Afumaturile in sarcina. De ce e bine sa le evitam si ce alternative avem la ele?

In sarcina ai foarte multe restrictii alimentare impuse pentru siguranta ta si a bebelusului tau. Ceea ce mancai fara nicio emotie si oricat doreai inainte de perioada de graviditate se va dovedi foarte greu sau chiar imposibil de integrat in meniul din timpul sarcinii. Printre multele interdictii pe care le are gravida se numara si evitarea produselor afumate, carne, peste, afumaturile in general. Cu miros si gust placut, texturi interesante, aceste preparate, ingrediente ar putea fi un real pericol indiferent in ce perioada a sarcinii se vor consuma…

Inainte de a ramane gravida afumaturile puteau fi consumate fara probleme, in cantitati moderate. Insa odata cu sarcina carnea afumata si orice tip de afumatura ar trebui sa fie excluse treptat din dieta. Problema cu afumaturile, carnea afumata, pestele afumat este legata de gatirea lor.

Sunt doua metode de afumare, cu fum „cald” si cu fum „rece”. Daca e vorba de varianta „fierbinte” carnea e gatita destul de bine, fumul si focul care a generat fumul vor avea temperaturi suficient de mari pentru a putea sa se gateasca carnea si orice fel de preparat din carne fara probleme.

Fumul „rece” urmareste doar sa ofere o aroma, gatitul efectiv se intampla mai tarziu. Pestele sau anumite tipuri de carne care a trecut prin procesul de afumare „la rece” ar trebui gatita si incalzit/a inainte de a ajunge pe masa, in farfurie, in sarcina, pentru a se evita orice reactii nedorite. Puiul, carnea de vita, carnea de porc, curcanul se vor gati mereu cu fum „cald”, temperaturile ajungand si la 80 grade Celsius.

Si pastrama se va consuma fara probleme in sarcina, dar daca e gatita si ea in prealabil pentru a se distruge orice fel de microbi sau oua de paraziti prezente deja la nivelul carnii, la fel si sunca afumata. Cel mai mare pericol cand vine vorba de carnea afumata este legat de listeria, o bacterie care duce la infectii serioase, ajungandu-se rapid la pierderi de sarcina, avort, la decesul fatului, la complicatii diverse aparute la bebelus.

In fumul care se foloseste la afumarea carnii, pestelui sunt si toxine de multe ori, toxine ce pot trece de placenta si intra in sistemul circulator al bebelusului, reducand oxigenul din sange si nutrientii pe care ii primeste bebe. La mamici sau viitoarele mamici poate sa se manifeste infertilitatea, rupturile premature ale membranelor.

Desi carnea afumata, pestele afumat vor fi surse excelente de proteine, cel putin in primul si al doilea trimestru de sarcina e bine sa se scoata din meniul zilnic total afumaturile, oricare ar fi ele. Se mai adauga si continutul prea mare de sodiu, care duce si el la probleme suficient de multe pentru mamica si bebe-mai ales probleme cu tensiunea arteriala prea mare, asa ca riscul nu merita, oricat de bun ar fi gustul carnii afumate, pestelui afumat.

Sa nu uitam si de continutul de mercur din anumite fructe de mare afumate, somon, macron afumat, care ar putea sa afecteze direct dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului.

In conditiile in care doresti sa consumi cantitati mic de carne afumata, peste afumat pentru a-ti potoli poftele tipice sarcinii e bine sa te asiguri ca ai gatit bine de tot carnea, pestele respectiv, a trecut prin proces termic corect. Poti include carnea, pestele in gustari calde, cu multe legume, in salate, in pizza, dar nu exagera deloc la cantitati, pune foarte putina carne afumata, peste afumat in toate preparatele.

In orice fel de carne afumata avem si PAH-uri si nitrati, substante care pot determina cresterea riscului de aparitie a cancerului la mamica si defectelor congenitale la bebe. Moderatia e cheia aici, insa daca vrei sa nu ai deloc probleme in sarcina renunta pana dupa ce nasti la afumaturi.

In loc de afumaturi poti manca gratare de orice fel, carne, peste la cuptor, cu multe legume de sezon, salate langa pentru o dieta sanatoasa si cat mai multi nutrienti de calitate. Carnea slaba, pestele proaspat preparate fara multa grasime, ulei, dar si fructele si mancarurile cu legume cat mai variate ar putea fi inlocuitori excelenti pentru orice tip de carne afumata.

Specialistii in nutritie si medicii recomanda consultarea unui nutritionist inca din momentul in care ai aflat ca esti gravida si stabilirea clara a unui meniu de urmat in functie de trimestrul in care te afli si de afectiunile de care sufereai si inainte de perioada de graviditate. Doar asa esti sigura ca vei putea sa mananci sanatos, fara sa iti faci rau tie si bebelusului din burtica.

2 thoughts on “Afumaturile in sarcina. De ce e bine sa le evitam si ce alternative avem la ele?

  1. Este foarte important sa fim constienti de restrictiile alimentare impuse in timpul sarcinii pentru a ne proteja sanatatea si a bebelusului nostru. Chiar daca inainte puteam manca fara restrictii, este necesar sa excludem treptat din dieta alimentele afumate, deoarece acestea pot fi extrem de periculoase pentru noi si pentru copilul nostru. Gatirea carnii si a pestelui prin afumare poate genera toxine si bacterii care pot afecta dezvoltarea fatului si pot cauza complicatii grave. De aceea, trebuie sa fim atenti si sa discutam cu medicul nostru despre eventualele alimente afumate pe care dorim sa le consumam.

  2. Aceasta este o informare foarte importanta pentru viitoarele mamici, deoarece trebuie sa acorde o atentie sporita alimentatiei lor in timpul sarcinii. Cu toate ca afumaturile pot fi delicioase si sanatoase in alte perioade ale vietii, in timpul sarcinii trebuie evitate din cauza riscurilor pe care le prezinta. Desi poate fi o provocare, trebuie sa ne asiguram ca nu consumam carne afumata, peste afumat sau alte preparate provenite din carne afumata pentru a ne proteja noua si fatului in viata. Este important sa citim eticheta si sa verificam intotdeauna modul in care aceste alimente au fost pregatite pentru a evita orice reactie nedorita. Gandeste-te intotdeauna de doua ori inainte sa consumi orice fel de carne afumata in timpul sarcinii! Multumim pentru aceste informatii utile si sper ca multi vor fi constienti de riscurile pe care aceste alimente le prezinta in timpul sarcinii. Este mai bine sa fim precauti si sa luam cele mai bune decizii pentru sanatatea noastra si a bebelusului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.