Impactul dietei asupra fertilitatii

Exista o legatura stransa intre fertilitate si dieta, demonstrata de stiinta si de medicina.

Sarcina pe cale naturala este visul oricarei femei. Te simti implinita cand vezi ca poti avea un bebe alaturi de partener si te simti si mai bine cand „minunea” se intampla foarte repede. Un rol important in fertilitate si in cresterea sanselor de reproducere pe cale naturala il are si dieta, ce mananci in fiecare zi.

Suntem ceea ce mancam, spune o vorba din popor, si in cazul fertilitatii aceasta zicala e una foarte importanta, de care ar trebui sa tinem cont daca ne dorim o sarcina obtinuta rapid pe cale naturala, in urma relatiilor sexuale neprotejate, regulate, cu partenerul sexual.

Ce mananci in fiecare zi iti poate afecta cu siguranta si fertilitatea. Au fost deja facute numeroase studii care au demonstrat clar o legatura stransa intre fertilitate si dieta. De exemplu, daca vei consuma mai multe alimente care contin acid folic, vitamina B12 si acizi grasi esentiali Omega-3, te vei baza pe diete medietareene cu multe legume si fructe, ulei de masline, condimente care ajuta organismul, s-ar putea sa ramai gravida mai rapid.

Pe de alta parte, antioxidantii, vitamina D, produsele lactate, soia, cafeaua, alcoolul in cantitati moderate s-ar putea sa aiba efecte neglijabile sau niciun efect. Nu vor avea niciun efect asupra fertilitatii feminine sucurile naturale sau sucurile dietetice, fara zahar, cele bio.

Efecte negative asupra fertilitatii feminine vor avea cu siguranta dietele nesanatoase, bazate pe carne procesata, pe multi aditivi, conservanti, cartofi, dulciuri multe, bauturi dulci. Cum fertilitatea feminina depinde de si de fertilitatea masculina, studiile au aratat ceva ingrijorator in cazul barbatilor: scade calitatea spermei daca se merge pe dieta nesanatoasa si creste daca se merge pe diete sanatoase. Femeile care consuma cantitati mari de fast-food si prea putine fructe vor ramane gravide mai greu; la fel se intampla si cu fructele de mare consumate cat mai des. Consumul in cantitati mici de peste gras, somon, de pilda, poate ajuta la sporirea fertilitatii si la o sarcina obtinuta pe cale naturala.

Dietele cat mai sanatoase si „naturale” pot sa imbunatateasca fertilitatea femeilor care se confrunta deja cu afectiuni ovulatorii, le vor aduce mai multi nutrienti de calitate pentru a putea ramane insarcinate. De multe ori, pierderea in greutate este cea asociata cu efectele benefice oferite de diete si nu atat ceea ce includem in ele.

Obezitatea sau greutatea prea mare genereaza dezechilibre ale nivelului de insulina, de testosteron din organism, de FSH sau LSH, hormoni care mai sunt implicati si in dezvoltarea foliculilor si in ovulatie. Ai nevoie sa pierzi cam 10% din greutatea prea mare pe care o ai ca sa ai sanse sa ramai gravida cat mai repede.

Femeile care au probleme cu ovulatia ar trebui sa reduca tot consumul de carbohidrati rafinati si sa se concentreze pe multe legume si pe combinatii de carne slaba sau peste si legume pregatite cat mai putin. Daca mai adaugi si produse lactate ceva mai grase, dar nu cu multa grasime vei spori sansele de conceptie pe cale naturala. Si nu va fi suficienta o dieta anume pentru o sarcina obtinuta mai usor, ci mai multe, ca sa poti sa ai si alimentatie variata si sa vezi efectele cele mai bune in functie de ce mananci zilnic, diferit.

Deci dietele bazate pe grasimi nesaturate cat mai multe, pe cereale integrale, legume, peste vor fi mereu legate de imbunatatirea fertilitatii la femei si la barbati. Daca adaugam prea multe grasimi „rele” in dieta, zahar rafinat, dulciuri, carbohidrati care vor dauna organismului vom scadea dramatic si sansele de conceptie pe cale naturala a unui bebe sanatos.

Sursele cele mai bune de folati sunt legumele si verdeturile… verzi, spanac, kale, broccoli, varza, varza de Bruxelles, linte, mazarea, ouale, scoicile, portocalele, cerealele integrale.

Surse bune pentru vitamina B12 naturala pot fi: carne de organe, vita, peste nu foarte gras, lapte, produse lactate, oua.

Sursele de Omega-3 natural ar fi: pestele gras, somon, macrou, ton, sardine, pastrav, seminte de in, seminte de chia, nuci, seminte de canepa.

In dieta se vor folosi doar uleiuri naturale, cat mai putin procesate, rafinate, proteine vegetale din fasole, nuci, se vor evita carbohidratii rafinati in exces pentru a proteja ficatul si nivelul de insulina din corp. Se va consuma si mult lapte integral zilnic, iaurt gras, cat mai multa apa neacidulata sau minerala „usoara”.

Poti ajuta dieta sa functioneze bine si facand multa miscare si exercitii fizice zilnice, insa nu exagera cu ele pentru ca vei avea probleme cu ovulatia si sansele de a ramane gravida scad. Renunta total la tutun, cafea, alcool in exces daca vrei sa ai cele mai bune efecte ale dietelor pentru fertilitate.

Si tine minte: fertilitatea e o chestiune biologica ce poate fi controlata si depinde de foarte multi factori. O dieta pentru fertilitate, chiar si cele facute de specialisti, nu iti va garanta mereu rezultate 100% pozitive daca vrei sa ai un bebe cat mai repede. Invata sa combini dieta cu multa miscare si cu un stil de viata echilibrat si sa discuti cu medicul ginecolog mai ales daca ai si afectiuni ce ar putea sa iti zadarniceasca planurile legate de conceptia pe cale naturala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.