Mucusul cervical si rolul sau in determinarea fertilitatii
Mucusul cervical este lichidul produs in continuu de colul uterin si eliberat din col, el sufera schimbari in timpul menstruatiei si poate fi un indicator foarte bun al fertilitatii. Daca e alunecos si apos e semn ca poti incerca sa concepi un bebe, asta pentru ca spermatozoizii pot sa „inoate” cat mai rapid pana la ovul in momentul ovulatiei. Urmarirea schimbarilor mucusului cervical poate fi o metoda foarte simpla pentru a determina perioada in care sansele de a ramane gravida sunt foarte mari.
Toate schimbarile aparute la nivelul mucusului cervical apar din cauza hormonilor. Se modifica textura, volumul culoarea in toata perioada menstruatiei. In general, mucusul este dens, alb, uscat inainte de ovulatie, dar chiar inainte de ovulatie mucusul devine clar si alunecos. De ce? Pentru a oferi sanse cat mai mari spermatozoizilor ajunsi in sistemul reproducator feminin in urma relatiilor sexuale neprotejate, sa ajunga cat mai usor la ovul si sa il fertilizeze.
Asadar, daca vrei sa ramai insarcinata mai rapid acest tip de schimbare iti spune ca e timpul sa faci sex cateva zile pentru a incerca sa ramai gravida pe cale naturala. Unele femei folosesc mucusul cervical si pentru a determina cand incepe menstruatia, mucusul iti spune la fel de bine si cand nu esti fertila si nu are rost sa va chinuiti sa aveti un bebe.
Mucusul cervical are doua roluri in functie de prezenta sau de absenta menstruastiei. Primul l-am vazut deja, ajuta spermatozoizii sa ajunga mai repede la ovul, al doilea rol tine de oprirea spermei si a altor substante sa ajunga in colul uterin. El se modifica de-a lungul menstruatiei si poate fi uscat sau sa nu existe fluid cervical, poate fi o pasta lipicioasa, alba, galbena, poate fi cremos ca un iaurt, alb, alunecos cu textura ca un albus de ou, apos si umed, clar, fara culoare.
Atunci cand fertilitatea e maxima mucusul cervical este ca un albus de ou. Dupa ovulatie mucusul revine la textura initiala.
Aceasta substanta ciudata joaca un rol foarte important in conceperea unui bebe. Estrogenul incepe sa fie intr-o cantitate mai mare in corpul femeii chiar inainte de ovulatie. Odata cu un nivel mai mare de estrogen apare si schimbarea de textura, mucusul cervical devine ca un albus de ou. Textura perfecta a mucusului permite spermatozoizilor sa se deplaseze prin vagin pana in uter si sa intalneasca mai rapid ovulul.
Dupa ovulatie, nivelul de estrogen scade, nivelul de progesteron creste-un nivel mai mare de progesteron ajuta ovulul fertilizat sa se fixeze in uter. Mucusul cervical isi va schimba textura in cele 28 de zile de mentruatie astfel: zilele 1-4 dupa ce se termina menstruatia mucusul e uscat si lipicios, zilele 4-6 ramane lipicios, alburiu, zilele 7-9 devine cremos ca iaurtul, zilele 10-14 este ca un albus de ou, alunecos, apos, zilele 14-28, devine uscat pana la aparitia menstruatiei urmatoare. Ovulatia apare in jurul zilei 14 de menstruatie, mucusul e atunci alunecos si apos, perfect pentru conceptie. Doar 4 zile se pastreza aceasta consistenta, zilele 10-14 de menstruatie.
Si tot aceste schimbari ale mucusului cervical pot fi si semnul clar ca ai ramas gravida. Daca relatiile sexuale au avut loc la ovulatie si esti deja gravida va mai fi putin mucus cervical produs. Vezi si sangerari vaginale de la implantarea ovulului fecundat in uter, mucusul de implantare este roz sau maro-modificarea are loc cand incepe urmatoarea menstruatie, asa ca ai putea crede ca nu ai ramas gravida uneori. Fiecare femeie e diferita, deci s-ar putea sa nu observi astfel de schimbari.
De multe ori schimbarile de la nivelul mucusului cervical pot fi cauzate de alaptat, de actele sexuale, de lubrifianti, contraceptive, infectii, vaginite, operatii facute in zona cervixului, medicamente cu reactii adverse, stres, dieta, dusuri vaginale, menopauza precoce. Modificarea volumului de mucus cervical eliberat si produs si chiar textura pot fi influentate de cantitatea de apa consumata, de fructele si legumele proaspete mancate zilnic.
Ca sa verifici mucusul cervical si sa urmaresti textura sau schimbarile despre care am discutat deja poti folosi degetele spalate si igienizate-se introduce un deget in vagin, se retrage usor si se observa mucusul-, poti observa tamponul folosit, poti folosi hartie igienica dupa urinare, observi mucusul care ramane in urma stergerii si igienizarii zonei intime.
Cea mai simpla metoda de a sti cand poti sa ramai gravida este metoda celor doua zile. Te intrebi si observi daca ai avut mucus cervical vizibil ieri si astazi. Daca raspunsul tau e Nu la ambele intrebari, nu ai avut mucus ieri si azi poti sa intretii relatii sexuale vaginale in siguranta, fara sa ramai gravida, daca ai raspuns da la o intrebare, e bine sa folosesti contraceptie sau sa nu intretii relatii sexuale vaginale.
Sunt doar 12 zile safe in timpul menstruatiei daca tii cont de aceasta metoda. Nu conteaza cand verifici mucusul cervical, important sa o faci in fiecare zi, nu conteaza ora, daca e devreme sau e tarziu. Mucusul cu o textura clara, elastica, umeda si alunecoasa va fi urmarit in cazul acestei metode.
Se estimeaza ca 23 din 100 de femei care se bazeaza pe mucusul cervical ca sa vada cand sunt fertile vor ramane insarcinate in primul an de folosire a acestei metode. Cand nu vrei sa ramai gravida e bine sa eviti sexul si sa folosesti orice fel de „bariere” in calea spermatozoizilor ajunsi in vagin in timpul menstruatiei pentru ca e foarte dificil sa detectezi mucusul cervical cand ai si sange de la menstruatie.