Pozitia cervixului si fertilitatea
Fertilitatea este poate cel mai important aspect al reproducerii umane. Nu poti avea un copil daca ai probleme de fertilitate, oricat de mult ai incerca alaturi de partener sau cu diverse tratamente moderne. Fertilitatea depinde de foarte multi factori, de exemplu de activitatea hormonala, de stilul de viata, de dieta, de sanatatea sistemului reproducator, de genetica. Unul dintre cei mai importanti factori la care putina lume se gandeste este pozitia cervixului. Ce legatura exista intre pozitionare si fertilitate, sarcina si cum stii daca cervixul isi schimba pozitia, cand e mai bine sa concepi un copil?
Cervixul este un organ al sistemului reproducator feminin cu dublu rol. Pe de o parte protejeaza uterul impiedicand virusurile si bacteriile sa ajunga la nivelul sau din vagin, pe de alta parte, in timpul actelor sexuale, permite spermei si spermatozoizilor sa intre in uter si sa ajunga in trompele uterine. Pe langa aceste roluri evidente cervixul indeplineste si un al treilea rol in timpul travaliului, inaintea momentului nasterii bebelusului.
Cand sperma si spermatozoizii ajung in tractul reproducator feminin in urma ejacularii din timpul sexului prima bariera pe care o au de depasit celulele reproducatoare masculine este fix cervixul si mai apoi mucusul sau. Subfertilitatea este cauzata in cele mai multe scenarii de cervix si de pozitionarea sa, de anomaliile la nivelul secretiilor sale.
Inseminarile intrauterine, care trec de cervix si permit spermatozoizilor sa ajunga rapid la ovul au mutat atentia de la adevarata problema moderna a infertilitatii feminine, cervixul. Mucusul cervical umple canalul cervical si contribuie la rolurile primare ale cervixului despre care am discutat deja. Daca il analizam chimic vom vedea ca acest tip de mucus este format din apa, ioni, enzime, proteine bactericide, proteine plasma, mucine, molecule polimerice mari care dau consistenta sub forma de gel a mucusului.
Functia mucusului cervical este legata de stadiile ciclului menstrual. Cand incepe menstruatia creste nivelul de estrogen inainte de ovaluatie si va creste si secretia de mucus cervical, care devine mai apos. Asa ajung spermatozoizii sa patrunda mai usor in uter dupa ce au fost ejaculati in aparatul reproducator feminin, in vagin. Dupa ovulatie, cand ovarele secreta progesteron, mucusul cervical se reduce si devine mai vascos, mai lipicios.
Acum ca am inteles ce e cu cervixul si cu mucusul cervical discutia noastra se va indrepta spre pozitia cervixului si rolul sau in fertilitate. Pozitia sa si textura se schimba in timpul ciclului menstrual. Ca sa stii cand e perioada in care esti fertila si poti concepe un bebe in urma actelor sexuale neprotejate cu un partener poti urmari pozitia cervixului, stii cand incepe si ovulatia, stii daca ai ramas gravida. Daca mai esti atenta si la mucusul cervical si la temperatura bazala corporala atunci cu siguranta fertilitatea nu va mai fi un mister pentru tine si vei sti cand sa intretii relatii sexuale in scopul reproducerii.
Cum verifici acasa pozitia cervixului? Cel mai bun moment este in timpul dusului sau cand esti in cada. E nevoie de rabdare si de exercitiu, de practica ca sa nu risti sa te infectezi sau sa iti faci rau singura. Vei incepe cu spalarea mainilor cu apa si sapun, cu taierea unghiilor. Poti sa stai pe toaleta sau sa stai pe vine, sa stai cu un picior pe marginea cazii, pozitie care se va pastra de fiecare data cand vei vrea sa vezi pozitia cervixului.
Urmeaza cea mai grea parte: introdu in vagin unul sau doua degete cu grija, fara sa te grabesti. Simte cervixul, care e destul de aproape de intrarea in vagin. In timpul ciclului menstrual vei simti cum isi schimba pozitia. Va dura ceva pana cand iti cunosti corpul si stii exact cum se „misca” cervixul. Ca sa nu ai surprize asteapta pana cand se opreste hemoragia de la menstruatie.
In faza sangerarilor menstruale cervixul e in pozitia normala, ceva mai jos, e tare, e putin deschis ca sa permita sangelui sa ajunga in vagin si de acolo sa fie eliminat. Daca il simti la mana e aceeasi textura ca a varfului nasului tau. Cand se opreste sangerarea lunara cervixul ramane jos, e tare, dar deschiderea catre uter e inchisa. Pe masura ce se apropie ovulatia certixul se va ridica inspre partea de sus a vaginului, va deveni mai moale si mai umed.
Cand e perioada maxima a ovulatiei pozitia cervixului iti permite sa concepi imediat un bebe fara efort daca si partenerul ejaculeaza la momentul oportun si repeti partidele de sex in perioada fertila. Daca vei simti in acea perioada cervixul vei vedea ca seamana mult la textura cu buzele, intrarea dinspre uter e deschisa aproape total ca sa permita spermei si spermatozoizilor sa intre si sa ajunga la ovul.
Uneori poti sa ai o surpriza ciudata: cervixul pare ca „dispare”. El e tot acolo, doar ca e asa de moale ca se „pierde” in peretii vaginali, se ridica prea sus si degetele introduse in vagin nu il mai ajung. E fix momentul in care poti sa intretii relatii sexuale daca vrei sa ai un bebe imediat, ramai gravida foarte repede.
Cum apare ovulatia cervixul ajunge iar intr-o pozitie ceva mai jos in vagin, e mai ferm, se simte ca varful nasului, deschiderea catre uter se inchide iar. Imediat dupa ovulatie cervixul e in pozitia initiala, de dinainte de menstruatie. Daca apare si sarcina intre timp, cervixul se ridica, devine moale, deschiderea spre uter ramane inchisa perfect. Se poate intampla asa si la 12 zile dupa ovulatie.
Pozitia cervixului poate fi influenta de multe ori si de anomaliile congenitale cervicale. Aici discutam despre ageneza cervicala, cand nu exista cervix, uneori nici vagin sau uter, nu se discuta despre pozitionare, dublare cervicala, cand exista doua cervixuri si chiar doua utere. Reproducerea e posibila, pozitionarea cervixului e la fel, doar ca sunt doua organe, de multe ori va fi nevoie de cezariana si nasterile vor fi premature.
Un alt tip de anomalie congenitala cervicala este stenoza cervicala, ceea ce inseamna ca deschiderea cervicala este mai ingusta decat ar trebui sa fie si ca, in cazurile severe, ar putea sa fie complet inchisa. Spermatozoizii nu mai ajung la ovul, tratamentele de fertilizare, inseminare, fertilizarile in vitro sunt aproape imposibile, foarte dificile. Pozitia cervixului nu mai este cea normala de cele mai multe ori, caracteristicile sale sunt diferite de cele ale unui cevix care nu sufera de aceasa afectiune.