Injectarea intracitoplasmatica a spermei (ICSI), modalitate alternativa pentru reproducerea umana asistata si o sarcina sanatoasa
Reproducerea umana este un proces extrem de complicat si de anevoios. De multe ori se intampla ca, desi incercam sa obtinem o sarcina pe cale naturala in urma actelor sexuale regulate, sa nu reusim sa avem un bebe si sa ne gandim ca s-ar putea sa avem nevoie de specialistii in reproducere asistata. Sunt multe metode moderne care ar putea sa ne ajute sa avem si un copil, chiar daca nu putem pe cale naturala, printre cele mai eficiente aflandu-se si Injectarea intracitoplasmatica a spermei (ICSI), parte a fertilizarii in vitro.
Injectarea intracitoplasmatica a spermei (ICSI) este unul dintre tratamentele folosite la scara larga pentru problemele de fertilitate in cadrul cuplurilor. Dupa cum ii spune si numele, procedura presupune injectarea de spermatozoizi prelevati de la partener direct in ovulul, citoplasma sa, prelevat de la femeie, in conditii de laborator. In urma fertilizarii accelerate se obtine un embrion viabil pentru implantare in uter si o sarcina.
ICSI nu e altceva decat o forma a fertilizarii in vitro, fiind adesea utilizata cand partenerul, barbatul are probleme de infertilitate, nu reuseste sa aiba un copil in urma incercarilor pe cale naturala, ejaculari in vagin in urma unui orgasm.
Cu ce difera injectarea intracitoplasmatica a spermei de fertilizarea in vitro clasica? Daca in cazul fertilizarilor in vitro se plaseaza mii de spermatozoizi sunt pusi langa ovul in asteptarea penetrarii si fecundarii, in cazul ICSI un singur spermatozoid e injectat in ovul si fecundarea ar putea avea loc, dar nimeni nu garanteaza obtinerea unui embrion si a unei sarcini, genetica e foarte complicata.
Doar cand embrionul astfel obtinut e implantat in uter si se ataseaza de tesutul uterin putem discuta despre o sarcina. Fertilizarile in vitro clasice si ICSI utilizeaza tehnologii reproductive asistate, spermatozoizii din sperma prelevata de la barbat si ovulul prelevat de la femeie vor interactiona in afara corpului uman pentru conceperea unui bebe. Sanse de e a obtine o sarcina cu ICSI sunt de 50% pana la 80%.
Cine sunt canditatii cei mai buni pentru testarea unei astfel de proceduri?
- Barbatii care nu pot ejacula in timpul actului sexual;
- Barbatii care au un blocaj la nivelul sistemului reproducator;
- Barbatii care au un numar prea mic de spermatozoizi in sperma ejaculata sau productie redusa de spermatozoizi;
- Barbatii care au o calitate a spermei mai slaba;
- Barbatii care se confrunta cu ejaculare retrograda, sperma se duce in vezica in loc sa fie eliminata in afara organului sexual reproducator pentru reproducere pe cale naturala;
- Persoanele care au trecut prin fertilizari in vitro, dar nu au obtinut un embrion viabil;
- Persoane care ofera ovule, dar au varsta peste 35 de ani;
- Persoane care au folosit spermatozoizi, ovule criogenate ca sa conceapa un bebe.
Injectarea intracitoplasmatica a spermei (ICSI) are loc dupa o vizita la ginecolog si la endocrinologul specializat in reproducere umana. Inainte de orice are loc prelevarea spermatozoizilor si spermei de la barbat si a ovulelor de la femeie.
In cazul femeii se induce ovulatia, stimularea ovariana are loc controlat, sunt facute injectii in acest scop timp de 8-14 zile. Mai urmeaza o injectie hCG pentru maturarea ovulelor. Se vor preleva ovulele direct din ovare.
In aceeasi zi in care au fost prelevate ovulele de la femeie are loc si prelevarea spermei de la barbat. Barbatul trebuie sa se abtina de la sex sau masturbare, sa nu ejaculeze cu 2-3 zile inainte de colectarea spermei. Colectarea la barbati se va face dupa masturbare, cea mai simpla metoda de a obtine sperma viabila.
