Consumul de peste in timpul sarcinii. Beneficii si ce specii de pesti sunt recomandate
Alimentatia in sarcina trebuie sa fie supravegheata cu mare atentie. Daca inainte de sarcina nu tineai cont de prea multe reguli si mancai tot ce voiai, odata ce ai ramas gravida dieta se va schimba radical, vei avea meniuri mai echilibrate, cu multe fructe, legume, grasimi „sanatoase”, proteine si nutrienti de calitate.
In mai toate meniurile recomandate pentru gravide vei gasi si pestele. Pestele este un aliment extrem de gustos, se prepara simplu, se gaseste proaspat sau congelat si il poti combina cu legume pentru a avea un fel de mancare sanatos si satios. Insa nu toate tipurile de peste sunt recomandate in sarcina, asa ca trebuie sa fii foarte atenta ce consumi in cele noua luni de graviditate.
Specialistii in nutritie si medicii recomanda femeilor insarcinate consumul regulat de peste mai ales in sarcina. Pestele e foarte bun pentru organismul mamicii, dar si pentru organismul bebelusului. In fiecare saptamana se recomanda macar doua sau trei mese la care sa avem peste, insa e de evitat pestele cu un continut mai mare de mercur.
Pestii de evitat in sarcina sunt cei mari, oceanici, pradatorii, dar si cei care traiesc in ape poluate, lacuri, rauri, care pot avea cantitati mai mari de bifenili policlorurati. Lista de pesti interzisi in sarcina ar putea fi urmatoarea: rechin, pestele spada, ton „obez”, marlin, macrou de mari dimensiuni. Anumiti pesti pot fi inclusi in meniu o data pe saptamana. Acestia ar fi: crap, cod, biban de mare chilian, ton alb, galben, macrou spaniol.
Dar ce pesti poti manca daca atatea specii sunt pe lista „neagra” pentru sarcina? Cam tot ce gasesti deja in supermarket poti manca, doua sau trei portii pe saptamana nu vor fi o problema, doar sa nu faci exces. Lista agreata de pesti „safe” in sarcina ar fi: somon salbatic, creveti, somn, halibut negru, biban oceanic, pollock, conserve ton fara multa sare, in suc propriu, crab, homar, merluciu, binan negru, hamsii, pastrav. Se va evita somonul de crescatorie clasica, este de preferat cel salbatic, plin de acizi grasi esentiali Omega-3, sau cel din crescatoriile „organice”.
Se va evita sushi, pestele crud, negatit in sarcina, oricat de bun ar fi el si oricat de sanatos ar fi, somonul afumat, stridiile, pestele gatit prea putin, asta daca nu vrei sa te trezesti cu bacterii si cu paraziti in corp, care vor afecta dezvoltarea copilului. Fructele de mare de orice fel sunt bune si recomandate in sarcina, dar in cantitati limitate si gatite extrem de bine inainte de servire.
Pestele congelat e bun, insa doar daca provine din surse de incredere si daca procesul de pastrare si de congelare e unul conform normelor in vigoare. E de evitat totusi pestele congelat in sarcina si se va prefera orice fel de peste proaspat de la piata, romanesc-crap, somn, caras, alte specii pescuite in Dunare, Marea Neagra, calcan, hamsii, sprotul, stavrizi, guvizi, chefal.
Ce beneficii are consumul de peste pentru organismul mamicii si pentru bebe?
- Sustinerea dezvoltarii fetale-pestele are multe proteine de calitate, aminoacizi esentiali, celulele bebelusului vor fi ajute sa apara si sa se dezvolte normal;
- Sustine dezvoltarea creierului copilului-vei consuma peste cat mai gras mai ales in al treilea trimestru de sarcina, cand creierul bebelusului se dezvolta accelerat;
- Imbunatateste memoria mamei-stii deja ca in sarcina mai apar probleme cu memoria si cu uitarea. Trei portii bune de peste gras pe saptamana te vor ajuta sa ai o memorie „brici” tot timpul;
- Imbunatateste starea de spirit a mamicii-continutul mare de acizi grasi esentiali Omega-3 va scadea riscul de depresie in sarcina si de despresie dupa nastere, starea generala fiind una foarte buna;
- Sustine functionarea normala a inimii mamicii-scade riscul de probleme cardiace in sarcina, se reduce riscul de cheaguri de sange aparute din senin, scade si trigliceridele din sange, tensiunea arteriala scade daca ai deja hipertensiune arteriala;
- Scade riscul de nastere prematura-ai cantitati suficient de mari de acizi grasi Omega-3, deci sarcina va ajunge al termen si vei naste dupa cele noua luni parcurse de orice femeie gravida fara probleme in sarcina.
Ce contine pestele de e asa de important pentru sanatatea mamicii si a bebelusului?
- Acizi grasi esentiali Omega-3-creierul si ochii copilului se vor dezvolta mai bine si normal daca ai consum regulat de Omega-3. Il gasesti din belsug, in somon salbatic, ton, sardine, pastrav, hamsii;
- Protine-sunt necesare pentru dezvoltarea pielii, musculaturii, parului si oaselor bebelusului. Pestele si crustaceele sunt excelente si sunt surse de proteine greu de batut mai ales cand esti gravida. Scade si nivelul colesterolului rau si al grasimii pe care o ai deja in corp din consumul de carne rosie in sarcina;
- Vitamina D-ajuta bebelusul sa absoarba rapid nutrienti esentiali, calciu pentru dinti, oase, inima, nervi, musculatura, ajuta si mamica sa aiba oase si dinti sanatosi. Tensiunea arteriala e tinuta in frau si nu creste in timpul sarcinii daca ai suficienta vitamina D in corp. Surse de vitamina D ar fi somonul, crevetii si tonul conservat sau la punga, congelat;
- Fier-ajuta transportul oxigenului din sangele mamicii in cel al copilului. Fructele de mare sunt cele mai bune surse de fier in sarcina, scoici, halibut, crab, creveti si stridii fierte, pe toate le poti manca in sarcina daca ai nevoie de fier in plus luat din meniul zilnic.
La final, o intrebare care ar putea sa apara mai degraba dupa nastere: pot manca peste mamicile care alapteaza? Daca tot te-ai obisnuit sa mananci peste inca din sarcina poti sa continui sa o faci si dupa nastere. Acizii grasi Omega-3 vor trece din laptele matern in corpul copilului si vor contribui la dezvoltarea si mai rapida a creierului lor micut. Plus ca pestele se gateste usor si se gaseste peste tot, proaspat sau congelat, la conserve, asa ca e foarte usor pentru mamicile cu un program spartan dupa venirea pe lume a bebelusului. Daca mananci peste vei da un exemplu si copilului, care va ajunge sa aiba mancare solida in doar 4-6 lunite.