Humusul in sarcina. Il poti consuma si ce efecte are asupra ta si asupra bebelusului?

Alimentatia in sarcina e o problema delicata si de o complexitate mai mare decat iti inchipui. Sunt atat de multe ingrediente si tipuri de regimuri pe care le-ai incerca incat iti va fi greu sa te opresti la o combinatie si sa mergi pe ea in toate cele noua luni de graviditate. Un preparat aparent banal ar putea pune probleme serioase daca nu esti atenta si nu te documentezi suficient de bine inainte sa il incluzi pe lista de produse pe care le mananci in fiecare zi: humusul.

Humusul e o gustare delicioasa vegetala, o sursa de proteine excelente in sarcina sau in afara ei. Contine folati, vitamine si minerale esentiale, acizi grasi esentiali, vitamina E, zinc, folati, B-urile, mangan, cupru, sodiu,  potasiu, insa este foarte usor de contaminat pentru care are continut mare de apa, aciditate scazuta, listeria si salmonella pot sa isi faca loc usor printre celelalte ingrediente din humus. Bolile produse de cele doua bacterii foarte periculoase pot sa afecteze nu doar mamica, ci si bebelusul care se dezvolta in uter.

Preparat important in traditiile culinare ale Orientului Mijlociu, humusul este o pasta de naut, aromata cu tahini, adica o crema fina din seminte de susan, cu ceva usturoi, zeama de lamaie din abundenta si sare si ulei de masline extravirgin de calitate.

Vedeta humusului este nautul, o leguma cu multi nutrienti, cu proteine din belsug, folati, fibre, iar daca il consumi ca atare nu are de ce sa iti faca rau. Dar in humus avem si tahini, usturoi, lamaie, ingrediente care s-ar putea sa nu fie atat de bine „primite” de corpul tau cat esti gravida, in special de sistemul digestiv.

Recomandat ar fi sa cumperi doar din magazine si din surse sigure humus sau sa il faci acasa, dar doar cu ingrediente de calitate si cu o igiena perfecta in timpul gatirii. Chiar si in forma de prezentare ambalata si pasteurizata se pot strecura bacterii pentru ca semintele de susan nu prea au cum sa fie igienizate si curatate perfect. Daca susanul e prajit nu ar trebui sa ai probleme legate de tahini si de humus.

Niciodata nu vei lasa humusul la temperatura camerei, il vei tine la frigider, la temperaturi scazute, il vei consuma in 1-2 zile si cu mare atentie la modul in care miroase si arata. Atentie si la alergiile la ingredientele din humus, in special naut, tahini, daca va stiti alergica nu consumati si inlocuiti humusul cu alt tip de gustare.

Cat despre cantitatile consumate, 2-4 lingurite pe zi, intinse pe o felie de paine prajita, integrala sau cu seminte prin ea ar fi portia perfecta. De preferat cel facut in casa, proaspat, si nu cel din supermarket, pentru ca in el vei avea cantitati mai mici de sodiu, ceea ce te va proteja de diabet gestational si nu iti va cauza complicatii cardiovasculare.

Ce beneficii are humusul pentru copil si mamica?

  • Contribuie la dezvoltarea normala a fatului-ai cam 4 g proteine in 100 g humus;
  • Imbunatateste digestia-are fibre, nu te constipi, se poate consuma alaturi de legume bogate in fibre, morcovi, de exemplu;
  • Se reduc sansele aparitiei defectelor congenitale-are acid folic din belsug, nu apar defecte la nivelul tuburilor neurale;
  • Imbunatateste dezvoltarea oaselor-este bogat in calciu de calitate, ajuta scheletul si oasele;
  • Previne depresia prenatala-in naut avem colina, o substanta nutrient ce ajuta creierul si sistemul nervos sa functioneze asa cum trebuie, controleaza memoria, starea de spirit, musculatura;
  • Ofera energie pentru a ajunge la finalul zilei fara sa te simti epuizata-are carbohidrati complecsi, proteine, grasimi sanatoase;
  • Previne greata de dimineata din primul trimestru de sarcina-normalizeaza si nivelul glicemiei, reduce senzatia de rau, de greata si varsaturile;
  • Sustine functionarea normala a inimii-are grasimi monosaturate naturale, reduce colesterolul rau, mentine un nivel optim al colesterolului din sange;
  • Regleaza tensiunea arteriala-nu mai ai episoade frecvente de hipertensiune, ai potasiu, magneziu in humus, se reduce riscul de preeclampsie si de hipertensiune.
  • Are proprietati antiinflamatorii, previne infectiile;
  • Ajuta la controlul apetitului, care e mai greu de tinut in frau in timpul sarcinii, are multe fibre de calitate.

Riscurile reale si efectele secundare ale consumului de humus in sarcina:

  • Alergii;
  • Listeria, infectare cu salmonella:
  • Balonare, de la naut, crampe abdominale si probleme digestive;
  • Agravarea simptomelor asociate sindromului de colon iritabil.

Compozitia nutritionala per 100 g produs:

214 kcal;
11 g proteine;
9 g grasimi;
29 g carbohidrati;
7 g fibre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.