Branza in sarcina. Ce sortimente poti manca si pe care sa le eviti?

Branza in sarcina poate fi consumata, dar atentie la cantitate si la varietatile de branza din farfurie

In timpul sarcinii o alimentatie variata este de dorit. Regimul alimentar ar trebui sa se schimbe inca din primele saptamani de sarcina in asa fel in cat nutrientii de calitate, vitaminele, mineralele, proteinele si tot ce are nevoie bebe si organismul mamei sa fie in fiecare farfurie.

Lactatele sunt o categorie importante de alimente si ingrediente recomandate in sarcina. Ai nevoie de calciu din surse naturale pentru tine si pentru copil, laptele si preparatele din lapte, branzeturile, pot sa fie incluse in orice fel de meniuri pentru sarcina. Dar nu orice fel de branza poate fi consumata cat esti gravida.

Branza este o sursa foarte buna de calciu, fosfor, minerale se obtine din lapte, si sunt o multime de varietati pe care le poti descoperi si redescoperi in sarcina. Unele sortimente au destul de multa grasime, in vreme ce altele sunt foarte periculoase pentru perioada sarcinii, deci va trebui sa le alegi cu mare atentie.

Se vor evita sortimente de branza moale precum brie, camembert, chèvre, chiar si cambozola, mai ales daca nu sunt gatite corespunzator. Se adauga branza albastra, gorgonzola si roquefort, si ele foarte periculoase mai ales din cauza posibilei prezente si dezvoltari a bacteriei raspunzatoare de listerie, o afectiune extrem de periculoasa pentru bebele din uterul tau. O regula generala pentru aceste branzeturi, daca vrei sa le mananci totusi si poftesti la ele, e simpla: gateste la temperatura potrivita si suficient fiecare sortiment in parte si evita consumul in cantitati prea mari intr-o perioada scurta de timp.

Tot ce inseamna branza tare, care nu are o consistenta moale cu fel de fel de ingrediente adaugate, va fi sigura pentru consumul in sarcina. Si branza vegana, din ingrediente vegetale e sigura in sarcina. In unele varietati de branza vegana ai si adaos de proteine, calciu, vitamina B12, cele din ingrediente simple, care nu sunt procesate mult, integrale, vor fi cele mai bune.

Pe lista de branzeturi sigure pentru mamicile care asteapta un bebe se numara si: cheddar, edam, emmental, branza de capra englezeaca, gouda, gruyere, parmezan sau provolone, pecorino tare.

Uneori si branza moale poate sa fie sigura daca laptele din care e obtinuta e pasteurizat. Deci branza proaspata, cea cremoasa, feta, halloumi, mascarpone, mozzarella, ricotta. Orice fel de branza moale sau tare din lapte care nu a fost pasteurizat si nu s-au respectat conditiile de igiena va fi periculos in sarcina si trebuie evitat cu orice pret.

Atentie si la cantitatile de branza consumate pe toata perioada sarcinii. In branza avem mult sodiu, grasimi saturate, care ar putea sa puna probleme sistemului circulator si dezvoltarii normale a bebelusului.

Medicii recomanda evitarea in toate cele noua luni a branzei „moi” care isi obtine aceasta textura de la umiditatea din branza. Ca sa stii daca branza pe care o vei consuma e sigura sau nu verifica mai intai lista din acest articol si evita toate tipuri de branza „moi” si periculoase. Si fii atenta la etichete, doar acolo vezi ce fel de branza e cea pe care o vei cumpara si cum a fost produsa.

Cumpara doar de la magazine care aduc branzeturi de la firme mari, verificate, si care au etichetare corespunzatoare. In sarcina evita orice fel de branza de la piata, lapte care nu stii de unde provine si cum a fost colectat daca nu vrei sa te imbolnavesti si sa iti pui in pericol si copilul nenascut.

Citeste cu atentie si declaratia nutritionala, cata grasime are branza, prefera variantele „light” care au procente de grasime si la jumatate fata de variantele normale.

La final o distinctie care te va ajuta sa alegi corect branza in sarcina: branza tare, mai uscata vs branza moale, care poate fi pusa si pe o felie de paine sau se poate pune deasupra preparatelor gatite. Branza tare este uscata, continutul de apa e mai mic, a fost lasata sa stea mai mult timp. Branza moale e mai proaspata, a stat putin in procesul de fabricare si are continut mare de umiditate la interior.

Concluzia: poti manca branza in sarcina, cat doresti, dar in cantitati mai micute si numai branza de calitate, care te va ajuta sa ai si o dieta echilibrata si sa te bucuri de cele mai frumoase noua luni din viata ta. Evita branza care te poate constipa, mananca mereu branza cu legume, chiar si cu fructe, cu multe fibre si ingrediente care nu iti vor permite sa ai probleme digestive.

Daca nu ai mai incercat anumite sortimente de branza nu o face in sarcina pentru ca nu stii cum reactioneaza corpul si sistemul tau digestiv. Mananca branza pe care o cunosti, pe care ai mai manancat-o si in trecut si totul va fi bine. Faptul ca esti insarcinata nu trebuie sa te opreasca sa mananci tot ce doresti, insa nu exagera cu nimic, si mai ales cu branzeturile de tot felul puse peste tot. Uneori si mirosurile s-ar putea sa iti faca rau si sa te dea peste cap, asa ca alege branza si in functie de ce mirosuri suporti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.