Ce ar trebui sa mananci cand esti deja in al doilea trimestru de sarcina?

In al doilea trimestru de sarcina vitaminele si nutrientii trebuie sa fie suficienti si variati.

Al doilea trimestru de sarcina este poate si cel mai dificil pentru femeia gravida. Acum se produc schimbari majore in corpul sau, bebelusul se dezvolta in ritm accelerat, are nevoie mereu de nutrienti de calitate si de vitamine, minerale, pentru a putea sa isi formeze toate organele si sistemele importante din corp, rand pe rand.

Un regim alimentar echilibrat, variat, trei mese pe zi si gustari obligatorii, dar si atentie sporita la tot ce mananci in aceasta perioada te vor ajuta cu siguranta sa fii sanatoasa si sa ai un bebe care se dezvolta fara probleme si este si el sanatos si in siguranta. Ce e bine sa incluzi in meniul zilnic si ce nu, de unde iti iei vitaminele si nutrientii necesari?

Incepand cu saptamana 14 de sarcina esti deja in trimestrul al doilea de sarcina si pana in saptamana 27 vei avea o multime de provocari de infruntat. Dezvoltarea accelerata a copilului in uter, corpul tau care tot incearca sa se adapteze din mers la schimbari, dar si nevoia tot mai mare de alimentatie cat mai eficienta pentru doi, iata doar cateva dintre provocarile care te vor astepta in trimestrul al doilea. Dar le vei depasi cu putina atentie la meniul zilnic si tinand cont de recomandarile de mai jos.

Ce e important de retinut este ca meniul pe care il vei avea acum trebuie stabilit impreuna cu medicul si cu nutritionistul tau si trebuie respectat pentru rezultate excelente si un organism care are zi de zi absolut tot ce ii trebuie.

Fier. Fierul e foarte important in al doilea trimestru de sarcina. El permite oxigenului sa ajunga la copil, ii ofera mereu cantitati suficiente de oxigen ca sa se poate dezvolta fara probleme. In lipsa fierului apare anemia, apar complicatii diverse, nastere prematura, depresie. 27 mg de fier pe zi vor fi suficiente pentru a se asigura o cantitate perfecta pentru mamica si bebe. De unde poti lua fier: din carne slaba, din fructe de mare, din nuci, din linte si fasole, din cereale integrale, din cereale fortifiate. Fierul din surse animale este absorbit mai bine decat in cazul fierului din plante.

Femeile care nu consuma carne au nevoie de produse bogate in vitamina C. Surse de vitamina C ar putea fi portocalele, sucul de portocale natural, facut acasa, fructele de padure, rosiile. Se vor evita suplimentele care contin calciu sau alimentele cu mult calciu cand se doreste refacerea stocurilor de fier din organism. Calciul nu permite absorbtia corecta si rapida a fierului, o reduce.

Proteine. Deja in al doilea trimestru de sarcina, femeia gravida are nevoie de 1.52 g per kg proteine zilnic ca sa ajute copilul sa isi formeze si dezvolte creierul si alte tesuturi esentiale. Proteinele ajuta la dezvoltarea uterului si a sanilor mamicii. Surse excelente de proteine in acest trimestru ar fi: carnea slaba, nucile, branza tofu, ouale, peste, lintea, fasolea, mazarea.

Calciu. Ai nevoie de 1.000 mg de calciu zilnic in al doilea trimestru de sarcina. Calciul ajuta la formarea danturii si a scheletului micutului, dar si la dezvoltarea musculaturii, nervilor si sistemului circulator. Iti poti lua cantitati suficiente de calciu din produsele lactate fara multa grasime, din oua, din tofu, din fasole alba, din migdale, din sardine, somon, broccoli, kale, cereale cu un continut marit de calciu, integrale.

Folati. Acidul folic este o vitamina din complexul de B-uri. Forma sa sintetica e acest acid folic, in forma naturala apare ca folat. Putem lua folati din broccoli, fasole, nuci, linte, portocale, varza, spanac, cereale integrale, legume cu frunze verzi. Folatii previn defecte la nivelul tuburilor neuronale si reduc riscul de nastere prematura. Tot folatii scad si riscul de afectiuni ale sistemului circulator. 400-800 mcg de folati zilnic va fi o cantitate suficienta pentru bebe si mamica.

Vitamian D. E excelenta pentru dezvoltarea oaselor si dintilor copilului. 600 UI pe zi vor fi suficiente. Produsele fortifiate au vitamina D, cerealele, laptele. Iti poti lua cantitati importante de vitamina D din peste gras, somon, ton proaspat, macrou, din ulei din ficat de peste, ficat de vita, branza, galbenus de ou.

Acizi grasi esentiali Omega-3. Ajuta dezvoltarea si mentinerea sanatatii pentru inima, creier, ochi, sistemul imunitar, sistemul nervos central. Omega-3 ar putea preveni nasterea prematura, depresia postpartum. 1.4g pe zi vor fi suficiente pentru o sanatate perfecta pentru mamica si bebe. Poti lua cantitati suficiente de acizi grasi Omega-3 din peste gras, din ulei de peste, din seminte de in, din seminte de chia. Veganii si vegetarienii vor lua suplimente cu alge ca sa aiba suficient Omega-3 in corp cand apare sarcina si se ajunge in trimestrul al doilea.

Ce e de evitat?

  • Carnea cruda;
  • Oua crude;
  • Peste crud;
  • Peste care contin cantiati mari de mercurs, in special cei care sunt stiuti ca avand mercur mai mult, macrou, de exemplu;
  • Branza moale, feta;
  • Fructe de mare gata pregatite si fast-food;
  • Cafea in cantitati mari;
  • Sucuri, orice bauturi cu multi indulcitori si conservanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.