Contributia parintelui la dezvoltarea limbajului copilului. Cum ai grija de dezvoltarea limbajului si comunicarii de la varste fragede?

Un copil care vorbeste corect si stie sa se exprime cand e mare e un copil care a avut parte de comunicare excelenta in primii ani de viata. Initierea comunicarii si dialogul vor fi raspunderea parintelui, cel care va avea un rol deosebit de important in dezvoltarea limbajului si a pregatirii comunicarii la varste mai mari, cand vor intra in joc si cuvintele, expresiile, propozitiile. De ce e importanta comunicarea cu micutii nostri si cum comunicam corect si eficient cu ei?
Cu mult timp inainte de a incepe sa vorbeasca, bebe va putea asculta si vedea orice se intampla in jurul sau. Daca la inceput se va exprima prin plans pe masura ce incepi sa vorbesti cu el vei observa ca si raspunsurile sale devin tot mai complexe si usor, usor apar si sunete, silabe, cuvinte.
Inca de la 8 saptamani de viata bebelusii invata ca pot sa scoata diferite sunete ca sa se exprime asa cum vor. Si tine minte mereu: creierul unui copil mic e gandit in asa fel incat sa caute o conexiune directa si rapida cu tine, e facut pentru a putea sustine o conversatie simpla, un dialog, la un nivel primar.
De ce e important sa vorbesti cu micutii si sa stii cum sa comunici in mod corect cu ei? Copiii mici acorda mai multa atentie si raspund mai rapid la comunicarea in care folosesti un limbaj adaptat varstei decat in cazul unei conversatii normale, pe care o porti cu un adult. Trebuie sa te joci putin, sa isi schimbi tonalitatea vocii ca sa ajungi la perfectiune in comunicare si la rezultate foarte bune.
8% din dezvoltarea creierului copilului se intampla in primii trei ani de viata. Pe masura ce creierul e mai mare se formeaza si conexiunile ce permit gandirea, invatarea, procesarea informatiei complexe. E vorba despre sinapse, care se vor forma intr-un ritm ametitor, peste 1 milion pe secunda in primii ani de viata.
Discutia cu micutii nu va face decat sa activeze sinapsele si sa incurajeze formarea lor intr-un ritm si mai accelerat mai ales in zona din creier raspunzatoare de limbaj si vorbire. Copilul invata mai repede, va vorbi de la varste mai fragede si va invata sa se exprime in mod corect. Daca vorbesti mai mult cu cel mic va avea invatate mult mai multe cuvinte pana la varsta de 2 ani si va putea vorbi foarte bine dupa varsta de 3-4 ani.
Ce ai de facut ca sa te asiguri ca ai o comunicare adecvata cu micutul tau?
Vorbeste cu bebelusul tau cat mai des-un parinte care vorbeste mereu cu micutul va avea si un copil vorbaret.
Incearca sa vorbesti cu micutul cand sunteti doar voi doi. Comunicarea va avea efecte mai bune cand nu sunt alti copii sau alti adulti in preajma voastra.
Cand bebelusul, copilul mic vrea sa vorbeasca cu tine nu il intrerupe si nu te uita in alta parte. Cei mici trebuie sa stie ca iti pasa de ei si ca esti dispus sa asculti.
Priveste copilul in ochi, raspunsul la comunicarea parinte-copil va fi mai bun daca te uiti direct la micut.
Evita sa te „prostesti” si sa stalcesti cuvinte, sa transformi totul in diminutive. Copilul trebuie sa auda si cum suna cuvintele in conversatii reale de zi cu zi, discuta ca si cum ar fi un adult sau un copil mai mare cu cel mic.
Zambeste-i copilului cat vorbesti cu el, cei mici pot citi imediat „tonul emotional” al fiecarei conversatii pana sa apuce sa vorbeasca.
Ai rabdare si decodeaza corecta comunicarea nonverbala, sunetele scoase de micut, cuvintele, fii atent la expresii faciale, la emotiile implicate in comunicare.
Imita copilul si vorbirea lui, sunetele, asa ii transmiti ca esti interesat de ce spune, chiar daca nu intelegi tot, si vrei sa comunici in continuare cu el. Il incurajezi in acest mod sa repete si sa invete mai usor sunetele, cuvintele, silabele.
Conversatiile cu cei mici trebuie sa fie in ambele directii, sa fie un dialog mereu ca sa stie cum arata si ce presupune o conversatie.
Raspunde de fiecare data cand cel mic vrea sa comunice cu tine, chiar daca nu intelegi nimic la inceput.
Imita expresiile faciale ale copilului, limbaj nonverbal pentru a sustine comunicarea.
Discuta in timpul activitatilor alaturi de bebe in fiecare zi, ca sa asocieze cuvintele cu actiunile, sa invete mai usor sa comunice.
Repeta cuvinte simple, mama, sticla, cat de des si de clar poti ca sa il ajuti pe bebe sa se familiarizeze cu niste cuvinte de baza si sa le asocieze deja cu sensul lor, cu ce reprezinta sau inseamna cuvantul respectiv.
Pune intrebari, ai rabdare sa primesti raspuns, apoi vino cu alte intrebari si arata-i micutului ca parerea sa e foarte importanta, indiferent cum e exprimata.
Pune eticheta la toate lucrurile din jur odata ce copilul e putin mai mare si atrage atentia asupra cuvintelor de pe etichete, asociaza imediat cu obiectul, lucrul respectiv si repeta cuvintele cat de des poti cand te afli in preajma etichetelor.
Incearca sa ai o voce „inalta” pentru ca micutii prefera vocile ceva mai „ascutite”. Vezi care e reactia copilului si de abia la final stabilesti exact zona unde se va situa vocea ta.
Citi carti impreuna, rimele sunt perfecte, la fel si cartile cu multe ilustratii colorate, cu font mare si cu povesti simple. Asa copilul va invata rapid cuvinte noi si isi va dezvolta vocabularul cand e un pic mai mare. Spune-i povesti cand nu cititi si incearca sa il atragi in conversatie, sa il incurajezi sa se exprime mereu.
Canta alaturi de copil, fa gesturi funny si incearca sa implici copilul. Pune muzica, cantati impreuna, faceti un fel de karaoke si vei vedea ca vei avea un bebe care comunica mult mai bine.
Vorbeste mai lent decat o faci intr-o conversatie cu un adult, creierul copilului nu e suficient de dezvoltat ca sa proceseze atat de rapid informatia si stimularea senzoriala este foarte mare la varste mici, reactiile sunt cele mai importante.
Fii mereu calm si adopta un ton cat mai placut cand comunici cu micutii.
Foloseste un limbaj clar, fara cuvinte neterminate, prescurta, fara cuvinte urate si incurajeaza intotdeauna repetarea unor cuvinte importante, fara sa obosesti copilul insa.