Ceaiul in sarcina. Ce tipuri de ceai putem consuma si pe care le vom evita?
Ceaiul este de departe cea mai populara bautura din lume. Si vestea buna este ca te poti bucura in sarcina de ea, singura conditie fiind sa ai atentie sporita la ingredientele din ceaiul respectiv si la doze. Care sunt ceaiurile pe care le poti consuma in siguranta in sarcina si pe care le vei lasa deoparte cel putin pana cand vei naste?
In afara de placerea de a bea un ceai cald si bun intr-o zi friguroasa de iarna sau unul racoritor cand e foarte cald afara, ceaiul mai e folosit de femeile gravide si pentru a ameliora anumite simptome si pe post de tonic in ultimele saptamani de sarcina. Desi pare sigur in aparenta, doar e vorba de niste apa si niste plante in cantitati diferite, ceaiul poate sa faca mai mult rau decat bine in timpul sarcinii-nu toate ceaiurile, desigur, dar anumite tipuri ar putea inrautati simptomatologia asociata graviditatii.
Care sunt ceaiurile de evitat in sarcina? In primul rand cele care contin cofeina, de la cel negru la cel verde, matcha sau chai, oolong, tot ce are la baza Camellia sinensis. Cofeina este un stimulent natural de evitat in sarcina. In fiecare cana cu aceste ceaiuri ai cel putin 40-50 mg cofeina, daca nu si 80 mg, in cazul matcha.
Problema cu aceasta cofeina este ca trece usor de placenta si ficatul bebelusului nu poate sa o „proceseze” corect. Si daca e o cantitate prea mare de cofeina ajunga la fat vor aparea si nasterile premature, greutatea scazuta la nastere, defecte congenitale frecvente, dar si avortul. Un consum de maxim 300 mg cofeina pe zi, luata probabil din cafea, este suficient pentru a fi in siguranta si mamica, dar si bebelusul. Depinde mult insa si de genetica femeii si de alte afectiuni existente, deci dozele ar trebui sa fie minime spre deloc in sange.
Se adauga pe lista de ceaiuri interzise si ceaiurile din plante diverse, din fructe uscate, ierburi salbatice. Te vei feri in sarcina de orice fel de ceai ce contine fenicul, salvie, lemn dulce, cimbru, leustean, schinduf, tamaie sau musetel in cantitati prea mari.
Eucaliptul din ceai ar putea duce la agravarea senzatiei de voma, la diaree frecventa, in vreme ce un ceai banal de musetel, dar prea concentrat, poate avea efecte devastatore in cazul circulatiei sangelui prin inima bebelusului din burtica. De evitat si hibiscus, floarea pasiunii sau rozmarinul. Ceaiul care contine hibiscus ar putea interfera cu absorbtia fierului in sange, scade tensiunea arteriala prea mult, stimuleaza uterul.
Alt pericol din ceaiurile din plante este legat si de contaminari, de prezenta unor metale grele ajunse din greseala in ceai-de exemplu, cam 20% din ceaiurile analizate intr-un studiu contineau si aluminiu, dar si un nivel urias de plumb, extrem de nociv in sarcina… Nu ai de unde sti ce e in ceai cu adevarat pana la o analiza detaliata, asta e clar. Dar te poti feri de ceaiuri contaminate cumparand doar de la branduri mari, care respecta toate legile in vigoare si au grija la procesare. Nu se va cumpara ceai „varsat”, se va prefera varianta sigilata si ambalata, dozata sub forma de pliculete.
Ce tipuri de ceaiuri putem bea in siguranta in sarcina?
- Ceaiul de menta-bun cand ai greturile tipice de dimineata;
- Ceaiul de zmeura rosie-ajuta la intarirea uterului, inmoaie cervixul, contribuie la un travaliu mai usor de suportat;
- Ceaiul de ghimbir-bun pentru greata, varsaturi, ajuta si la digestie, dar se consuma in cantitati mici;
- Ceaiul de lamaie-bun pentru anxietate, iritabilitate, insomnie;
- Ceai verde, in cantitati mici, o cana, ceasca pe zi e suficient, dar nu in fiecare zi. Atentie la consumul sau pentru ca poate preveni absorbtia normala a acidului folic si ai nevoie de el in sarcina;
- Ceaiuri albe in cantitati mici;
- Ceai de macese;
- Ceai de capsune;
- Ceai de portocala-se consuma in cantitati moderate pentru ca poate avea si ceai verde sau negru in compozitie. Este preferat cel organic, natural, fara aditivi sintetici. Deci are si ceva cofeina, asa ca atentie cu el.
Acum stii ce fel de ceai poti bea in siguranta in sarcina, ce tipuri de ceai sunt de evitat. Inainte sa consumi orice fel de ceai in timpul perioadei de graviditate discuta cu medicul ginecolog, spune ce ai de gand si arata ce tipuri de ceaiuri ai dori sa consumi sau ai consumat deja.
El te va indruma care sunt cele mai sigure pentru tine in functie de istoricul tau medical si iti va putea oferi tratamente daca ai ajuns sa consumi un ceai cu substante ce ar putea sa te afecteze pe tine si pe bebe.
Renunta la orice fel de recomandari venite de pe Internet, cumpara ceai doar din locuri autorizate, de la Plafar, supermarketurile mari si citeste cu atentie etichetele produselor ca sa vezi ce ingrediente au-unele ceaiuri au si alte ingrediente pe langa planta, fructele respective, asa ca fii foarte atenta ca sa nu ajungi la spital si sa pui in pericol si viata copilului.