Mancatul noaptea poate avea efecte nedorite asupra corpului tau in sarcina
Ti s-a intamplat si tie de multe ori sa te trezesti noaptea si sa mergi la bucatarie pentru o gustare rapida sau chiar un mini-meniu incropit in miez de noapte. Desi ti se pare ceva normal si te obisnuiesti asa, lucrurile nu sunt deloc normale. Mancatul noaptea devine problematic si chiar periculos pentru tine si bebe daca nu iei masuri si nu incerci sa scapi de acest obicei…
Sunt multe persoane care obisnuiesc sa manance noaptea, asta desi a existat o cina consistenta si cele trei mese zilnice au fost respectate. De regula cei care mananca noaptea sunt treziti fie de foame, de pofte sau pur si simplu nu pot sa mai doarma pana cand nu mananca. Si de regula gustarile sau „meniul” de noapte sunt/este format din ingrediente mai putin sanatoase, ceea ce inseamna probleme si mai mari pentru sistemul digestiv.
In mod normal, ultima masa a zilei ar trebui sa fie undeva pana in ora 19.00. Ea trebuie sa fie cat mai usoara, ca sa permitem o digestie rapida pana adormim si toata noaptea stomacul sa fie linistit si sa ne lase sa dormim, la fel si intestinele. Legume, poate niste fructe, o salata, un peste la cuptor, niste paste cu legume, iata care ar fi alegerile potrivite pentru ultima masa principala a zilei. Desigur, se poate adauga un iaurt, branzeturi, un produs de patiserie de casa, dar ceva usor, fara multa grasime.
Urmarile mancatului in mod regulat si noaptea pot fi diferite in apara perioadei de graviditate. De exemplu, ne putem trezi cu reflux gastroesofagian, cu arsuri stomacale, somnul nu mai este atat de odihnitor, apar cosmaruri din cauza unei digestii anormale pe timp de noapte, practic fortate. Cresterea in greutate devine si ea o problema serioasa, corpul este incurajat sa metabolizeze mai multi carbohidrati si mai putine lipide. Insulina, colesterolul, trigliceridele, glucoza din sange, toate au un nivel mai mare la persoanale care obisnuiesc sa manance si noaptea.
Sa nu uitam de modificarile la nivel hormonal. Ziua grelina, hormon ce stimuleaza apetitul, isi fac aparitia devreme in timpul respectivei zile. Leptina, hormonul care ne permite sa ne simtim satui, apare si ajunge la un nivel ridicat mai tarziu in timpul zilei. Asa ca mancatul dimineata devreme, cat mai devreme la inceput de zi nu este doar normal si optim, ci poate reduce si nevoia de a manca o gustarica pe timp de noapte. Noaptea, pentru ca organismul crede ca dormim, celulele devin mai rezistente la insulina. Metabolismul nu are cum sa functioneze normal daca nu respectam cu sfintenie ritmul circadian si cand vine vorba de alimentatie.
Daca in mod normal mancatul noaptea nu are efecte atat de vizibile asupra sanatatii pe termen scurt si mediu, cand acesta se mentine si in sarcina se poate ajunge usor la probleme de sanatate care se vor suprapune peste cele firesti, aparute odata cu perioada de graviditate.
Prima schimbare notabila aparuta ca urmare a consumului de alimente in timpul noptii, cand stomacul are nevoie de odihna, la fel si sistemul digestiv, este luarea in greutate dupa nastere. Mancatul dupa ora 19.00 si o dieta dezechilibrata in sarcina ar putea fi cauzele greutatii prea mari in sarcina si dupa nastere. Si la 18 luni dupa nastere femeile care au consumat mancare in timpul noptii pot ajunge sa aiba cu pana la 5 kg sau mai multe.
Daca se adauga si o calitate slaba a dietei, consumul de alimente care nu sunt sanatoase, pline de grasimi, carbohidrati in exces, zahar, fara proteine, vitamine, minerale de calitate greutatea luata dupa nastere si in timpul sarcinii e si mai mare. Mai prost este ca grasimea acumulata se depoziteaza in jurul abdomenului si tinde sa influenteze functionarea organelor vitale din acea zona.
De ce e gresit sa mancam noaptea in sarcina? Pentru ca al nostru organism s-a obisnuit sa metabolizeze mancarea ziua si noaptea sa se odihneasca. In momentul in care se consuma multe calorii noaptea, organismul si metabolismul sunt date peste cap, ceasul biologic e dat peste cap, ritmul metabolic al ficatului, stomacului, pancreasului, tesutului adipos fiind grav afectat. Lipsa de energie din timpul zilei ar putea fi alta urmare fireasca a mancatului noaptea.
Oamenii de stiinta au mai constatat ca mamicile care au mancat mult noaptea, ingrediente si mancare cu multe calorii si nu neaparat sanatoase/sanatoasa au ajuns sa nasca prematur. Perioada de graviditate s-a redus cu 0.45 saptamani, in medie au aparut nasteri la 37 de saptamani, asta din cauza diabetului, problemelor mamicii si ale fatului. Noaptea consumul de mancare poate afecta si secretia de melatonina, care e suprimata brusc, de unde si problemele legate de contractarea uterina si de „programarea” nasterii naturale.
Ce poti face ca sa nu mai mananci noaptea cand esti gravida?
- Vezi ce declanseaza mersul la bucatarie si mancatul noaptea-de obicei e vorba de plictiseala, de stres, de probleme emotionale, de pofte aparute din senin daca esti gravida;
- Mananca suficient ziua, respecta cele trei mese obligatorii ale zilei-ai grija sa ai si proteine, grasimi bune, carbohidrati buni, legume, fructe, vitamine, minerale, poate si lactate, multi nutrienti de calitate;
- Invata sa iti stapanesti poftele-da, e vorba de sarcina, ai pofte si e normal sa fie asa. Dar poftele de carbohidrati si de zahar sunt cele mai frecvente pe timp de noapte, asa ca ai nevoie de un echilibru al zaharului din sange inainte de culcare, care se va obtine prin mese cu nutrienti din belsug, multe proteine, ceva grasimi;
- Fa miscare-ai endorfinele care te ajuta cand faci miscare si scapi si de pofta de zahar si de sare, de ceva sarat;
- Dormi suficient si respecta programul de somn chiar si ziua, cand poti;
- Ia vitamine-vitaminele B sunt excelente, suplimentele cu multivitamine luate ziua, pana in ora 15.00 vor ajuta;
- Mananca la aceleasi ore mereu, ai grija sa ai trei mese si gustari intre ele obligatoriu-nu mananca dupa ora 18.00 daca nu vrei sa te trezesti noaptea si sa golesti rand pe rand rafturile din frigider;
- Bea apa, lichide fara zahar, cand ti-e foame noaptea si incearca sa iti mentii o rutina a meselor.