Ciupercile in sarcina. Le putem consuma si pe care le vom evita?

In timpul sarcinii e foarte important sa ai o dieta variata si sa fii atenta la ce mananci in fiecare zi. Printre ingredientele preferate ale gravidutelor se afla si ciupercile. Usor de pregatit si foarte gustoase si hranitoare indiferent de preparatul in care le vei folosi, ciupercile vor reprezenta mereu o alegere perfecta in sarcina. Dar cat se sigure sunt pentru tine si bebe si ce riscuri apar daca nu esti atenta la consum?

Ciupercile sunt recomandate in sarcina, le poti consuma fara probleme pe cele luate de la supermarket, insa trebuie pregatite termic pentru a se elimina orice fel de bacterii si paraziti. Cele mai consumate ciuperci in sarcina vor fi ciupercile buton, ciupercile cremini, ciupercile shiitake și ciupercile stridii, ciupercile Portabella. Sunt de evitat urmatoarele soiuri de ciuperci: ciuperci halucinogene, ciuperci salbatice de orice fel. De asemenea, se vor evita si ciupercile la conserva, ciupercile inghetate, congelate, ciupercile cumparate din piete.

Care sunt beneficiile consumului de ciuperci in sarcina pentru mamica si bebe?

  • Nutrienti de calitate din sursa naturala-ai fibre si minerale si vitamine, cupru, niacina, potasiu, vitamina D, B, seleniu, antioxidanti de calitate, folati, zinc, carbohidrati, putine calorii de asemenea, eviti carentele si problemele cu sistemul digestiv atat de temute in sarcina;
  • Prevenirea diabetului gestational-au proteine, fibre, proprietati antidiabetice, ceea ce va duce la scaderea sanselor de a avea diabet gestational in sarcina. Se regleaza glicemia mai usor, indicele glicemic al ciupercilor e mic;
  • Reducerea riscului de hipertensiune in sarcina-nu vei mai avea preeclampsie sau hipertensiune gestationala daca vei consuma in mod regulat ciuperci, nu mai mult de 100 g pe zi;
  • Imbunatatirea raspunsului sistemului imunitar-in timpul sarcinii sistemul imunitar e slabit, insa compusi din ciuperci te ajuta sa lupti in continuare cu bacteriile si cu virusurile, eviti infectiile nedorite in sarcina mai usor si te recuperezi mai repede in caz de afectiuni aparute cat esti gravida;
  • Sustinerea dezvoltarii creierului fatului-prezenta vitaminelor B, in special vitamina B6, va incuraja dezvoltarea normala a creierului copilului in timpul cresterii in uter;
  • Imbunatatirea starii de spirit-scapi mai usor si eviti depresia si anxietatea daca vei consuma cu regularitate ciuperci;
  • Prevenirea defectelor congenitale-ai folati de calitate in ciuperci, nu mai apar probleme la tuburile neurale si alte defecte congenitale.

Ce riscuri iti asumi cand consumi ciuperci in sarcina?

  • Infestarea cu paraziti, prezenta unei bacterii in sange-daca nu ai grija cum gatesti si speli ciupercile;
  • Alergii-daca stii ca ai deja alergie la ciuperci e bine sa le eviti in sarcina;
  • Listeria;
  • Intoxicare-ciupercile salbatice sunt foarte periculoase, se vor consuma doar cele cultivate pentru comercializarea in magazine;
  • Expunere la pesticide-s-ar putea sa ai pesticide si reziduuri in ciuperci, alege mereu variantele organice si cele din surse locale, verificate;
  • Interactiuni cu medicamentele luate in sarcina-unele tipuri de ciuperci si substante din ele vor interactiona cu medicamentele, deci discuta cu medicul tau inainte de a le consuma ca sa nu risti nimic;
  • Reactii adverse severe-crampe abdominale mari, deshidratare, diaree, varsaturi, probleme cu ficatul, se ajunge si la deces in cazurile severe de intoxicare.

Ca sa nu ai nicio problema cu ciupercile incluse in meniul zilnic tine cont de urmatoarele sfaturi:

  1. Alege ciuperci proaspete, ferme-evita ciupercile moi la atingere si cu pete pe ele;
  2. Curata, spala ciupercile cat poti de bine, nu te grabi-nu se scufunda in apa pentru ca ele absorb o cantitate mare de apa si poti sa le afectezi textura si chiar gustul, gatirea;
  3. Gateste suficient timp ciupercile-asa omori bacteriile si parazitii din ele, le poti pregati in tigaie, la cuptor, la abur, dar respecta timpii de gatire si prefera sa le mananci putin mai bine facute decat sa fie crude si sa risti sanatatea ta si a copilului;
  4. Tine ciupercile la temperaturi optime si ferite de umiditate excesiva, de soare-le poti tine in frigider cel mai bine cateva zile, consuma ciupercile cat mai rapid ca sa nu ajungi sa le arunci pentru ca prezinta deja pete si miros urat;
  5. Incorporeaza ciupercile in ce retete doresti ca sa te bucuri de gust si aroma, textura.

Cele mai bune preparate pe baza de ciuperci recomandate in sarcina ar fi:

  • Supa crema de ciuperci-poti sa folosesti si lapte cand gatesti, de preferat fara prea multa grasime si doar lapte cumparat de la supermarket, nu de la piata;
  • Ciuperci umplute-poti sa le umpli cu legume, cu branza, cascaval, verdeata, sunca, cu ce doresti si le vei gati neaparat la cuptor, la o temperatura potrivita, suficient de mult timp cat sa se rumeneasca bine si sa devina moi;
  • Ciuperci cu pui-poti sa faci o mancarica cu multe legume, paste, placinte cu ciuperci si pui, ciupercile si puiul pot fi facute si pe gratar, dar ai grija sa le „patrunzi” bine;
  • Pizza cu ciuperci-poti sa adaugi cat mai multe ciuperci, legume proaspete, putina branza, mozzarella de preferat peste blatul de pizza si ai cea mai buna gustare si poate cel mai apreciat fel de mancare rapid;
  • Ciulama de ciuperci-multe ciuperci, ceva faina, smantana, marar si verdeata cat cuprinde si ai un preparat delicios si usor, simplu de pregatit oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.