De ce apar durerile de sani in timpul sarcinii? Le putem preveni si cum le tratam?

In timpul sarcinii durerile vor fi parte din viata de zi cu zi. De spate sau de cap, de picioare, de maini, asociate cu oboseala cronica de multe ori, durerile sunt ceva obisnuit pentru femeia gravida. Pe lista lunga de dureri se afla si durerea de sani, care se manifesta inca din primele zile, saptamani de sarcina. Fara a fi periculoasa, durerea de sani este usor de gestionat daca stii ce ai de facut si nu ii dai prea mare importanta:)

In primele saptamani de sarcina sanii incep sa sufere schimbari notabile. Si odata cu ele apar si durerile de sani, resimtite mai ales in zona mameloamelor. Sanii par si mai grei, mai „plini”, furnicaturile sunt si ele parte din simptomele asociate sanilor durerosi. Sensibilitatea locala se mareste pe masura ce inaintezi in sarcina, hormonii isi fac de cap, dar au un scop precis: pregatesc corpul feminin sa produca lapte matern.

Da, stii deja ca exista durerile de sani de dinainte de menstruatie, dar nu se compara deloc cu durerile din timpul sarcinii. Din fericire simptomatologia poate sa dispara pe masura ce corpul se obisnuieste cu sarcina. Si cum o nenorocire nu vine niciodata singura, alaturi de durerile de sani apar si durerile de spate pe masura ce te aproprii de ziua in care vei naste, pentru ca sanii devin prea grei, mari, la fel si burtica.

Ca sa intelegi mai bine ce se va intampla in corpul tau si cu sanii in fiecare trimestru ti-am pregatit un scurt rezumat al evolutiei sanilor imediat dupa conceptie pana aproape de nastere.

Primul trimestru de sarcina: in saptamanile 1-12 sanii devin foarte sensibili, sfarcurile la fel, furnicaturile sunt o constanta. Sfarcurile par ca ies in evidenta si sanii devin mai grei.

Al doilea trimestru de sarcina: in saptamanile 13-28 sanii devin mai mari, mai grei, apar vene vizibile sub piele, sfarcurile au o culoare mai inchisa, la fel si areolele. Saptamanile 16-19 aduc scurgeri de colostru, sanii nu mai dor asa de tare.

Al treilea trimestru de sarcina: in saptamanile 29-40 reapar durerile si sensibilitatea la nivelul sanilor, mameloanelor, sanii sunt uriasi.

Uneori durerile de sani anunta o sarcina si apar pana sa iti dai seama ca nu ai mai avut menstruatia normala. La 1-2 saptamani dupa conceptie si actul sexual neprotejat finalizat cu ejaculare vaginala, in lipsa anticonceptionalelor, sanii vor incepe sa doara, sa fie sensibili, mai grei ca de obicei, sa ai mereu furnicaturi, sfarcurile devin dureroase la atingere. Sangele din zona sanilor e in cantitate mai mare, hormonii au intrat deja in actiune in pregatirea venirii pe lume a bebelusului.

Ce poti face in privinta durerilor de sani din timpul sarcinii? Nu prea multe. Prima data ai nevoie de un sutien care sa te ajute. El va fi unul din bumbac, care sa acopere total sanii si sa ii sustina cat mai bine, neaparat cu bretele cat mai late. Se schimba si marimea cupelor, a sutienului pe masura ce inaintezi in sarcina.

Se va dormi cu sutienul ca sa nu apar dureri si sensibilitate prea mare in timpul somnului. Inchiderea sutienelor, de la bretele, va fi reglabila, ca sa nu se puna prea mare presiune pe sanii durerosi. Sutienele sport si cele speciale pentru perioada noptii sunt optiuni mult mai confortabile in sarcina. Fii pregatita sa schimbi des marimea si tipul sutienelor pe masura ce trec saptamanile si inaintezi in sarcina.

Nu se va pune presiune inutila pe sani, se va evita contactul sexual si partenerul deasupra sau atingerile, masajul sanilor, asta ca sa nu ii iriti si mai tare. Pe sanii durerosi se aplica gel „rece” sau gheata cu grija ca sa se amelioreze simptomatologia cand devine prea greu de suportat-sutienele de alaptare sunt la fel de bune si recomandate chiar si in sarcina si in timpul somnului.

O baie calda sau un dus cald va relaxa musculatura si tesuturile din zona sanilor si te va ajuta sa scapi de dureri, disconfort. Atentie sa nu folosesti gel de dus sau substante care irita zona sanilor, mameloanele. Tampoanele pentru sani devin o necesitate, cele din bumbac sunt ideale, se poarta impreuna cu sutienele din bumbac pentru a feri sanii, mameloanele de contactul direct cu tesatura sutienelor.

Lotiuni, creme, uleiuri cu ingrediente naturale se pot aplica pe sani pentru a scapa de dureri, senzatii de intepaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.