Saptamana 40 de sarcina

A 40-a saptamana de sarcina marcheaza finalul aventurii tale si a perioadei normale de graviditate la om. Ai deja totul pregatit pentru spital, poti sa pleci sa nasti in orice moment de acum inainte. Psihic e cea mai teribila saptamana pentru mamica, pentru ca nu stii niciodata cand poate sa se declanseze travaliul.

Acum e cazul sa te decizi daca vrei nastere vaginala sau cezariana, daca stii ca ai avut probleme si medicul a recomandat-o.

Miscarile bebelusului se pot modifica, pot sa nu mai fie asa de frecvente, asa ca e bine sa fii mereu in contact cu medicul care s-a ocupat de sarcina ta.

Copilul are 51-52 cm, 3.617 g, e sanatos si e gata sa fie nascut. Placenta furnizeaza anticorpi pana in ultimele clipe ale vietii intrauterine ca sa nu se infecteze bebe in primele sase luni de viata. Laptele matern ii va da si mai multi anticorpi, deci va fi protejat foarte bine, stai fara grija. Dupa nastere colostrul va hrani excelent copilul si ii va asigura tot ce are nevoie pentru dezvoltarea viitoare.

Imediat dupa nastere bebe nu te va vedea prea bine, vazul este in curs de dezvoltare, nu e finalizat cand se termina viata intrauterina. La nastere copilul e umed, are cateva semne de la nasterea prin care a trecut, deci nu va arata ca in filme sau ca in reviste probabil.

Craniul sau e moale si flexibil ca sa poata trece prin canalul de nastere. Vernixul va fi persistent dupa nastere, va avea si urme de par fin si moale pe care l-a avut si in uter si care ii acoperea pielea. Mainile si picioarele micutului sunt albastrui, ochii sunt umflati la nastere, tenul are puncte albe, acnee, eruptii.

Mamica are in a 40-a saptamana de sarcina crampe musculare puternice, presiune foarte mare in zona pelviana, pentru ca micutil coboara in jos, in pelvis, nu mai poti dormi chiar deloc, nu te ridica prea des din pat.

Oboseala e mare orice ai face si pentru ca nu dormi suficient, contractiile Braxton Hicks se transforma la un moment dat intr-un semnal al travaliului. Daca sunt prea mult si sunt prea dureroase dintr-odata si la intervale regulate te astepti sa ti se rupa si apa si sa intri in travaliu.

Fa exercitii de respiratie, scapa de anxietate, ia vitamine prenatale, bea multa apa, fa exercitii Kegel zilnic acum, masaje perineala zilnice.

Nu iti mai ramane de facut decat sa astepti ziua in care vei naste vaginal sau prin cezariana si sa te pregatesti de primele saptamani alaturi de copilul tau si de tot ce presupune aceasta perioada: alaptare, nopti nedormite, crampe, plansete, somn supravegheat permanent pentru bebe.

Si gata! Ai scapat. Nasterea e punctul final al periodei de graviditate si momentul cel mai emotionant pentru tine, mamico, cand iti vei cunoaste micutul alaturi de care iti vei petrece de acum toata viata.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.