Sarcina prelungita sau sarcina cu termen depasit. De ce apare si ce putem face in aceasta situatie?
37 de saptamani sau 41 de saptamani. Aceasta e perioada in care se va dezvolta copilul in uter. Nasterile la termen au devenit insa o raritate in ultimii ani, se intampla doar daca au loc cezariene. Sarcina prelungita este deja un fenomen in toata lumea si e destul de dificil de gestionat mai ales daca mamica a avut si probleme in sarcina. Cu toate astea medicii vor gestiona corect astfel de sarcini si vor asigura nasterea in orice fel de scenarii.
In general, o sarcina obisnuita va dura 37-41 saptamani, insa doar 1 din 25 de bebelusi se naste fix in ziua estimata. Cand sarcina depaseste cele 41 de saptamani discutam despre o sarcina prelungita. Gravidele vor naste de regula cu o saptamana inainte sau dupa termenul stabilit pentru nastere. Dar daca se depaseste cu cateva saptamani termenul la care trebuia sa vina copilul pe lume discutam deja despre complicatii, decesul bebelusului la nastere e probabil si viata mamicii e in pericol real.
Dar e normal ca o sarcina sa depaseasca cele 37-41 de saptamani? Da, e perfect normal si depinde de la un organism la altul si de parcursul sarcinii. Gemenii sau tripletii, de exemplu, tind sa vina pe lume mai devreme si nasterile premature sunt normale in cazul lor.
Calculul pentru stabilirea datei la care vei naste e simplu: se ia in considerare prima zi a ultimei menstruatii avute pana sa ramai gravida si se calculeaza 40 de saptamani de atunci. Din al doilea sau al treilea trimestru de sarcina nu se mai poate estima corect data nasterii peentru ca ritmul de dezvoltare si de crestere e accelerat, se modifica de la o saptamana la alta. Travaliul se va declansa oricand cu doua saptamani inainte sau dupa aceasta data.
Cand esti deja la 37 de saptamani de sarcina poti sa nasti oricand. Ajungi la 41-42 de saptamani, esti deja in intarziere si daca depasesti 42 de saptamani nasterea se intampla dupa termenul stabilit si deja se discuta si despre sarcina prelungita. Asiaticele tind sa aiba nasteri la 39 saptamani, in vreme ce femeile din Occident nasc la 40 de saptamani in medie.
Nu se stie clar de ce apare aceasta intarziere, dar medicii si expertii sunt de parere ca prima sarcina, varsta inaintata, obezitatea, sarcinile prelungite anterioare, calcularea incorecta a datei cand va avea loc nasterea, dar si sexul micutului, daca e baiat, ar putea fi factori care influenteaza sarcinile prelungite.
Riscurile asociate cu nasterile prelungite depind de cum a evoluat sarcina si de sanatatea bebelusului. Cele mai comune riscuri ar fi: riscul decesului bebesului la nastere sau bebelusul decedeaza in uter, e foarte mare dupa 42 de saptamani, macrosomia, bebe e mai mare, apar traume la nastere, mamica are de suferit, sunt si hemoragii, cezariana e obligatorie.
Sindromul postmaturitate e pe lista de riscuri, placenta „imbatraneste”, nu mai ofera oxigen si nutrienti cat are nevoie bebe, uterul si tot mediul intern din uter nu mai sunt atat de confortabile pentru bebe, copilul nu mai creste asa cum ar trebui.
Apare si meconiul il plamanii copilului, il gasim si in lichidul amniotic, pot sa apara infectii, lichidul amniotic scade ca volum, dezvoltarea copilului in uter incepe sa fie anormala.
Din momentul in care avem sarcina prelungita trebuie luate masurile necesare pentru a declansa nasterea naturala sau se recurge la cezariana. Daca nu s-a depasit cu mult termenul se mai asteapta cateva zile, timp in care femeia e monitorizata si ii sunt facute analize, examene ginecologice.
La nevoie, medicul ginecolog va stimula membrana si va introduce un deget lubrifiat in intrarea in cervix si il va misca usor, cu miscari circulare. Aceste miscari vor stimula zona si cervixul va produce hormoni care ar putea declansa travaliul. Daca nici hormonii nu isi fac efectul, cei naturali, sau cei artificiali introdusi in perfuzii se ajunge la cezariana obligatoriu.
Varsta, greutatea si orice complicatii aparute, sanatatea copilului, dezvoltarea sa in uter, istoricul unor nasteri cu probleme, toate vor determina perioada cat se asteapta pana la cezariana sau pana la declansarea travaliului. Se asteapta oricum pana in saptamana 41 inainte de a se lua o decizie corecta in privinta nasterilor in conditiile unei sarcini prelungite.
Se vor folosi si testele pentru bebelusi, cu ajutorul unui monitor fetal electronic, pentru a se vedea miscarile lor in uter si a se auzi bataile inimii. Si ultrasunetele sunt utile ca sa se stabileasca pozitia copilului in uter si orice fel de probleme uterine.
Daca cervixul nu e deschis si nu e mai moale atunci doctorul poate decide anumite tratamente de stimulare sau se mai asteapta cateva ore, 48-72 de regula, daca data la care trebuia sa apara nasterea nu e depasita prea mult.
Inducerea travaliului si nasterii pe cale naturala poate fi realizata prin mai multe metode. Se vor face diverse exercitii care vor pune presiune usoara pe zona pelvisului si pe burtica, se va apela si la metoda „clasica”, intretinerea de relatii intime cu orgasm in cazul femeii, pentru ca se vor elibera hormoni ce vor determina nasterea mai rapid.
Si stimularea sanilor, uleiul de castor administrat in doze mici, acupunctura, ruperea macina a sacului amniotic de catre medicul specialist, in spital, administrarea de Pitocin, prostaglandine vor ajuta daca vrei sa nasti pe cale naturala. Oricum, cezariana e prima varianta cand se depaseste cu prea mult timp data nasterii si bebelusul are deja probleme in uter, mamica incepe sa se simta foarte rau. Viata mamicii si a bebelusului sunt cele mai importante pentru medici, asa ca vor actiona in consecinta pentru a le salva si a asigura o nastere fara probleme si complicatii.