Consumul de oua in sarcina. Cat de sigure sunt ouale in sarcina si cum le consumi?

Ouale sunt un ingredient extrem de versatil si necesar in bucatarie. Se pot folosi in preparate pentru toate mesele zilei, sunt ideale pentru deserturi sau pentru feluri principale gustoase, contin cate putin din tot ce ai nevoie in sarcina, tu si bebe, proteine, vitamina D, E, K, B6, calciu sau zinc. Usor de gatit prin posare, prajite, fierbere, la abur, prin coacere, la microunde uneori, ouale raman o alegere sanatoasa pentru gravidele care le suporta si nu au probleme cu nivelul colesterolului din sange.

Ouale fierte au calorii putine, sunt pline de nutrienti esentiali pentru mamica si pentru bebe. Contin proteine de cea mai buna calitate, vitamina B, A, D, E, K, B6, zinc, calciu, fier, antioxidanti, colina, buna pentru creier, luteina. Pot fi foarte bine pregatite pentru gustari sau pentru un fel principal, dimineata sau seara.

Bebelusul va beneficia de pe urma consumului de oua preparate in orice alt fel sau oua fierte, creierul si coloana sa vertebrala se vor dezvolta fara probleme, nu mai apar defecte congenitale. Vitamina B12 din oua impreuna cu, colina sunt bune si pentru bebe, ajuta la dezvoltarea creierului.

E foarte important ca ouale se fie gatite foarte bine, fierte bine, prajite corect si suficient, posate pentru o perioada suficient de lunga, pregatite la cuptor daca se doreste, asta ca sa evitam infectarea cu salmonella. Sunt de evitat ouale cu galbenusul moale, care nu s-a fiert suficient, in sarcina. Ouale pasteurizate sunt de preferat daca vrei sa faci un dressing pentru salate sau vrei neaparat oua crude in diverse preparate traditionale.

Se vor evita in sarcina si: ouale posate, ouale negatite corect, suficient, maioneze, chiar si cele facute acasa, sosuri cu oua, dressing de orice fel care presupune folosirea de oua crude, inghetata de casa, mousse, tiramisu.

Revenind la ouale fierte, acestea pot fi sigure pentru consum in sarcina atat timp cat sunt fierte bine, stocate si ferite de orice fel de sursa de contaminare. Ouale se vor fierbe cel putin 12 minute, la temperatura optima, dupa ce se racesc, daca nu se consuma imediat se vor tine la frigider, la temperatura optima. Orice fel de mancare cu oua trebuie reincalzit inainte de servire la temperaturi optime in asa fel incat oul sa fie consumat in siguranta si orice bacterii sa fie eliminate.

Zilnic se pot consuma doua oua, fierte, prajite, sau mai multe, in functie de nivelul de colesterol al femeii gravide. Fiecare ou are 185 mg colesterol, corpul are nevoie de 300 mg zilnic. Caloriile, 70, sunt suficiente pentru a oferi o parte din necesarul caloric zilnic, cel putin pentru o parte din zi. Daca sunt deja probleme legate de colesterol femeile gravide trebuie sa consume doar albusul de la ou pentru a nu ajunge sa aiba un nivel mult prea mare al colesterolului rau.

Nevoia de proteine e mai mare pentru gravide, au nevoie de 1.2 g per kilogram pe zi la inceputul sarcinii si de 1.52 g per kilogram per zi in timpul ultimului trimestru de sarcina. Un ou mare de 50 g are 6 g proteine care se absorb rapid si sunt foarte bine pentru organism. Proteine se vor gasi la nivelul pielii, parului, muschilor, oaselor, celulelor, ajutand la dezvoltarea si la cresterea copilului pe toata perioada in care se afla in uter.

Cum alegi ouale in perioada sarcinii pentru a evita orice fel de probleme si cum previi contaminarile nedorite, toxiinfectiile?

  • Ai grija ca ouale sa fie proaspete, luate doar din surse de incredere, cu data pe ele in clar;
  • Cauta certificarile organice si de calitate-e bine sa consumi doar oua de la pasari crescute in conditii optime, la sol, cat mai natural posibil, ca la tara, fara antibiotice in exces si hormoni de crestere administrati periodic;
  • Verifica mereu data de expierare-o vezi pe oua, verifica sa nu fie sparte, deteriorate;
  • Alege varianta fortificata cu Omega-3, alti nutrienti-da, exista asa ceva, poate nu le vezi peste tot, dar daca le vei cauta le vei gasi;
  • Spala bine ouale-depoziteaza ouale in frigider si evita contaminarea lor, spala bine ouale inainte de fierbere si inainte de a pune mana pe ele si pe coaja lor;
  • Gateste mereu ouale cat mai bine, complet, nu ai voie oua crude si insuficient gatite in sarcina, cum am atras atentia si anterior;
  • Discuta mereu si cu medicul tau, cel care se ocupa de sarcina, daca vrei sa incluzi oua in orice fel de forma in dieta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.