Sarea si mancarea/ingredientele sarate in sarcina. Cata sare ai voie sa ai in alimentatie?
Sarea ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra, insa nu in cantitati foarte mari. Daca nu ai probleme cu hipertensiunea nu ar trebui sa iti faci griji in legatura cu sarea consumata. In sarcina, sarea e foarte importanta pentru bebe si pentru tine, insa e foarte usor sa abuzezi de ea fara sa iti dai seama macar. E nevoie de un echilibru in privinta sarii in dieta gravidei mai ales cand ai si o sarcina nu atat de usoara.
Sarea este un mineral esential folosit in organism pentru mentinerea nivelului optim de fluide, implicata activ in functionarea muschilor si in functionarea nervilor. Dar in sarcina nivelul lichidelor din corp se schimba, pentru a ajuta la dezvoltarea copilului in uter si sarea ajunge sa aiba un rol si mai important pentru a mentine in limite perfect normale lichidele din interiorul organismului. Cantitati mici de sare sunt necesare pentru o dieta corecta in sarcina, insa pana la urma cata sare ai voie sa incluzi in alimentatia ta?
Trebuie sa limitezi consumul de sare imediat ce ai aflat ca esti gravida daca nu vrei sa te confrunti cu retentie de apa si cu balonare. Sodiul este necesar in sarcina pentru ca va contribui la mentinerea echilibrului mineralelor si lichidelor corporale, sarea devine si mai importanta daca ne gandim la impulsurile nervoase si la transmiterea lor corecta.
Doar sarea iodata se va consuma cat esti gravida, ea va ajuta bebelusul sa se dezvolte normal, sa aiba un creier dezvoltat normal si un sistem nervos functional si perfect dezvoltat. Deficitul de iod in sarcina ar putea duce la pierderea sarcinii, la decesul copilului sau la copii nascuti cu dizabilitati intelectuale.
Atentie si la ce sare mananci, unele sortimente nu au iod adaugat, de pilda sarea de mare, sarea de Himalaya colorata-verifica eticheta si vezi daca au si iodul de care ai mare nevoie in sarcina.
Revenind la cantitatea de sare recomandata in sarcina, dar si in perioada in care nu esti gravida, aceasta nu ar trebui sa depaseasca 2.300 miligrame sodiu pe zi, deci cam o lingurita de sare. Pare usor sa respecti cantitatea, dar foarte multa lume mananca mai multa sare fara sa isi dea seama, ajungandu-se la 3.305 miligrame de sare pe zi, ceea ce e o cantitate foarte mare.
Daca ai diabet, tensiune arteriala crescuta, probleme cu rinichii si esti insarcinata nu vei consuma mai mult de 1.500 miligrame de sodiu sau chiar mai putin pe zi. Dar mai apare o problema: foarte multe femei insarcinata au, printre alte pofte, si pofta de ceva sarat, deci de sare. Poftele apar spre finalul primului trimestru, sunt greu de „stapanit” in al doile trimestru si aproape dispar pana la nastere. Cele care poftesc la ceva sarat, la sare, au astfel de pofte mai tarziu in timpul sarcinii.
Poftele acestea pot sa aiba legatura si cu deficientele din organism. In sarcina s-ar putea ca poftele de ceva sarat sa aiba legatura si cu… obisnuinta culturala. Esti influentata de obiceiurile de consum ale oamenilor din jur.
Ce se intampla daca ajungi totusi sa mananci prea multa sare si esti gravida? Rinichii sunt cei care controleaza cantitatea de sodiu din sange si nu vor face fata odata ce consumi prea multa sare. Cand ai prea mult sodiu in sange corpul retine apa si incearca sa dilueze sangele. Sistemul cardiovascular va avea de suferit imediat, apare hipertensiunea greu de controlat, apar si bolile de inima. Si odata cu aceste afectiuni apar si complicatiile in sarcina si nu iti doresti asa ceva.
Cum scapi de sodiul si sarea prea mult/a din dieta? E simplu. Ai foarte multe metode la indemana. De pilda, consuma doar fructe si legume proaspete, cu vitamine multe, antioxidanti din belsug, minerale de calitate, carne proaspata de pasare, curcan, pui, evita orice e procesat si are si multa sare, evident.
O alta metoda la indemana ca sa te tii departe de sare e sa citesti etichetele la tot ce cumperi. Cumpara doar produse si ingrediente cu putina sare sau deloc ca sa nu risti nimic in sarcina. Invata sa gatesti acasa, lasa restaurantele in sarcina, controlezi mai bine cum pregatesti mancarea, cata sare folosesti. Gaseste inlocuitori ai sarii, condimente cand gatesti si astfel reduci si mai mult din cantitatea de sare din dieta ta.
Evita si sosuri si tot felul de maioneze care au foarte multa sare, pregateste tot ce vrei in casa, fara sa folosesti multa sare. Renunta si la branza daca e sarata, pentru ca va avea cantitati prea mari de sare. Consuma doar nuci si orice fel de gustari fara sare, alege variantele fara sare.
Ca sa intelegi mai bine riscului la care te supui cand consumi prea multa sare in sarcina trebuie sa stii si putina chimie anorganica. Sarea e formata din doua substante, sodiu si clor. Pe unele etichete vei observa ca se vorbeste doar despre sodiu, pe altele apare si clorul. Cand vezi pe eticheta continutul de sodiu il vei inmulti imediat cu 2.5 ca sa vezi cata sare ai in ce cumperi.
Iodul e esential si el in sarcina, de aceea se adauga la sare. In mod natural iei iod usor din peste, scoici, oua, cereale. In general poti cumpara produse cu sodiu, sare cu un continut sub 1.5 g per 100g. Limita tolerabila de sodiu in sarcina este de 2.3 g pe zi sau 5.8 g sare pe zi, nu mai mult. In privinta sarii de masa obisnuite, 3.8 g de sare per zi ar fi suficiente pentru ca in sare avem cam 40% sodiu.
Ce afectiuni risti sa dezvolti daca totusi consumi mult prea multa sare in sarcina? Hipertensiunea arteriala e prima pe lista. Bebelusul din uter va primi si mai putin sange, oxigen si nutrienti, apar complicatiile, iar in forma cronica a hipertensiunii se poate ajunge si la pierderea sarcinii si la probleme grave de sanatate pentru mamica. Preeclampsia apare si ea pe lista de boli datorate cantitatilor prea mari de sare. De obicei se manifesta dupa saptamana a 20 de sarcina, apar si proteine in urina. Te ingrasi din senin, se umfla fata, mainile, apar complicatiile la nivelul dezvoltarii copilului in uter. Singurul „tratament” este nasterea de urgenta.
Se mai poate intampla sa te trezesti cu eliminarea calciului din organism. Daca nu ai suficient calciu in sarcina corpul il va lua din oase si il va da copilului din uter. Si cand ai prea multa sare in organism vei pierde rapid calciu si prin urina, privand si organismul tau si cel al copilului de acest nutrient mineral vital.