Testarea fertilitatii. Ce metode de testare a fertilitatii aveti la dispozitie?

Testarea fertilitatii feminine sau masculine este foarte simpla si eficienta astazi.

Problemele de fertilitate sunt cauza probabila a intarzierii conceperii unui copil pe cale naturala. Fertilitatea este deosebit de importanta si trebuie tratata cu seriozitate daca vrei sa ai un bebe sanatos si iti doresti sa ramai gravida pe cale naturala cat mai repede. Ca sa determini eventuale probleme de fertilitate e nevoie de testare permanenta si de teste specifice fiecaruia dintre voi.

Conceperea unui copil este un proces destul de complicat si de durata. Daca tu si partenerul tau incercati sa aveti un bebe de cateva luni bune, pe cale naturala, si tot nu reusiti ar putea fi vorba despre o problema de fertilitate. Perioada dupa care ar trebui sa mergeti la medic este de 12 luni, daca aveti sub 35 de ani, si dupa 6 luni, daca aveti peste 35 de ani. Inainte de a lua decizia de a merge la medic trebuie sa stiti ca in acestea ferestre de 12 luni, respectiv 6 luni de relatii sexuale neprotejate si fara anticonceptionale luate, relatii intretinute cu regularitate sarcina e probabil sa apara si e nevoie de rabdare.

Fertilitatea si problemele asociate pot fi tratate doar dupa ce se fac teste speciale pentru determinarea fertilitatii partenerilor. Infertilitatea este adesea adusa in discutie, dar si peste ea se poate trece daca apelezi la clinici moderne de fertilizare prin metode clasice, cu rezultate bune in general. Orice fel de probleme de fertilitate si infertilitatea partenerilor sau unuia dintre parteneri va fi descoperita cu siguranta atunci cand se fac aceste testari speciale.

Cate tipuri de teste pentru fertilitate exista? Sunt multe, unele se adreseaza barbatilor, altele sunt doar pentru femei. Desi testarea nu garanteaza si succesul unor eventuale tratamente este important sa stii de la inceput unde e problema, la cine, si ce se va putea face pe viitor.

Un tip popular de teste de fertilitate este pentru barbati. Teste clasicul test al spermei. In doua din cinci cazuri de sarcina care nu mai apare e vina barbatului. Sunt doua situatii aici: spermatozoizii nu sunt in cantitate suficienta in sperma care ajunge in vagin in urma ejacularii sau spermatozoizii nu se misca asa cum ar trebui, au o problema de motilitate si nu vor ajunge la ovul pentru a-l fecunda si a rezulta o sarcina sanatoasa. Testul este foarte simplu de facut: partenerul va oferi o mostra din sperma ejaculata recent si aceasta va merge in laborator pentru a se vedea ce se intampla cu spermatozoizii.

Va fi nevoie si de analize de sange daca esti barbat si crezi ca ai o probleme cu fertilitatea. Se testeaza valorile testosteronului si ale FSH, ale prolactinei. Medicul specialist recomanda si ecografia pentru a se observa o eventuala obstructie a canalului ejaculator sau prezenta ejacularilor retrograde, dar si testul pentru depistarea infectarii cu Chlamydia.

Analizele de sange care testeaza ovulatia sunt testele pe care le vor putea face femeile care nu reusesc sa ramana gravide. Nivelul hormonilor din sange este strans legat de ovulatie, momentul in care ovarele elibereaza un ovul in trompele uterine. Dezechilibrele hormonale pot sa determine probleme cu ovulatia si deci sarcina va intarzia sa apara. Si menstruatiile intarziate sau dereglate pot fi semne ale problemelor de ovulatie. Sindromul ovarelor polichistice este cauza frecventa a ovulatiei dereglate.

Testarea pentru confirmarea sau infirmarea infectiei cu Clamidia, cea mai comuna infectie transmisa sexual. Ea va cauza inflamatii la nivel pelvian si probleme de fertilitate. Testele pentru depistarea infectiei sunt simple, se ofera o proba de urina sau se preleveaza o mostra de fluide direct din uretra sau din cervix.

Ecografia poate fi alt tip de test, facuta cu ultrasunete si aparatura moderna. Asa se va verifica imediat ce se intampla cu ovarele, uterul si cu trompele uterine. Ecografia transvaginala e cea mai buna metoda de a vedea clar ovarele si uterul si se va face in cabinetul ginecologic. Endometrioza si fibroamele uterine pot sa previna instalarea unei sarcini sanatoase in urma relatiilor sexuale neprotejate. Se vor observa si orice fel de blocaje in trompele uterine care nu vor permite ovulului sa circule prin trompe spre uter si pana in uter.

Radiografia trompelor uterine va fi facuta daca sunt suspiciuni legate de functionarea acestor organe deosebit de importante in procesul de reproducere pe cale naturala. Se vor vedea blocajele de la nivelul trompelor uterine, daca exista, blocaje care vor fi eliminate rapid si sarcina va aparea cat de curand daca totul functioneaza bine in aparatul reproducator feminin.

Laparoscopia e un tip de test care se recomanda in caz de probleme de fertilitate. Dupa ce se vor face mici incizii in abdomen se va folosi o camera minuscula pentru a studia uterul, trompele uterine si ovarele si a se lua o decizie daca sunt depistate probleme majore.

Pe langa laparoscopie se va realiza si o histeroscopie, in care se va folosi un tubulet foarte subtire cu o camera la un capat. Tubul va fi introdus prin cervix direct in uter, se vor preleva si mostre de tesut, daca e nevoie, pentru analize si decizii ulterioare legate de tratamentele de urmat.

Un test ceva mai ciudat pe care il fac femeile care nu pot concepe un copil este testul postcoital. Testul e foarte important si trebuie facut daca a trecut prea mult timp de cand intretineti relatii sexuale regulate neprotejate. Se va preleva o mostra de pe colul uterin dupa ce a avut loc un raport sexual neprotejat finalizat cu o ejaculare vaginala. Se analizeaza astfel compozitia mucusului cervical dupa sex, se evalueaza numarul si mobilitatea spermatozoizilor ramasi in zona vaginului. Testul va completa analiza spermei partenerului. E important ca prelevarea probei sa fie facuta la cel mult 8 ore de la finalizarea actului sexual intre parteneri, dureaza putin si nu e dureroasa deloc.

Medicul ginecoloc ar putea recomanda si o biopsie endometriala, testarea facuta prin prelevarea unor mostre de tesut din mucoasa uterina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.