Constipatia la bebelusi. De ce apare si ce poti face sa iti ajuti puiul?

Constipatia la bebelusi este periculoasa si trebuie diagnosticata si tratata imediat ce apare.

Ca si in cazul adultilor, si la copii, bebelusi constipatia poate sa mai apara cu o oarecare frecventa. Se stie deja ca bebelusii au mai multe scaune zilnic si saptamanal, asa ca te poti intreba cum de ajunge bebe sa fie constipat daca face „pachetelul” atat de des.

Nu e nimic anormal sa ai un micut constipat din cand in cand, se intampla destul de frecvent. Dar de ce ajunge bebe sa aiba probleme cu burtica si sa se ajunga la un scaun mai tare decat de obicei si foarte greu de eliminat fara ajutor?

In primele saptamani de viata, bebelusii ajung sa aiba scaun normal dupa fiecare masa. Deja de la 3-6 saptamani de viata in afara uterului, dupa ce a inceput si alaptarea corecta, bebe va incepe sa faca „pachetelul” ceva mai rar si uneori chiar o data pe saptamana. Laptele matern este lichid, nu exista materii fecale solide care sa fie eliminate din intestine si din colon. Laptele praf va determina aparitia scaunelor o data pe zi sau o data la doua zile. Din perspectiva consistentei, scaunele copilului trebuie sa fie moi, ca un fel de unt de arahide, daca digestia e normala si hranirea e normala.

Cand apare constipatia scaunele se intaresc, se deshidrateaza, ajung in colon materii fecale tari, se pot lipi de peretii colonului, iar la intrarea in rect vor fi si mai „solide” si bebe nu va putea elimina deloc materiile fecale acumulate.

Cauza principala a aparitiei constipatiei la bebelusi e schimbarile facute la nivelul dietei. Trecerea de la lapte matern la lapte praf sau de la lapte praf la mancare solida, expunerea la mancaruri noi, lipsa de lichide, toate pot duce la constipatie severa la bebelusi. Si daca bebe mananca deja mancarica solida si nu are fibre indeajuns de multe vei avea probleme legate de constipatie. Unii bebelusi au o tendinta „naturala” spre constipatie, nu ai ce sa le faci, sistemul lor digestiv functioneaza altfel.

In cazuri rare anumite afectiuni pot duce la constipatie. Aici ne referim la probleme cu terminatiile nervoase de la colon, rect, probleme legate de coloana vertebrala, deficienta tiroidiana, alte afectiuni metabolice.

Cum iti dai seama ca bebelusul tau e constipat? E foarte simplu. Scaunele sunt rotunde, tari, greu de eliminat fara ajutor, bebe plange si isi arcuieste spatele, frecventa scaunelor e din ce in ce mai redusa. Daca ai sange in scaun si scaune lungi si tari pe care de abia reusesti sa le vezi dupa eforturi considerabile, daca bebe nu mananca normal, daca burtica e inflamata, umflata sigur ai un episod de constipatie.

E normal ca bebe sa se screama un pic atunci cand face „pachetelul”, pentru ca sta pe spate si e destul de dificil sa elimini ceva cat stai intins pe spate. Dar daca dureaza prea mult si nu face nimic, se inroseste la fata, are dureri, au trecut 5-10 zile fara „pachetel” ar trebui sa te ingrijorezi.

Pentru ca laptele matern e plin de nutrienti, hranitor, corpul copilului poate sa absoarba tot din ele, degi in tractul digestiv nu mai raman „resturi” de aruncat in colon. Anumiti bebelusi au si un sistem digestiv mai lenes si o digestie mai lenta, dar tot reusesc sa faca „pachetelul” fara prea mare efort-la ei se intampla mai des sa avem scaune tari.

In situatii extrem de rare poate fi o problema cu musculatura intestinelor si mancarea nu mai e procesata suficient de bine. Constipatia va deveni oricum o constanta cand copilul trece pe alimente si ingrediente solide.

Ce ai de facut daca bebe s-a costipat? In primul rand, daca ai un bebe mai mare de 6 luni, poti sa ii dai apa mai multa si sa il hidratezi ca sa aiba si scaune hidratate si mai moi. Sucurile de fructe facute acasa cu mere, pere, prune, prunele uscate, toate sunt bune mai ales ca in sucurile de fructe ai si sorbitol care e laxativ si ajuta la eliminarea constipatiei si la prevenirea instalarii sale.

Include in alimentatie fructe si legume proaspete, de sezon, piure de prune, piersici, pere, de mazare, orice are multe fibre si texturi potrivite pentru scaune moi mereu. Si cerealele pentru copii integrale, ovaz, cele speciale pentru bebelusi vor fi excelente daca vrei sa ai scaune dese si cu o consistenta normala.

Cand vezi ca bebe vrea sa faca „pachetelul” indoie piciorusele, ai grija sa ajunga cu genunchii la piept ca sa poata elimina mai rapid materiile fecale, pune picioarele in miscare cat sunt in aceasta pozitie si imita bicicleta ca sa incurajezi eliminarea scaunului.

Si o baie calduta poate ajuta la relaxarea musculaturii din jurul anusului si la eliminarea mai usoara a unor scaune ceva mai tari. Masajul pe burtica ajuta si el cand avem un bebe constipat. La nevoie foloseste termometrul pentru a lua temperatura bebelusului prin anus, stimuland astfel si eliminarea materiilor fecale.

La recomandarea medicului si doar dupa o consultatie poti sa folosesti supozitoarele cu glicerina pentru copii ca sa stimulezi local aparitia unui scaun si acesta sa fie eliminat foarte usor, sa se desprinda de peretii rectali si ai colonului si sa alunece rapid sper anus si in afara corpului.

Laxativele usoare pentru copii, orale, vor fi administrate in cazurile in care constipatia e mai severa. Microclismele si clismele pentru copii vor fi folosite doar in caz de urgenta si doar atunci cand alte metode nu au dat niciun rezultat sau cand materiile fecale sunt mult prea tari ca sa fie eliminate fara ajutor.

Cand trebuie sa te alertezi si sa mergi la urgenta, sa suni urgent medicul pediatru? Cand apar varsaturile, febra, oboseala si slabiciunea, cand micutul nu mai vrea sa manance deloc, cand burtica e foarte umflata si nu exista gaze eliminate din intestine, cand scaunul eliminat e mult prea putin si e negru, semn ca aparut o hemoragie.

Nu se va ajunge aici daca ai o dieta corecta si echilibrata si te asiguri ca bebe va avea scaune moi si usor de eliminat mai ales cand treci de la un regim alimentar la altul, la mancare solida si la introducerea de alimente care incurajeaza constipatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.