferului de embrioni fecundati.