Cafeaua si cofeina in sarcina. Putem consuma cafea si in ce cantitate?

Cafeaua in sarcina nu este indicata, insa o poti consuma in cantitati mici si cat mai rar daca ai devenit dependenta de ea.

In mod normal o ceasca de cafea pe zi sau poate doua este chiar recomandata. Cafeaua contine cofeina, o substanta care ne ajuta sa avem energie pentru intreaga zi sau pentru o parte din zi si care e benefica pentru creier si sistemul cardiovascular. Insa cand esti gravida cafeaua nu mai este deloc prietena ta…

Cofeina si cafeaua cresc usor tensiunea arteriala, ritmul cardiac, dar si nivelul de urina produs de rinichi. De multe ori, la anumite persoane, cafeaua poate determina si indigestie, dificultati cu somnul si un tranzit intestinal accelerat.

Din momentul in care intervine sarcina apare si sensibilitatea la cofeina pentru ca aceasta va iesi mai greu din corp. Si cu aceasta incetinire a iesirii din corp vine si senzatia de rau, de greata, de ameteala. Cofeina trece foarte usor prin placenta si ajunge si in corpul bebelusului in dezvoltare in interiorul uterului.

De multe ori, daca se consuma prea multa cafea si cofeina se poate ajunge la avort, bebele moare in uter pana sa ajunga la 20 de saptamani, la nastere inainte de termen, la greutate redusa la nastere. Ca sa nu apara probleme legate de consumul de cafea trebuie sa se reduca cantitatea ce ajunge in organismul mamicii insarcinate la cel mult 200 mg pe zi, deci o jumatate de cescuta de cafea. In niciun caz nu se va merge tot pe o cana intreaga de cafea tare bauta in fiecare dimineata sau de doua ori pe zi. Depinde mult de tipul de cafea, de pregatirea ei, de marimea recipientelor din care bei, deci atentie la excese.

O ceasca sau doua de cafea usoara pe zi vor fi mai mult decat ai nevoie ca sa ai totusi energie sa duci ziua la final. E bine sa combini, pentru siguranta ta si a bebelusului din uter, cafea decofeinizata cu o cafea normala, asta ca mai tarziu sa ramai la cafea fara cofeina.

Atentie si la continutul de cafea din alte bauturi si produse, din energizante, ceai negru, cola. Ciocolata poti manca, dar cu moderatie, asta pentru ca are cam 5-30 mg cofeina. Calculeaza cantitatea de cofeina zilnica incluzand si cofeina din alte bauturi, alimente.

Studii recente au venit si cu vesti bune pentru mamicile dependente de cafea si de cofeina. Daca se consuma in primele trei luni de sarcina atunci cu siguranta nu va exista vreun efect asupra bebelusului. In cazul alaptarii de dupa nastere s-ar putea ca bebe sa simta totusi efectele cafelei. Copiii cu mamici ce beau cafea mereu au fost ceva mai agitati si au avut probleme cu somnul, in laptele matern s-a depistat si mai putin fier daca se consumau cantitati mari de cafea.

Intr-o ceasca, cana mica de cafea cu preparare medie exista cam 137 mg cofeina, ceea ce e suficient pentru o femeie gravida. Gustul cafelei va fi perceput diferit in sarcina, asa ca s-ar putea sa nu te mai bucuri de cafea ca inainte. Prea multa cafea in sarcina poate sa influenteze si abilitatea bebelusului de a absorbi fierul, de unde si riscul crescut de deficienta de fier si de anemie. Si tu, mamico, daca ai nivelul scazut al fierului in sange ar fi bine sa lasi cafeaua in sarcina.

Daca tot am vorbit despre neajunsurile cafelei in sarcina ar fi bine sa amintim si avantajele sale. Consumul moderat de cafea in sarcina poate ajuta cu resursele de energie, cu vigilenta de care avem nevoie pe parcursul zilei, te va ajuta enorm in sarcina si dupa noptile grele si aproape nedormite.

In al doilea trimestru de sarcina cantitati mici si moderate de cafea ar putea reduce riscul de diabet gestational. Mamicile ce nu au consumat deloc cafea inainte de sarcina nu ar trebui sa apeleze la ea nici in sarcina.

Evita pe cat posibil sortimentele „tari” de cafea, latte, Americano, English Breakfast, dar si ciocolata calda, inghetatele cu cafea. Trecerea la un consum redus de cafea se va face treptat daca deja erai obisnuita sa bei multa cafea.

Cand ai nevoie de energie totusi si nu mai ai cafeaua la dispozitie poti sa mananci mai multe mese pe zi, gustari mai multe, mese mai mici, in care sa ai legume, fructe, proteine, nutrienti de calitate. Consuma si apa, bauturi fara cofeina, ia vitamine prenatale ca sa scapi de dorinta de a bea cafea. De evitat si medicamentele care contin cofeina si suplimentele naturiste care au cofeina.

Conform OMS, consumul prea mare de cafea in sarcina ar putea sa duca in mod clar la crestere incetinita pentru bebe, la greutate redusa pe toata perioada gestationala, la deces la nastere. Studii mai recente contrazic insa cele 200 mg de cafea permise pe zi daca esti gravida, asa ca recomandarile sunt sa se renunte de tot la cafea in cele noua luni de sarcina sau macar in primele trei sau patru luni, iar in urmatoarele cantitatile sa fie chiar mai mici de 120 mg sau chiar de 100 mg pe zi cofeina. Si de fiecare data se vor prefera cafele „lungi”, mai slabe ca sa nu se riste nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.