Sperma ejaculata in urma mai multor sesiuni de masturbare, daca e nevoie de o cantitate mai mare, se va colecta intr-un recipient special si se va preda imediat personalului medical. Organul sexual masculin trebuie igienizat, la fel si palmele, mediul in care are loc masturbarea pentru ejaculare trebuie sa fie unul cat mai curat pentru a nu se contamina probele. La maxim 60 de minute de la ejaculari sperma va ajunge la specialistii in reproducere asistata-se poate colecta si acasa, dar trebuie sa ajungeti rapid la clinica, spital.
Se va face analiza spermei si a spermatozoizilor pentru a verifiac volumul spermatozoizilor ejaculati spontan, mobilitatea si calitatea spermei.
Daca barbatul care trebuie sa ofere sperma pentru reproducere asistata are probleme cu sistemul reproducator si nu poate ejacula in urma masturbarii si stimularii fizice va trece prin proceduri specifice, electroejaculare si extragere de spermatozoizi direct din testicule. Spermatozoizii vor fi criogenati si stocati pentru proceduri ulterioare de fertilizari in vitro.
Cand spermatozoizii viabili si ovulul sunt deja in posesia specialistilor se trece la procedura practica a ICSI. Cu o pipeta se tine ovulul pe o lama, lamela, iar cu un ac special se insereaza un spermatozoid in centrul ovulului, in citoplasma.
Nu mai ramane decat sa se monitorizeze evolutia fecundarii si sa se observe aparitia embrionului uman. In sase zule cel mult ar trebui sa inceapa diviziunea celulara, se evalueaza masa si marimea celulei rezultate pentru a determina daca va duce sau nu la o sarcina.
Daca totul e in regula se programeaza transferul embrionului in uter. Cu un cateter special si ultrasunete se introduce prin vagin pana in uter embrionul si se lasa in uter. Dupa doua sau trei saptamani se poate face un test de sarcina pentru a determina daca embrionul s-a implantat cu succes si se dezvolta in uterul femeii.
Care sunt avantajele Injectarii intracitoplasmatice a spermei (ICSI)?
- Poti avea un copil pornind de la propria sperma;
- Cuplurile pot sa opteze pentru aceasta procedura inainte de a apela la sperma de la donatori;
- Procedura are loc chiar si daca barbatul a trecut printr-o vasectomie;
- Ratele de fertilizare rapida sunt mai mari;
- Se poate selecta spermatozoidul cel mai bun pentru a obtine o sarcina, pentru fecundarea ovulului;
- Se metine legatura genetica, avem sperma de la tata, ovul de la mama;
- Depasirea mai usoara a problemelor de fertilitate masculina;
- Eficienta mai mare in caz de ovule criogenate;
- Costuri reduse pe termen lung, nu mai sunt necesare incercari repetate care inseamna costuri destul de mari pentru cupluri.
Dar dezavantajele?
- Risc mai mare de distrugere a ovulelor;
- Mostre de sperma limitate, sperma trebuie sa fie viabila, e testata riguros;
- Risc crescut de anomalii genetice, defecte congenitale;
- Cost mai mare si proceduri aditionale necesare de multe ori;
- Nu exista siguranta fertilizarii ovulului dupa injectarea spermatozoidului;
- Embrionii pot sa isi inceteze dezvoltarea in laborator sau dupa transferul in uter;
- Aparitia de saricini multiple, sansele sunt mai mari cu 30-35% pentru gemeni si cu 10% pentru aparitia unor tripleti.
Cercetarile recente au aratat ca 25% din pacientii au reusit sa aiba un bebe dupa o singura incercare folosind metoda ICSI. Tine cont ca procedura despre care am discutat in articolul de astazi este doar pentru „intalnirea” mai usoara dintre spermatozoid si ovul si nu garanteaza mereu o sarcina intr-un final.