Circumcizia la bebelusi. E periculoasa procedura si cum se ingrijeste un penis care a trecut prin circumcizie?
O normalitate la evrei, insa o procedura care naste multe discutii in lumea moderna, circumcizia la bebelusi este o interventie fara riscuri prea mari si cu multiple beneficii pentru viitorul adult. Cu toate ca suna destul de periculos, circumcizia la bebelusi e simpla, nu implica durere si disconfort si ingrijirea locului dupa indepartarea pielii este foarte simpla, vindecarea fiind rapida.
Circumcizia este o procedura medicala controversata, care se intampla de regula in primele luni de viata si e specifica baieteilor. In timpul circumciziei preputul care acopera glandul penisului este taiat, indepartat, glandul ramanand complet expus, descoperit.
De obicei, circumcizia este o alegere a parintilor care provin din anumite culturi si din anumite religii. Sunt insa si exemple de bebelusi care au trecut prin circumcizie doar pentru a avea sansa la o igiena mai buna si de a avea un organ reproducator care arata mai bine.
Circumciziile la bebelusi se fac in primele 10 zile de viata sau in primele 48 de ore. Un pediatru sau un chirurg din spital, un doctor de familie, un obstretician poate sa realizeze procedura medicala in sigura. Procedura e efectuata cu o clema speciala Gomco pentru a se evita orice fel de sangerare puternica si a se controla hemoragia, plus ca e siguranta mai mare la indepartarea precisa a pielii dorite. La nevoie se aplica o crema cu anestezic sau se fac injectii cu anestezic la baza penisului pentru a nu fi niciun disconfort pentru bebe.
Bebelusii nascuti prematuri sau cei care au deja probleme medicale serioase mai asteapta pana la circumcizie. Unii copii au nevoie de o reconstructie la nivelul penisului din cauza malformatiilor congenitale, asa ca preputul si pielea sa nu se vor indeparta, vor fi folosite in timpul operatiilor. Au fost si cazuri in care familiile au ales sa nu supuna copilul unei circumcizii si sa il lase sa aleaga el cand mai crestea.
Care ar fi beneficiile circumciziei inca din primele zile de viata? Riscul de a avea HIV sau alte boli cu transmitere sexuala in viata de adult este redus, nu mai apar atat de multe infectii urinare acute in prima perioada a vietii, nu mai apar iritatii, inflamatii, infectii la penis, igiena e mult mai buna.
Cu ce riscuri vine la pachet circumcizia la baietei? Pe langa sangerarile care apar oricum te poti trezi cu infectii, cu piele mai multa sau mai putina indepartata, cu cicatrici, glandul penisului nu mai e asa de sensibil, placerea sexuala e redusa mult in timpul actelor sexuale din viata de adult, apar dureri si dupa procedura si in anumite circumstate, glandul nu mai e protejat.
Protejarea zonei unde a avut loc circumcizia si a tesuturilor e foarte importanta dupa procedura chirurgicala. Se spala locul cu apa calduta, nu se folosesc servetele, se fac doar bai cu buretele si cam atat pana la vindecare, la fel cum se procedeaza si pana la vindecarea ciotului ramas de la cordonul ombilical. Scutelele se vor schimba cat mai des in primele 72 de ore.
Primele doua zile e bine sa se aplice si comprese si orice alte creme, medicamente locale inainte de a folosi un scutec. Se recomanda si niste gel special pe penisul micutului pentru a evita frecarea de scutec. In 7-10 zile se vindeca penisul care a trecut printr-o circumcizie. La inceput glandul va fi rosu si putin inflamat, va mai aparea sange pe scutecel, dar prea putin, niste scurgeri de culoare galbena si o crusta dupa cateva zile. Totul face parte din procesul natural de vindecare.
La orice fel de semne clare de complicatii, sangerari abundente, roseata prea mare a penisului, febra, infectii, inflamatii locale, pustule, lipsa mictiunilor normale in primele opt ore dupa circumcizie, se va apela imediat la pediatru pentru evaluare si tratament.
E foarte important ca in primele 24 de ore sa se bea lichide multe, apa de preferat. Zona afectata de interventie are nevoie de racire la fiecare doua ore in prima zi, 10-20 de minute per repriza de racire, scutecul nu trebuie sa fie fix pe bebelus.
Acestea ar fi cele mai importante sfaturi daca aveti de gand sa apelati la o astfel de procedura pentru bebe. Discutati cu medicul pediatru inainte de a lua o decizie, incercati sa programati interventia cat bebe e foarte mic pentru a evita orice fel de complicatii ce apar cand acesta mai creste.
Iar daca nu e absolut necesar e bine sa renuntati la idee, mai ales daca micutul are deja anumite probleme si sensibilitate crescuta in zona intima. O circumcizie se poate face si in viata de adult daca se doreste, asa ca mai intelept ar fi sa lasati tanarul sau adultul sa decida decat sa decideti dvs. in locul lui…