Apa in sarcina. Cata apa trebuie sa bei si ce fel de apa?

In sarcina, mai mult decat in orice perioada din viata ta, ai nevoie de hidratare corespunzatoare si de cat mai multe lichide consumate. Asa iti ajuti si organismul sa faca fata celor noua luni grele de sarcina, dar il ajuti si pe bebe sa se dezvolte cat mai bine in uter si sa aiba suficient lichid amniotic pentru a face tot ce vrea el in perioada sarcinii tale. Apa este cea mai recomandata pentru hidratare in timpul perioadei de graviditate, avand numeroase beneficii pentru mamica si bebe.

Dincolo de vitamine, de un regim alimentar echilibrat in sarcina apa ramane cea mai importanta pentru tine si pentru bebe. Apa ajuta la absorbirea nutrientilor esentiali in celule si la transportul vitaminelor, mineralelor, hormonilor la celulele sangelui. Celulele din sange pline de nutrienti ajung la placenta si in corpul copilului, de aceea apa in sarcina e foarte importanta.

Cata apa trebuie sa bei in sarcina? Mult mai multa decat beai de obicei, pentru ca si bebe are nevoie de ea. In general, medicii recomanda 2.5 litri de apa pe zi sau fluide din orice sursa, naturale-necesarul de apa creste cu 300 ml cand ramai gravida. Depinde mult de greutatea ta, de statura ta, de cum decurge sarcina, aceasta valoare poate sa varieze mult. Apa trebuie bauta pe parcursul zilei, nu toata odata la o anumita ora sau la interval scurt de timp, asta ca sa nu fortezi vezica si asa foarte chinuita in sarcina si sa nu te simti plina tot timpul. In zile caniculare sau cand faci exercitii fizice mai intense consumul de apa creste cu o treime pe zi.

Se va consuma apa inainte, dupa, in timpul exercitiilor, dar si cand e foarte cald afara si avem de mers si de umblat prin soare. Nu astepta sa ti se faca sete, asta e semnalul corpului ca deja se indreapta spre deshidratare. Cum iti dai seama ca bei suficienta apa in sarcina? Cand mergi la baie si urinezi, daca urina e de incolora sau de culoarea paiului atunci hidratarea e corecta.

Si tot apa e principalul element component al lichidului folicular care protejeaza ovulul, iar dupa fertilizare, facilitteaza migrarea in cavitatea uterina. Lichidul amniotic se formeaza tot cu ajutorul apei, contine apa, apa permite schimbul de elemente „constructoare” si dizolva gazele prin placenta si membranele fetale.

Schimbul de apa intre mama si copil este de 460 ml pe ora. Un nivel normal de lichid amniotic in uter permite copilului sa se miste si sa se dezvolte, sa isi dezvolte corect masa musculara. Starea de rau, greata, varsaturile constipatia, pielea uscata, infectiile urinare pot sa fie prevenite mai usor daca se bea suficienta apa in sarcina. Temperatura apei baute trebuie sa fie mereu de peste 15 grade Celsius sau in jurul acestei valori.

Cand e mai mare nevoie de apa in cantitati crescute in sarcina? Conform studiilor, vom avea nevoie de mai multa apa in al doilea trimestru de sarcina si la inceputul celui de-al treilea, momente cand hidratarea nu mai e suficienta si incepe sa fie mai vizibila deshidratarea corpului. S-a descoperit si ca femeile care nu s-au hidratat corect in aceste perioade au avut bebelusi care au primit scoruri mai mici la nastere. Deci necesarul de apa al mamicii trebuie adaptat in functie de trimestru si de particularitatile sarcinii, ale dezvoltarii copilului.

Daca se consuma apa minerala se va analiza compozitia sa si mineralizarea pentru a evita orice probleme. Se recomanda apa imbuteliata minerala de fiecare data sau apa minerala naturala cu un nivel scazut de sodiu si slab sau mediu mineralizata. Apa slab mineralizata are minerale a caror suma nu depaseste 500mg pe litru, cea mediu mineralizata are 500-1500 mg/l componente dizolvate, in apa cu sodiu redus nu gasim mai mult de 20 mg de ioni sodiu per litru. Atentie la ionii de calciu si de magneziu cand cumparati apa sau beti apa naturala minerala de izvor. Daca apa are ioni de magneziu e buna si pentru prevenirea hipertensiunii in sarcina, daca mai are si ioni de calciu poate preveni osteoporoza, osteopenia.

Se va evita sifonul sau apa care nu e minerala, dar e acida pentru a nu ajunge la flatulenta si la iritarea mucoasei stomacale, la iritarea intestinelor.

Orice sticla de apa desfacuta va fi consumata in cel mult 12 ore, e de preferat apa la 1.5 l pentru consum rapid sau la sticle mai mici, ca sa nu se ajunga la contaminare.

Cum sa bei mai multa apa in sarcina? Bea cata apa iti cere corpul, cand iti cere corpul, asta e regula cea mai importanta. Fa exercitii fizice dimineata, seara, nu ziua, cand sunt si calduri mari vara sau e foare frig iarna. Adauga si alte lichide pe langa apa ca sa ajungi la cantitatea de apa vizata in fiecare zi, supe, sucuri naturale, fructe si legume ce contin multa apa, de exemplu pepenele, strugurii, perele, portocalele, castravetii, rosiile, morcovii si avocado.

Poti pune in apa plata sau chiar in cea minerala fructe, lime, fructe de padure inghetate ca sa o faci mai usor de baut. Ia apa cu tine la sticle de 0.5 ml mereu, oriunde te duci. Nu uita de lapte si produse din lapte pentru completarea apei consumate zilnic.

Cat despre apa de la robinet, apa potabila e bine sa o eviti in sarcina, mai ales ca nu stii ce se afla in ea, cat de bine a fost curatata de toate bacteriile si de contaminantii. Apa imbuteliata e cea mai buna, plata sau minerala, de care vrei. Trebuie doar sa te uiti pe etichete si sa fii atent la continutul de minerale si la producator, la sursa, atat. Apa plata e cea mai buna alegere pentru sarcina, pentru ca nu vei avea probleme cu stomacul, cu flatulenta, si te vei simti bine dupa ce o consumi.

Consumul regulat de apa, in cantitati suficiente in sarcina te va ajuta sa eviti complicatii ale lipsei de apa din organism: lichid amniotic in cantitati insuficiente, pietre la rinichi, inflamatii locale, defecte congenitale ale copilului, infectii dese ale tractului urinar, care pot duce la nasteri premature, travaliu prematur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.