„Bonding-ul” parinte-copil, o legatura importanta si cum o putem cultiva, intretine
Inca de la nastere, din prima secunda cand bebelusul este pus pe pieptul mamei, are loc o „legatura” aproape permanenta intre mama si copil. Mai tarziu, aceasta „legatura” ce nu poate fi explicata se transforma in „bonding”, sentiment intens de atasare ce se dezvolta intre parinti si copiii lor. Parintii vor sa ii inconjoare cu, sa le arate copiilor dragoste, afectiune si sa ii protejeze cu orice pret, sunt atenti la tot ce se intampla si reactioneaza instant indiferent de problemele aparute. Care e insa importanta „bonding-ului” si cum poate fi cultivata aceasta „legatura” speciala mama-bebelus?
Oamenii de stiinta inca invata si ei despre „bonding”. Relatia puternica construita intr-un timp foarte scurt ofera copilului primul model legat de relatiile intime si ofera securitate si o stima de sine cu aspecte pozitive. Raspunsul parintilor la toate semanelele bebelusului poate sa influenteze decisiv si dezvoltarea comportamentala si cea sociala a micutului.
De la inceput trebuie sa intelegi ca bonding-ul este esential pentru copil. Studiile facute pe maimute-pui, au demonstrat ca doar parintele biologic poate sa iti ofere acest tip de legatura puternica. Cei mai multi copii sunt gata sa experimenteze bonding-ul imediat ce vin pe lume. Dar parintii lor ar putea avea un mix de sentimente ce ar impiedica formarea acestei „legaturi” atipice. Unii parinti simt acest „bonding” din primele clipe cand isi tin copilul in brate, in cazul altora trec luni bune pana sa apara.
Bonding-ul este un proces. Asta trebuie sa inteleaga fiecare parinte. Pentru multi parinti bonding-ul este un produs firesc al ingrijirii de zi cu zi. Nici nu stii cand se intampla, dar realizezi ca a aparut cand vezi primul zambet al copilului si simti instant dragoste si bucurie.
Cum anume se realizeaza aceasta legatura puternica din perspectiva bebelusilor?
- Atingerea-pe masura ce se dezvolta bebelusul acesta are contact direct cu pielea ta, el se linisteste cand te simte si legatura puternica cu tine devine ceva firesc;
- Contactul direct, privirea in ochi-bebelusii comunica vizual cat sunt mici si nu se pot exprima in cuvinte;
- Imitatie-copilul imita expresii faciale si mimica, gestica, bebelusii isi comunica emotiile prin sunete, asculta conversatiile din jur cu atentie.
Cum anume se realizeaza aceasta legatura puternica din perspectiva parintilor?
- Tinerea in brate;
- Masajul usor;
- Jocul;
- Alaptarea si hranirea cu biberonul.
Din perspectiva taticilor, bonding-ul se poate materializa in:
- Participarea la travaliu si nastere;
- Hranirea bebelusului;
- Cititul si cantatul bebelusului;
- Baita facuta doar de tati;
- Imitarea miscarilor copilului;
- Imitarea ganguritului copilului;
- Implicarea in activitati ce au legatura cu bebe;
- Atingerea fetei taticului pentru ca bebe sa simta diferite texturi de pe fata barbatului.
De ce se amana crearea si aparitia bonding-ului parinte-bebelus? Parintii isi formeaza niste idei gresite despre trasaturile fizice si emotionale ale bebelusului, mamele pot avea probleme hormonale ce nu permit existenta acestui „bonding”, apare si depresia de dupa nastere. Si daca mamica are dureri mari sau a avut o nastere ce a durat ceva timp s-ar putea ca legatura puternica sa nu mai apara imediat.
Se mai intampla ca bebe sa stea la terapie intensiva pentru bebelusi daca are probleme si nu se mai poate discuta despre un bonding real parinte-copil imediat dupa nastere, cel mai important moment cand se poate intampla o astfel de „legatura”.
Acelasi bonding este extrem de important pentru dezvoltare fizica si psihica a bebelusului, pentru creierul sau cand e putin mai mare. Contactul uman repetat determina eliberarea de hormoni. Acesti hormoni ajuta creierul sa se dezvolte rapid, iar daca avem un creier dezvoltat bebe va avea memorie, gandire, limbaj. Se reduce stresul, plansul, bebe va dormi mai bine daca avem grija sa cultivam acest bonding. Daca bebe zambeste sau vrea sa aiba contact vizual direct cu ochii tai mereu, daca scoate zgomote sau rade, daca e relaxat si mereu interesat stii ca acest bonding parinte-copil functioneaza foarte bine.
Ce poti face ca sa ai mereu acest bonding cat mai puternic?
- Atinge mereu copil, mangaie-l;
- Raspunde imediat la orice fel de plans;
- Tine copilul in brate, joaca-te cu el;
- Fa in asa fel incat bebe sa se simta in siguranta;
- Vorbeste des cu bebelusul;
- Canta si implica si muzica in joaca;
- Priveste bebelusul in ochi cand ii vorbesti;
- Cultiva increderea bebelusului in tine mereu;
- Fii mereu atent la nevoile sale si la el, bebe uraste sa nu ii fie data atentia cuvenita, adica toata atentia;
- Incearca sa intelegi si sentimentele si emotiile copilului tau;
- Trateaza relatia cu micutul cu o bunatate desavarsita;
- Foloseste cat mai bine timpul petrecut cu hranirea si interactioneaza cu bebe, fa-ti timp sa te joci cat mai mult si sa ii arati bebelusului ca iti pasa de el si ca vrei sa ii fii aproape mereu;
- Studiaza totul despre bonding si discuta si cu medicul pediatru, cu un psiholog daca tu crezi ca ai probleme in a stabili o astfel de relatie;
- Ai rabdare-bebe s-ar putea sa reactioneze diferit de cum te astepti tu, tu ai putea sa nu reactionezi cum te astepti. Dar cu rabdare se rezolva totul si bonding-ul parinte-copil va fi excelent.