Cum este afectata vezica urinara in sarcina? Principalele schimbari si cauzele acestora

Sarcina vine cu o multime de schimbari in corpul femeii. Pe langa burtica ce tot creste si copilul care se dezvolta in ritm accelerat in uter, si vezica urinara va trece prin multe schimbari notabile si va avea de suferit din cauza sarcinii. Intelegerea simptomelor si controlul vezicii urinare in timpul sarcinii iti vor face aceasta perioada mai usoara si te vor ajuta sa ajungi cu bine la finele celor noua luni de sarcina.

Hormonii care ajung sa dea peste cap tot organismul, modificarile anatomice care incep de la interior spre exterior, toate vor influenta direct vezica urinara si comportamentul sau in timpul celor noua luni de graviditate. Fluctuatiile hormonale sunt cele mai neplacute si vor fi cauza numarul 1 pentru tot ce se intampla la nivelu vezicii urinare.

Principalul vinovat este progesteronul, care relaxeaza musculatura, incurajeaza dezvoltarea vaselor de sange si previne contractiile uterine. Iar cand ai muschi relaxati ai si probleme mari cu vezica urinara si cu pierderile de urina. Scade capacitatea vezicii, incepi sa vrei mai des la baie si sa nu te poti abtine asa usor ca inainte cand nu ai cum sa mergi la toaleta.

Chiar daca vezica nu e neaparat plina vei simti o nevoie imperioasa sa mergi la baie si sa urinezi, golirea sa nu va fi completa.

Pe masura ce uterul se tot mareste si bebe tot creste acesta va pune presiune foarte mare pe toate organele din jurul sau, inclusiv pe vezica urinara. Inca din primul trimestru de sarcina vei simti nevoia tot mai des sa urinezi, iar cand ai trecut in al treilea trimestru de sarcina deja mergi la baie foarte des. Senzatia de nevoie urgenta de urinare se va datora si golirii partiale a vezicii, elimini din ce in ce mai putina urina si din ce in ce mai des. Capacitatea de stocare a vezicii scade dramatic spre finele celor noua luni de sarcina pentru ca nu se mai poate mari atat cat are nevoie.

Incontinenta urinara e ceva obisnuit in sarcina si nu trebuie sa iti faci griji prea mari in privinta ei. Cand tusesti, cand stranuti, cand razi, cand esti implicata in activitati fizice intense poti sa ai pierderi mici de urina involuntare. E destul de neplacut, trebuie sa ai la tine protectie, tampoane externe pentru orice eventualitate ca sa nu ajungi sa se observe mereu urina care mai apare pe haine.

Musculatura din zona pelvisului, care sustine vezica urinara, controleaza eliminarea urinei, vor slabi si ei din cauza progesteronului, asa ca va fi nevoie de celebrele exercitii Kegel, care te vor ajuta sa nu mai ai atat de multe pierderi involuntare de urina cat esti gravida.

In timpul sarcinii femeile pot sa faca exercitii pentru vezica, sa opreasca urinarea penru cateva minute pana cand senzatia revine si se vor adauga secunde, minute cu fiecare repetare a procesului. Nu ar strica sa monitorizezi scurgerile involuntare de urina si sa stii exact cand sa mergi la baie ca sa eviti orice neplaceri.

Vestea proasta este ca toate aceste probleme vor continua si dupa nastere, va dura ceva pana cand se regleaza din nou urinarea si vezica urinara functioneaza ca inainte de sarcina. Terapia fizica, exercitiile Kegel repetate mereu, de trei ori pe zi, medicamente vor readuce vezica urinara pe un fagas normal si vor incuraja urinarea normala.

Nervii care controleaza vezica pot sa se deterioreze in sarcina, se poate intampla sa existe o schimbare a uretrei si a vezicii, o modificare de pozitie, in timpul nasterii ar putea fi vorba de o episiotomie, care iar afecteaza vezica urinara si functionarea sa corecta.

Se poate incerca cu medicamente, estrogeni, antidepresive, stimulatoare ale nervilor, cu injectii pentru a reduce efectele sarcinii asupra vezicii urinare, botox de exemplu va functiona bine, ca sa nu mai fie vezica asa de activa. In cazuri mai grave se ajunge si la operatie pentru a mentine uretra inchisa in timpul unui stranut, unor miscari bruste sau in timpul tusei.

Factorii care ar putea sa creasca riscul de probleme cu vezica urinara care continua si dupa nastere ar fi: prima sarcina din viata, probleme cu vezica urinara inainte de sarcina, travaliu prelungit si impins pentru multe minute in timpul nasterii vaginale, folosirea de forceps la nastere, episiotomia, epidurala, anestezie in coloana si cezariana.

E foarte important si sa urinezi la fiecare doua sau trei ore dupa nastere ca sa ajuti vezica urinara sa isi revina si sa nu mai apara incontinenta urinara-se vor evita asa si infectiile tractului urinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.