Alimente de evitat in timpul sarcinii
Cand esti insarcinata vei fi tentanta sa mananci mai mult si cat mai variat ca sa iti satisfaci si toate poftele care mai apar. Nu toate alimentele pe care le consumai inainte de sarcina sunt la fel de bune si in timpul graviditatii, asa ca trebuie sa fii foarte atenta la tot ce ai in farfurie. Cel mai simplu este sa ai de la medic sau sa iti faci singura, pe baza documentarii tale serioase, o lista cu alimente interzise in sarcina, de care ar trebui sa te feresti.
Nu e greu sa ai o astfel de lista de alimente interzise in sarcina. Combini ce ti-a spus doctorul care se ocupa de sarcina ta cu tot ce gasesti si on-line, din surse de incredere, intrebi doctorul cand lista e completa si ai din start cel mai bun instrument pentru un meniu echilibrat si sigur pentru tine si pentru bebe. Iata doar cateva sugestii de puncte de adaugat in lista ta de alimente de evitat in sarcina.
Carne cruda sau gatita prea putin. Carnea de porc, carnatii, bugerii, carnea de pui care nu au fost gatite in prealabil sunt de evitat cat esti gravida. E bine sa gatesti carnea foarte bine, chiar mai mult ca de obicei cand esti insarcinata. Atentie foarte mare la cum gatesti carnea de orice fel pentru ca poti sa te trezesti cu paraziti si toxine care vor afecta dezvoltarea copilului.
Evita si vanatul, chiar daca il gatesti foarte bine, pentru ca poti sa ai surpriza sa gasesti resturi din alice sau alice intregi daca nu esti atenta de unde cumperi. Plus ca e o carne foarte grea vanatul si vei avea probleme cu sistemul digestiv.
Ficat si alte alimente care contin vitamina A prea multa. Evita si pateul, fel de fel de preparate care contin mult ficat. Da, ai nevoie de vitamina A, dar copilul nu se va impaca prea bine cu vitamina A in exces. Da, poti manca multi morcovi, e in regula, dar evita pe cat posibil alimente si ingrediente in care vitamina A depaseste cu mult cantitatile recomandate pentru bebe. Fereste-te si de alimentele care au adaugata prea multa vitamina A.
Pateul vegetal si cel de peste. Pot sa contina listeria, asa ca evita cel mai bine toate tipurile de pateu. Listeria poate duce la infectie foarte urata si poate afecta si pe bebe, avand sanse mari sa dezvolte boli severe dupa nastere. Daca vrei neaparat pateu poti sa iti faci acasa sau sa il inlocuiesti cu altceva, o pasta tartinabila facuta acasa cu avocado gustos si cu niste ulei de masline, legume delicioase.
Lapte nepasteurizat si anumite produse lactate. Laptele de consum din magazine pasteurizat e recomandat pentru ca a trecut printr-un tratament termic si nu are niciun fel de bacterii in interior. Evita orice fel de lapte luat de la tarani, lapte si produse din lapte ca o crema, iaurt, lapte de capra, de bivolita, de oaie care ar putea fi prea grase pentru tine si te-ar da peste cap la nivel intestinal si ar afecta si ficatul. Branza proaspata neprelucrata suficient si produse lactate care nu provin din surse sigure se vor evita obligatoriu.
Preparate gata de mancat negatite aproape deloc sau gatite putin. Tot ce contine carne de orice fel si face parte din categoria produselor gata de servit trebuie gatit cat mai bine, conform instructiunilor producatorilor. Daca nu ai timp sau nu vrei sa te complici e mai bine sa preferi o mancare facuta in casa, ceva gatit rapid si foarte simplu, gustos, cu ingrediente pe care le ai prin frigider si care iti plac oricum.
Salata ambalata, care nu a fost spalata. Chiar daca iti cumperi salata de la supermarket si scrie pe ea ca e spalata mai spala si tu o data salata cu mare atentie. Atentie si la mixuri, sa nu contina ingrediente care nu iti fac bine si pot fi interzise in sarcina din cauza substantelor continute. Pregateste ce salate vrei cu cat mai multe verdeturi, dar stai si le spala pe fiecare in parte chiar daca mai pierzi ceva timp. Te asiguri asa ca nu te imbolnavesti si ca bebe e in siguranta.
Oua crude sau gatite putin. Evita sa mananci oua crude batute sau in orice fel de retete care nu presupun gatire la temperaturi ridicate. Asa nu risti sa te infectezi si sa pui in pericol si viata copilului. Gateste fiecare ou exact atat cat e necesar, fierbe, poseaza, prajeste corect si verifica inainte sa mananci daca e facut bine. Evita sa ai in farfurie oua crude sau oua facute partial pentru ca au multe toxine si bacterii care pot sa faca rau bebelusului care se dezvolta. Poti sa iti faci omleta, ou posat, ou fiert, dar nu mai mult de un ou pe zi sau la doua zile mai bine si in omleta nu pui mai mult de doua oua si mananci la patru sau cinci zile daca esti deja in luna avansata de sarcina. Alege, de preferat, oua mai mici si nu unele gigantice ca sa iti fie bine si sa iti satisfaci si toate poftele fara griji.