Fertilitatea si longevitatea. Ce relatie e intre cele doua concepte?

Cu totii ne dorim sa traim cat mai mult. Longevitatea si speranta de viata sunt adesea invocate cand vine vorba de statistici, de date legate de demografie, de sociologie. Pentru femei insa longevitatea pare sa fie in stransa legatura cu fertilitatea si cu reproducerea, cel putin asa dovedesc studiile recente. De ce depinde longevitatea de fertilitate si ce influenta are fertilitatea mai buna asupra longevitatii si sperantei de viata? Raspunsul la aceste intrebari il veti afla in randurile ce urmeaza.

Relatia dintre fertilitate si longevitatea dupa menopauza este de ani buni analizata de oameni de stiinta si de medici. Fertilitatea mai mare are legatura cu rata de supravietuire postreproductiva. Studiile au aratat de-a lungul timpului ca speranta de viata a femeii dupa perioada reproductiva activa este mai mare daca nasterile apar mai tarziu in viata.

Poate si din acest motiv suntem tentate sa ramanem insarcinate la varste ceva mai inaintate si sa alegem sa avem mai intai o siguranta materiala, o relatie stabila si mai apoi sa ne gandim si la un bebe conceput de regula pe cale naturala. Genetica e la baza relatiei dintre fertilitate si longevitate. Selectia naturala actioneaza direct asupra genelor care sunt transferate de la o generatie la alta, astfel ca se poate intampla ca o femeie sa traiasca mai mult decat o alta care are fix acelasi parcurs in viata si aceleasi nasteri.

Genele care ne ajuta sa avem o fertilitate foarte buna chiar si la varste mai inaintate ne scurteaza, din pacate, si viata. Deci pana la urma e o alegere genetica intre o fertilitate mai slaba, dar o viata ceva mai lunga si fara mari probleme spre final, si o fertilitate excelenta in tinerete, sa spunem, dar un sfarsit mai rapid spre batranete.

Si mai e o teorie tot legata de genetica, longevitate si fertilitate: cine traieste mai mult are si mai putini copii, perioada dintre doua generatii va „fixa” pretul fertilitatii. Testarea teoriei se poate face foarte simplu in lumea animalelor: animalele cu o viata mai scurta au fertilitate foarte mare, cele care traiesc mai putin au mai putini descendenti. Selectia naturala a continuat sa promoveze fertilitatea cu pretul longevitatii in era moderna.

Oamenii nascuti in anii 1960 au gene ce asigura o fertilitate mai buna in comparatie cu cei nascuti in anii 1940. Speranta de viata a crescut si ea, dar asta si datorita progreselor continue din medicina si unei calitati a vietii mult mai bune. Longevitatea scade daca o femeie are mai multi copii in timpul perioadei de reproducere activa. Mortalitatea creste la nasteri daca o femeie are mai mult de cinci copii.

Cum ar putea influenta fertilitatea mai buna speranta de viata si longevitatea femeii?

  • Sanatatea mai buna a sistemului reproducator are impact direct asupra longevitatii-sarcinile fara complicatii, nasterile naturale si revenirea la o stare generala buna, fara probleme, vor ajuta cu siguranta la obtinerea unei sperante de viata mult mai mari;
  • Schimbarile hormonale asociate fertilitatii influenteaza organismul feminin si pot contribui la o sanatate cardiovasculara mai buna si la o densitate osoasa excelenta, factori ce vor duce la o longevitate mai mare pentru femei;
  • Femeile care au avut deja copii, o nastere, doua, ar putea trai mai mult si mai bine decat cele care nu au avut copii. Dupa ce devin mame femeile au si beneficii sociale sau psihologice asociate cu „meseria” de mamica;
  • O fertilitate mai buna va insemna si mai putin stres, implinere, ceea ce va duce inevitabil la o viata mai linistita si mai lunga. Daca reusesti sa ramai gravida cand iti doresti si sa ai copii vei avea cu o grija mai putin si te vei putea bucura de viata fix asa cum iti doresti;
  • Fertilitatea mai buna inseamna si o relatie mai stabila, partenerul e multumit ca apar sarcinile, sexul este unul excelent, ambii parteneri reusesc sa isi satisfaca nevoile primare. Si cand relatia e stabila si intelegerea exista nu ai cum sa nu traiesti mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.