De ce nu e bine sa consumam pate in sarcina?

In sarcina e de evitat orice fel de pate daca nu vrem sa avem probleme digestive.

Este poate cel mai popular si mai bun tip de produs pentru micul dejun. De pasare, porc, curcan sau chiar rata, vegetal, cand vine vorba de pate toata lumea e de acord ca mereu mai e loc de o felie. Doar ca atunci cand esti gravida ar fi bine sa il uiti de tot daca nu vrei sa ai probleme. Si daca totusi vrei sa mananci pate, ce alegi, refrigerat sau de pe raft, de la temperatura camerei, in conserve, borcane?

Cu origini frantuzesti, de la pâté, patete, cuvant folosit in Franta Medievala, ceea ce numim astazi pate se poate descrie usor ca o pasta de ficat de pasare, porc sau o pasta vegetala. In trecut, aceasta pasta era o modalitate ingenioasa de a mentine carnea buna de consum, anumite sortimente si preparate care nu puteau sa fie proaspete si bune de consum multa vreme. Deja in secolul 16 aveam pate pe masa regalitatii frantuzesti, in secolul 17 au aparut si primele produse denumite pate.

Primele erau dintr-un mix de vita si pui cu multe condimente. In secolul 19 era la loc de cinste in bucataria frantuzeasca celebra in toata lumea. Condimentele s-au mentinut si astazi, este un produs ieftin, vandut in cutii metalice sau chiar la borcane cu capac, in cantitati mai mari. Il poti pregati si acasa daca ai ceva ficat de calitate si e foarte bun la orice varsta. Dar nu in sarcina…

Orice fel de pate din ficat de pasare, de porc nu este deloc sanatos pentru femeile gravide. Nici cel vegetal nu e de consumat pentru ca e plin de grasimi „rele” si de sare. Pericolul cel mare din pate este bacteria listeria. Da, scapam de listeria prin gatire la temperaturi mari si prin procesul de pasteurizare. Daca apuci insa un pate care are listeria, cel refrigerat o va avea in multe cazuri, s-ar putea ca listeria sa treaca rapid prin placenta si sa ajunga la fat, ajungandu-se rar si la pierderea sarcinii.

Daca discutam despre pate din ficat am putea avea si un nivel crescut al vitaminei A. In cantitati prea mari, aceasta vitamina poate duce la defecte congenitale ale fatului si la probleme cu ficatul bebelusului. Poti sa ai vitamina A din surse naturale sau din suplimente in sarcina, dar ea se va acumula in ficat si va aduce doar probleme.

Cu toate astea un tip de pate poate fi consumat in sarcina, cel vegan cu adevarat. Si daca ai un pate care a fost trecut prin temperaturi ridicate, care a fost pasteurizat profesional poti sa il consumi fara probleme in sarcina. Dar evita sa faci acasa pate si sa te joci cu fel de fel de ingrediente care nu sunt deloc sigure. Nu ai voie sa mananci pate din ficat chiar daca e tratat termic bine si e pasteurizat ca la carte Si evita orice fel de pate din supermarket.

Cumpara pate in borcan, in tuburi, in conserve, din surse sigure, ceva mai scumpe, cu ingrediente de calitate, integrale, sunt bune doar cele stocate la temperatura camerei, nu cele din frigidere. Un pate din peste e iarasi bun, dar doar cele in conserve si in recipiente ermetice care nu trebuie sa fie tinute mult timp la frigider, cat mai mici. De multe ori aceste produse sunt si trecute prin radiatii speciale care omoara orice fel de bacterii si sterilizeaza excelent.

Ideea este ca, desi un pate e gatit pana la urma pana sa ajunga intr-o conserva de orice fel si pe masa noastra, el se serveste totusi rece, pe paine, deci nu e sigur deloc pentru consum in sarcina. Listeria va fi acolo mai ales daca ai tinut mult timp respectivul pate intr-un mediu mai umed, unde sansele de reproducere sunt mari pentru bacterie.

Si mai e ceva. Un pate se va gati la temperaturi destul de scazute, nu avem temperaturi foarte ridicate, asa ca temperatura interna s-ar putea sa nu fie destul de mare cat sa omoare bacteriile. Deci se va evita, daca e produs refrigerat, orice fel de pate din ficat, din peste, chiar si un pate vegan, vegetarian, care nu a fost produs in cele mai bune conditii, respectand temperatura interna de cel putin 65 grade Celsius la gatire-cele cu ciuperci, legume, branza. Aceleasi reguli se aplica la un pate de casa, daca nu stii prea bine cum il pregatesti si ce temperaturi ai de respectat la gatire.

In America se recomanda femeilor gravide orice fel de pate „de pe rafturi”, care e conservat, sterilizat, gatit la temperaturi corecte, dar in Anglia, Australia sunt recomandari impotriva consumului oricarui tip de pate cand ai aflat ca esti gravida. Deci tot ce e pasteurizat, sterilizat, in cutii, borcane si nu iei de la frigider ar putea fi mancat si in sarcina, dar in cantitati mici si cu mare atentie.

Nu cumpara cantitati foarte mari de pate, cumpara cutii, conserve mici, pe care, daca le-ai desfacut le mananci sau le imparti cu restul familiei. Evita sa tii pate desfacut la frigider, chiar daca il ai si in borcan.

Gravidele care iau deja medicamente, suplimente cu vitamina A si au carenta de vitamina A ce trebuie completata ar trebui sa evite si sa reduca foarte mult consumul de pate din ficat, asta desi acesta ar putea fi sigur daca e de pe raft si e sterilizat, pasteurizat, gatit la temperaturile corecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.