Prajiturile in sarcina. Prieteni sau dusmani?
In timpul sarcinii poti avea pofte diverse. Cea mai comuna e pofta de dulce. Ea poate fi satisfacuta prin consumul de dulciuri, prajituri, produse de patiserie in general. Este foarte greu sa spui nu unei prajituri sau unei felii de tort, dar trebuie sa te gandesti mereu ca nu e in joc doar sanatatea ta si starea ta de bine, e in joc si sanatatea copilului. Toate alegerile pe care le faci in aceasta perioada vor influenta direct ce se intampla in burtica, in uter, asa ca prajiturile pot sa devina din prieteni dusmani de temut. Cu putina atentie insa la portii si la ingrediente poti sa consumi cu moderatie si prajituri in sarcina.
Este perfect normal sa ai pofta de ceva dulce in sarcina si sa mananci prajituri. Schimbarile hormonale sunt de vina pentru aceste pofte pe care nu ai cum sa le depasesti. Intotdeauna e bine sa iti amintesti un lucru: daca vei consuma prajiuri cu moderatie, cand si cand, nu se va intampla nimic, atat timp cat pastrezi si o dieta echilibrata. Prajiturile sunt bune ca desert, dar e bine sa limitezi consumul lor cand esti gravida. Au valoare nutritionala zero, iti satisfac pofta, e adevarat, dar ridica mult nivelul glicemiei, ai zahar in exces, grasimi saturate, deci te indrepti si spre diabet gestational daca nu il ai deja.
In prajituri pot fi si bacterii, indiferent ca le pregatesti acasa sau le cumperi de la cofetarie. Si daca bacteriile ajung in organismul tau vei avea mari probleme cand esti insarcinata, mai ales ca sistemul tau imunitar este unul slabit, nu mai poate face fata ca inainte oricaror „inamici”.
Caloriile „goale” luate din prajituri vor determina ingrasarea peste masura in sarcina. Si asa iei kilograme in plus cu fiecare saptamana de sarcina si burtica e din ce in ce mai mare, de ce sa mai adaugi si tu alte kilograme? Evita orice prajituri cu zaharina pentru ca poate sa treaca usor de placenta si sa afecteze dezvoltarea fatului. Indulcitorii naturali, din legume, fructe sunt cei mai buni daca totusi vrei sa mananci si ceva dulce, un desert de calitate care sa nu iti faca rau deloc.
Fereste-te de orice fel de prajituri cu alcool, alcoolul trece foarte usor de placenta si ajunge iarasi la bebe. De la nastere prematura la defecte congenitale, toate pot sa apara daca nu respecti acest sfat si iti satisfaci si pofta de ceva alcool. Fiecare felie de prajitura ar putea contine si arome, potentiatori de gust, substante foarte periculoase pentru bebe. Opteaza pentru variantele „curate” si cu ingrediente pe care le cunosti, cu arome naturale de la ingredientele folosite, fara niciun fel de substante adaugate in plus.
In primul trimestru de sarcina o prajitura sau o portie dintr-o prajitura mai mare nu iti va face rau. In aceasta perioada oricum ai pofte din ce in ce mai multe si mai greu de gestionat. Din al doilea trimestru de sarcina riscul de diabet gestational creste, deci grija mare la prajituri, portii si orice fel de dulciuri cu mult zahar. In al treilea trimestru de sarcina limiteaza pe cat posibil consumul de zahar si evita prajiturile, inlocuieste-le cu alte alternative sanatoase, fructe, salate, dulciuri fara zahar facute in casa.
Ce fel de prajituri poti consuma in siguranta, dar in cantitati mici, limitate? Prajituri cu ciocolata neagra, cu cacao neindulcita, prajituri cu iaurt, de preferat facute in casa, fara zahar adaugat-ai nevoie de calciu mult in sarcina, deci te va ajuta o astfel de prajitura in portii mai mici. O alta varianta de prajituri sunt cele cu branza-crema, cu multe fructe, cu aluat cat mai simpla, din faina integrala de calitate, dar si cele cu morcov, si aici fara zahar adaugat, cu banane.
Sunt de preferat prajiturile bogate in fibre, din cereale integrale, cu faina integrala, cele care contin miere ca indulcitor sau extrem de putin zahar din surse naturale, cele cu fructe proaspete sau din compoturi, dar care nu contin prea mult zahar. O tarta cu fructe va fi mult mai buna decat o prajitura cu multe tipuri de crema si cu zahar adaugat peste masura.
Verifica mereu eticheta acestor produse, ingredientele, cantitatea de grasimi si de zahar, alege doar variante proaspete, evita variantele inghetate si alege de fiecare data portiile mai mici. Variantele facute in casa sunt cele mai bune, stii ce pui in fiecare prajitura si eviti prea mult zahar si grasimile care iti pot face rau tie si bebelusului. Nu se vor gusta ingredientele nepregatite pentru ca s-ar putea sa continua si bacterii, gusti din prajituri doar dupa ce sunt pregatite si coapte in cuptor la temperaturi optime.
Cu cat esti mai atenta la tot ce ai in farfurie si in cuptor in timpul sarcinii, cu atat vei avea sanse mai mari sa te bucuri de toate micile placeri ale vietii si sa nu risti nimic cand vine vorba de sanatatea ta si a micutului care se dezvolta in uter. Discuta cu medicul tau de fiecare data cand vrei sa mananci anumite lucruri si respecta dieta impusa daca vrei sa ai o sarcina sanatoasa, normala, si un bebe fara probleme, gata sa te intampine la finalul celor noua luni.