Avortul spontan in primul si al doilea trimestru de sarcina. Cum apare si ce putem face ca sa il prevenim?
Avortul spontan este un tip de avort pe care nu ai cum sa il previi si nici nu ai ce sa faci odata ce s-a declansat. Este cel mai mare cosmar al femeilor aflate in primul si al doilea trimestru de sarcina, efectele sale sunt devastatoare in plan emotional cu siguranta pentru mamica si intreaga familie. Intelegerea cauzelor avortului spontan si procesului din spatele sau, depistarea la timp a simptomatologiei ce ar putea anunta avortul sponta sunt metode sigure de a trece mai usor peste tot ce inseamna un avort spontan…
Femeile care nu au avut in istoricul medical un avort au sanse de 15% sa treaca printr-un avort spontan. Riscul e cu atat mai mare cu cat ai avut deja avorturi spontane si la alte sarcini din trecut. Simptomatologia e simplu de recunoscut, apar dureri, crampe abdominale in partea inferioara a burtii, dureri de spate, sangerari vaginale, scurgeri vaginale frecvente si cu volum mare, contractii uterine, stare de rau, greata si varsaturi. Genetica, anomalii cromozomiale, cauzele endocrine, deficiente la nivelul hormonului progesteron, diabet necontrolat, netratat, infectii, implantare placentara anormala, toate ar putea fi pe lista cauzelor probabile daca discutam despre avorturi spontane.
Pana in a 20-a saptamana de sarcina avorturile spontane pot sa apara si sa provoace durere si probleme femeii gravide. Deci se poate intampla si in primul trimestru de sarcina, dar si in al doilea. Ultrasunetele, examinarea ginecologica amanuntita, dozarea beta-hCG sunt singurele care pot sa determine daca intr-adevar avem avort spontan sau e vorba despre alta afectiune.
Medicamente, evacuare uterina daca nu se mai poate face ceva ar fi cele mai bune abordari pentru a salva viata mamicii. Peste 80% din cazurile de avort spontan se intampla in primul trimestru de sarcina. Cand nu exista activitate deloc din partea fetusului in primele 12 saptamani si 6/7 de sarcina se poate declansa avortul spontan.
Avorturile spontane timpurii vor fi cauzate de anomalii cromozomiale, de probleme ale aparatului reproducator feminin, fibroame, adeziuni, uter care nu e viabil pentru o sarcina. Dar si infectii virale izolate, cu virusuri precum herpesvirus, parvovirus, rubella vor duce cel mai probabil la avort spontan. Anomaliile imunologice si traumele fizice majore se adauga pe lista de cauze posibile, dar cu siguranta nu se stie de ce apar atat de des avorturile spontane.
Factorii de risc pentru avorturile spontane sunt: varsta femeii gravide, extremele sunt periculoase, istoricul medical in care exista avorturi spontane confirmate, fumatul, alcoolul, abuzul de droguri, boli cronice netratate, nemonitorizate, hipertensiune, tiroida cu probleme.
Daca e sa ne uitam la riscul de avort spontan exprimat in procente, pe grupe de varsta, la femeile sub 20 de ani riscul e mic, 17%, dar la femeile de peste 30 de ani riscul e si mai mici, 11%, in vreme ce la peste 45 de ani riscul e urias, de 57 procente.
La avorturile spontane tipice membranele se rup, apare mult lichid dintr-odata la nivel vaginal, hemoragiile nu sunt masive, cervixul e dilatat, deci avortul e inevitabil. Daca fetusul ramane in uter dupa avortul spontan avem sangerari uterine dupa ore sau zile de la momentul avortului. Infectiile se dezvolta si ele rapid, febra, durerea, septicemia sunt prezente imediat.
Avortul spontan poate fi si el inevitabil sau incomplet, de exemplu, medicul urmand sa decida in ce tip se incadreaza avortul si ce e de facut. Neaparat trebuie eliminat cu medicamente sau orice fel de interventii necesare produsul conceptiei, evacuarea uterina trebuind sa fie finalizata in cel maik scurt timp posibil. Hemoragiile puternice ce pun in pericol femeia, instabilitate hemodinamica, infectiile si complicatiile duc la evacuari vaginale fortate si chiar la interventii chirurgicale complexe.
In al doilea trimestru de sarcina avortul spontan apare adesea ca rezultat a unei nasteri inainte de termen, mult prea devreme, sau a decesului fatului. 2-3% din totalul sarcinilor ar putea fi pierdute in al doilea trimestru de sarcina. Spre deosebire de interventiile medicale rapide, urgente, din primul trimestru de sarcina, pentru avorturile din al doilea trimestru de sarcina tratamentele imediate nu sunt indicate, nu exista urgenta medicala.
Ca si in primul trimestru de sarcina, si in al doilea simptomatologia avortului spontan e prezenta si o recunosti imediat: sangerari si cervix deschis fara sa existe travaliu, contractii si crampe frecvente, travaliu timpuriu atipic, lipsa miscarilor fetale. Ultrasunetele ii vor spune mamicii si doctorului daca e ceva in neregula cu bebe si daca a avut loc un avort spontan, daca a inceput deja procesul de avortare.
Operatiile la nivelul cervixului, drogurile, anomaliile fetale, problemele genetice fetale, infectiile uterine, probleme fizice cu uterul, tiroida cu probleme la mamica, hipertensiune la mamica necontrolate deloc, lupusul, dar si bolile genetice, autoimune, eclampsie prezenta, traume, acestea sunt cauzele avorturilor spontane in al doilea trimestru.
Ce se poate face in al doilea trimestru de sarcina daca ne confruntam cu avortul spontan? Evacuarea chirurgicala, pana in a 24-a saptamana de sarcina se poate face, administrarea de medicamente vaginale, orale, dilatatoare osmotice, inducerea fortata a travaliului cu medicamente ar fi variantele de interventie in al doilea trimestru de sarcina.
Dupa avortul spontan suportul emotional pentru femeie si medicamentele pentru dureri si pentru prevenirea unor infectii vor fi esentiale pentru a se trece mai usor peste aceasta trauma.
Sangerarile vor mai continua pentru avortul spontan din al doilea trimestru de sarcina, crampele usoare continua si ele, la fel si scurgerile vaginale.
Din pacate avortul spontan nu poate fi prevenit si nici nu stim exact cand se va intampla. Tot ce poate face femeia este sa mearga la consult ginecologic periodic in sarcina, sa isi ia vitaminele si medicamentele, tratamentele indicate si sa urmareasca orice fel de semne care ar putea indica ceva cu sarcina…
Avortul spontan este un subiect sensibil si dureros pentru orice femeie care se afla in prima sau a doua luna de sarcina. Este o situatie pe care nu ai cum sa o previi sau sa o controlezi, iar efectele sale sunt devastatoare din punct de vedere emotional. Este important sa intelegem cauzele avortului spontan si sa depistam simptomele cat mai repede pentru a putea trece mai usor peste aceasta experienta traumatizanta.