Infertilitatea secundara, unul dintre motivele pentru care cuplurile nu pot avea copii

Infertilitatea secundara este o cauza serioasa a imposibilitatii de a deveni mama/parinti.

Infertilitatea secundara este un termen medical ce desemneaza o afectiune, desi e mult spus afectiune, manifestata prin imposibilitatea de a mai ramane gravida sau de a purta un bebe in pantec, asta desi inainte a avut loc o sarcina sau mai multe si o nastere/nasteri. Ca sa putem discuta despre infertilitate secundara trebuie sa fi avut sarcini obtinute pe cale naturala, in urma contactelor sexuale neprotejate, fara niciun fel de alta interventie. Daca au trecut sase luni, un an sau peste un an de cand un cuplu tot incearca sa aiba un bebe si nu se intampla nimic pe cale naturala se pune clar diagnosticul: infertilitate secundara.

Infertilitatea secundara este comuna, poate la fel de des intalnita precum infertilitate primara. In general, mai bine de 11% din cuplurile americane care incearca sa aiba un bebe se lovesc de aceasta problema. In lume procentul poate ajunge sa fie si dublu.

Simptomatologia infertilitatii secundare e destul de usor de observat. Incerci sa ramai gravida dupa ce ai avut deja unul sau doi copii, deci doua sarcini sau una care au rezultat intr-o nastere naturala sau doua. La femeile care au sub 35 de ani diagnosticul se pune clar daca a trecut un an de contacte sexuale regulate in preajma ovulatiei si nu exista sarcina, fertilizare pe cale naturala. La pacientele peste 35 de ani infertilitatea secundara se pune ca diagnostic doar dupa sase luni de sex neprotejat regulat, in jurul perioadei de ovulatie.

Cauzele probabile ale infertilitatii secundare sunt cunoscute. De vina pot fi ambii parteneri sau doar femeia, doar barbatul. Si de multe ori se dovedeste ca niciunul dintre parteneri nu e de vina. Se acumuleaza mai multi factori si asa apare si infertilitatea secundara. Specialistii au identificat insa cele mai frecvente cauze: ovule si spermatozoizi cu probleme, varsta, complicatiile de la alte sarcini anterioare, complicatii de la operatii din trecut, ingrasare, medicamente sau alte conditii medicale, infectii transmise pe cale sexuala, alcool in exces, fumat in exces.

La femei discutam despre calitatea ovulelor, despre probleme structurale ale uterului, de factori ce tin de stilul de viata si de alte conditii medicale specifice. Pe masura ce se apropie de 40 de ani femeile nu mai au asa de multe ovule in ovare, ovulele ce raman au cu siguranta si multe probleme cromozomiale. Radiatiile, problemele autoimune, operatiile, infectiile intime, chiar si cezarienele cu anumite complicatii, probleme mari la aparatul reproducator feminin pot duce la o calitate mai slaba a ovulelor. Se adauga endometrioza, sindromul ovarelor polichistice, luarea in greutate peste o anumita limita, spre obezitate morbida.

Pentru barbati, daca e vina lor ca apare infertilitatea secundara, sunt valabile cauzele urmatoare: nivel redus de testosteron, infectii genitale, disfunctii tiroidiene, diabet, tuberculoza, oreion, variola, boli ale inimii, tumori benigne, stres emotional, atac de cord, AVC, probleme respiratorii, probleme cu inima, marirea venelor din scrot cu o productie scazuta de sperma si spermatozoizi, si infertilitate in peste 30% din cazuri la barbati.

Si daca e extirpata prostata si incepe sa se inflameze apar probleme de fertilitate, tratamentele pentru cancer la prostata sau pentru infectii fungice, pentru infectiile tractului urinar, artrita, guta, crize, schizofrenie aduc cu siguranta simptome legate de infertilitatea secundara in cuplu.

Riscul e mai mare pentru aparitia infertilitatii secundare daca exista PID, afectiunea inflamatorie pelvina, daca exista cicluri menstruale neregulate, avorturi, sarcini pierdute, daca exista dezechilibre hormonale grave.

Diagnosticarea se va face la medicul urolog sau la endocrinolog, la cel care se ocupa de sanatatea sistemului reproducator uman. E bine sa te prezinti la medic inca de la primele semne ale instalarii infertilitatii secundare. Se va observa istoricul medical, se va discuta despre menstruatie si ovule, ovulatie, se va verifica si calitatea spermei barbatului, numarul de spermatozoizi ejaculati la orgasmul masculin. Nivelul hormonal va fi testat cu ajutorul analizelor complete de sange, se va recomanda si folosirea ultrasunetelor transvaginale, histerosalpingograma va fi necesara ca sa se vada clar ce se intampla in uter si in trompele uterine.

Tratamentele pentru infertilitatea secundara sunt ca la fertilitatea primara si includ:

  • Medicamente care induc ovulatia regulata;
  • Inseminare intrauterina, amplasarea de sperma si spermatozoizi direct in uter ca sa creasca sansele de fertilizare a ovulelor eliberate la ovulatie;
  • Fertilizare in vitro, se fertilizeaza ovulele in afara aparatului reproducator feminin si se introduce direct in uter embrionul pentru implantarea pe cale naturala;
  • Operatii pentru repararea complicatiilor uterine, eliminare de polipi, fibroame.

Poti sa ramai totusi gravida daca ai infertilitate secundara? Da, cu siguranta. Daca faci tratament adecvat si ai si diagnosticare corecta vei avea sanse mari sa poti avea un bebe pe cale naturala sau cu ajutorul stiintei.

Impactul emotional pentru cuplul ce incearca sa aiba un copil si nu poate e de luat in seama. Apare furia, tristetea, vina, sentimentul de singuratate, se ajunge la certuri si la divort uneori, la izolare. Va fi nevoie de suport emotional serios de la grupuri sau de la personal calificat, psiholog, psihiatru, terapeuti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.