Crema in sarcina. Cat de sigura este si ce fel de sortimente de crema trebuie sa evitam?
Sarcina vine cu foarte multe restrictii pentru mamici. Si e firesc sa fie asa de vreme ce acum raspunzi direct si pentru sanatatea altei fiinte care se dezvolta incet, incet, in uterul tau, imediat dupa conceptie. Ce mananci in fiecare zi iti va afecta sanatatea, modul cum te simti, deci trebuie sa fii extrem de atenta ce ai in farfurie si ce ajunge in stomac si mai departe si la bebe. Crema este unul dintre ingredientele comune care ar fi bine sa dispara sau sa fie consumata cu mare atentie in timpul graviditatii.
Crema este un ingredient pe care il gasim in foarte multe preparate si chiar in unele bauturi. Daca in afara perioadei de sarcina poti sa consumi fara nicio problema ce fel de crema doresti, cand ai ramas gravida lucrurile se schimba si trebuie sa fii foarte atenta la ce fel de creme ai in mesele zilnice, in bauturi sau in deserturi.
In general, medicii nu au nimic impotriva consumului de crema in sarcina, singura conditie fiind ca aceasta sa fie de calitate, din ingrediente cat mai „curate” si sa fie neaparat pasteurizata. Singura sa problema este legata de caloriile prea multe si de grasimea nu tocmai sanatoasa care exista in compozitia sa orice ai face, asa ca ar fi bine ca moderatia sa fie pe primul plan daca nu te poti abtine de la consumul sau.
In magazine gasesti si creme „raw”, crude sau creme naturale, deci nu au fost pasteurizate si trebuie sa eviti astfel de produse daca nu vrei sa te infectezi cu vreo bacterie periculoasa. In creme gasim grasime cel putin 18-40%, caloriile sunt cel putin 300 sau mai multe. Pe zi o femeie gravida are voie sa consume cel mult 61 g grasime in medie, doar ca intr-o portie de crema de orice fel vei avea mai mult de jumatate din cantitatea de grasime indicata.
O alta varianta de crema e crema-pasta sau crema-sos. Crema-pasta se afla pe lista poftelor pe care le cam au gravidele cel putin in primele doua luni de sarcina, poate fi evitata in sarcina, la fel si cea tip sos, pentru ca ambele au si lapte, poate si branza, crema destul de multa printre alte ingrediente. Daca obisnuiesti sa mergi la restaurant si sa mananci trebuie sa ceri ca orice fel de creme sa fie bine gatite sau incalzite ca sa nu te intorci acasa si cu bacterii si virusuri.
Cremele din magazine pot sa contina si mult sodiu, foarte periculos pentru bebe si pentru corpul tau in timpul sarcinii, procesarea in acest caz fiind una mult prea complexa. Prea mult sodiu ajuns in corpul mamicii va duce la hipertensiune, retentie de apa, balonare si starea de bine a mamicii va fi alterata imediat.
Cremele tartinabile pot avea zahar daca sunt considerate desert si vandute ca deserturi, acelasi zahar il gasim si in bauturile dulci. De fiecare data cand se va consuma o astfel de crema, sub forma tartinabila, ea trebuie sa fie proaspata si sa fie consumata imediat, dar nu in cantitati foarte mari. Cremele „tari”, mai dense, simple, sunt cele mai bune pentru femeile gravide, au mai putina grasime.
Crema la tub, la conserva, sunt pasteurizate si sunt sigure doar daca se consuma fara a fi tinute mult la temperatura camerei, pentru a se evita dezvoltarea de bacterii. Orice fel de crema la tub, la conserve, se va tine doar la frigider pana la consum, iar dupa deschidere trebuie sa avem grija sa respectam termenul pana la care se poate consuma, cateva ore, indicat pe tuburi, conserve.
Crema „acra” sau smantana ar trebui evitata de tot in sarcina pentru ca e foarte grasa, are multi aditivi si conservanti. In loc de ea poti sa iti faci acasa crema ta cu un acid, niste suc de lamaie, putin otet si ceva lapte de calitate, proaspat. Trebuie sa fii constienta de faptul ca mai mult de jumatate din grasimea din crema este saturata, iar grasimile saturate au legatura cu problemele aparute la inima si la sistemul circulator.
Da, avem un produs fermentat de data asta, ai putea avea si probiotice, bune pentru digestie, dar apare pasteurizarea, deci toate probioticele sunt „omorate”. In loc de smantana sau creme acre poti sa folosesti celebrul iaurt grecesc, cu gust asemanator si textura unica, si multe proteine, calciu printre ingredientele sale excelente.
Atentie la intolerantele alimentare, la ce contine fiecare crema cumparata, la calitatea substantelor din ea. Oricat de banal ar fi acest produs urmarile consumului in cantitati moderate sau mai mari vor fi foarte mari pentru mamica si pentru bebe.
Daca e posibil, scoate pe toata perioada sarcinii orice fel de creme cumparate din comert, prepara tu cremele tale din ingrediente pe care le cunosti si iti plac, pe care le controlezi si stii ce pui in fiecare portie. Te poti lipsi de creme fara probleme, indiferent de forma in care erau consumate pana sa ramai gravida pentru tine si pentru bebe, ca sa fiti sanatosi si sa va cunoasteti la finalul celor noua luni fara nicio problema aparuta pe parcurs.
Te poti consulta cu un nutritionist sau cu medicul care iti supravegheaza sarcina daca vrei sa ai o alimentatie cat mai sanatoasa si un bebe sanatos. Doar asa esti sigura ca nu iei decizii gresite si ca vei ajunge cu bine la finalul calatoriei unice si emotionante, si la finele celor noua luni de graviditate.