Salata in sarcina. Cat de sigura este si ce fel de tipuri de salate poti consuma zi de zi?
Cu fructe, legume sau verdeata, chiar si putina carne, salata este un tip de mancare delicioasa si sanatoasa. Ai multe vitamine si minereale, ai si nutrienti de calitate care te-ar putea ajuta in sarcina. Dar cat de sanatoasa si de recomandata este salata in sarcina? O putem consuma mereu si daca da care ar fi cele mai sigure variante si combinatii?
De la inceput trebuie sa stii ca, in general, salatele de orice fel sunt bune si recomandate in timpul sarcinii, atat ca nu ai voie sa exagerezi cu ingredientele folosite si cu uleiul sau alte grasimi introduse in ele, cu maioneza. E foarte important sa iti pregatesti singura salatele acasa, cu ingredientele pe care le-ai spalat in prealabil pentru a evita orice fel de probleme cu sistemul digestiv. Chiar si la restaurante ai grija sa consumi doar salate proaspete si sa ai siguranta ca au fost pregatite cu legume spalate cat mai bine si curate.
O varianta destul de populara in sarcina este salata gata pregatita si spalata, luata de la magazine. Atentie la salate si la legumele, verdeturile din ele, pentru ca de la ele te poti trezi oricand cu E. coli, salmonela, listeria.
Mai ales in primul trimestru femeile gravide sunt mai sensibile la listerie si salmonela, refrigerarea nu inlatura pericolul. Inainte sa consumi orice fel de salate care au fost spalate de producator e bine sa le mai speli si tu in cateva ape si sa le analizezi cu atentie pentru a evita contaminarile si complicatiile in sarcina.
Salatele de fructe proaspete care au fost deja taiate nu au ce cauta in frigiderul tau in timpul sarcinii. Nu stii cine a taiat ingredientele, cum, cat de curat era locul si cat de curate erau mainile celor care s-au ocupat de taiere. Mai bine tai singura orice fel de fructe vrei si mai pierzi cateva minute decat sa risti sa iei o bacterie sau un virus de care nu vei mai putea scapa.
Mai e si problema salatelor de la restaurant sau de la fast-food. Cele de la fast-food sunt de evitat pentru ca o posibila contaminare e foarte probabila si dezvoltarea bacteriilor e incurajata de mediul umed si de caldura mai mare aparuta in timpul gatirii permanente in incinta. Salatele de la restaurant sunt sigure in sarcina, atat timp cat sunt facute pe loc, din legume spalate si proaspete sau din fructe, verdeturi si nu provin din pungi cu salate prespalate.
Salatele preparate acasa sunt tot timpul o alegere excelenta in sarcina. Carnea slaba si pestele sunt servite impreuna cu o salata de cruditati sau fac parte din ea, la fel si branza.
Daca sunt gatite corect carnea si pestele si branza e pasteurizata si luata de la magazin, nu e vorba de branza „moale” cu o origine incerta si tinuta in conditii improprii atunci salata se poate manca oricand fara nicio problema cat esti insarcinata.
Cat despre dressing, varianta facuta acasa cu ingrediente cat mai simple si care iti plac ramane ceva mai buna pentru tine. Daca iti place sa cumperi un dressing bun din supermarket fii sigura ca ai citit eticheta si ca ai inteles foarte bine ce contine respectivul produs.
Dar poti manca salata in fiecare zi in sarcina? Da, cu siguranta, pentru ca ai in fiecare portie fibre, vitamina A si K, folati, mangan, potasiu si multe alte vitamine si minerale esentiale pentru mamica si pentru bebe. Nu strica sa ai o varietate de legume si de verdeturi in salate, sa ai portii potrivite de fiecare data si sa adaugi si ceva ingrediente mai hranitoare, oua fierte, tofu sau naut. Evita si germenii cruzi pentru ca s-ar putea sa aiba E. coli.
Un dressing sanatos peste toate ingredientele, cu ulei de masline extravirgin, suc de lamaie si iaurt e mai bun oricand decat unul de la magazin, cu sodiu in exces si grasimi deloc sanatoase.
O atentionare speciala pentru acelea dintre voi care prefera pestele in salate. Evitati macroul, pestele spada si alte specii de peste cu un continut mare de mercur. De preferat sa mancati somon, pastrav, creveti. Bufetele de salata trebuie scoase din meniu pentru ca nu stii cat de bine au fost spalate si gatite toate ingredientele.
Acestea ar fi, in mare, cele mai importante aspecte legate de salate. Atat timp cat cunosti ingredientele din salata si esti sigura ca nu iti fac rau si ca sistemul digestiv le va tolera foarte bine poti sa le consumi acasa sau in oras, la restaurant. Spalarea ingredientelor si calitatea, prospetimea lor vor face diferenta intre o salata excelenta si una de care nu ar trebui sa te atingi cat esti gravida.
Salatele sunt o alegere excelenta in timpul sarcinii, insa trebuie sa avem grija cu ce ingrediente le pregatim. Este important sa nu exageram cu uleiul, grasimile sau maioneza si sa folosim doar ingrediente proaspete si spalate cu atentie. La restaurante, trebuie sa avem siguranta ca legumele si fructele din salate au fost spalate corect si nu prezinta riscul de a contamina mama si fatul cu E. coli, salmonela sau listeria. De asemenea, este indicat sa evitam salatele de fructe deja taiate si sa le pregatim acasa cu fructe proaspete pe care le cunoastem provenienta si modul in care au fost manipulate. De asemenea, salatele de la fast-food trebuie evitate din cauza riscului de contaminare, iar cele din restaurante sunt sigure daca sunt facute la comanda si din ingrediente proaspete.