Cum sa ai grija de dintisorii bebelusilor si copiilor mici?
Dintii bebelusilor se dezvolta inca din perioada in care copilul se afla in uterul mamei. Dupa ce se nasc, micutii vor incepe sa aiba in timp probleme cu dantura, de la eruptii dureroase pana la carii care apar unde te astepti mai putin la dintii deja iesiti din gingii. Ingrijirea danturii este prioritara daca vrei sa ai un bebe linistit, care se va putea hrani si o dantura perfecta cand copilul e mai mare.
Nou-nascutii au deja 20 de dinti perfect dezvoltati, dar ascunsi in gingii la nastere. De la 6-10 luni apar si primii dintisori si odata cu ei si durerile tipice. Insa unii copii au primii dinti la trei luni, altii de abia la 12 luni, deci nu e o regula de care sa te legi cand astepti dintisorii. Sunt si cazuri mai ciudate cand copilul se naste deja cu 1-2 dinti iesiti din gingie. Pana la trei ani dintisorii ies toti din gingii si copilul are deja dantura formata.
Aparitia dintilor din gingii e aleatorie intr-un fel, dar de regula vedem primii incisivii inferiori, dupa care incisivii superiori. Urmeaza si primii molari, caninii mai apoi si molarii secundari. Pe masura ce ies dintisorii se deschis si gingiile ca sa le faca loc sa iasa la suprafata. Bebelusii mai rod diverse lucruri si „uzeaza” gingiile, le freaca una de alta ca sa ajute dintii sa iasa mai rapid. Apare o stare de agitatie cand ies dintisorii, copiii plang, refuza uneori sa mai manance, au dureri si sunt mereu nervosi.
E bine sa ii dam copilului ceva ce va putea musca ca sa isi linisteasca senzatia neplacuta de la nivelul gingiilor, sa nu ii dam mancare prea tare, sa evitam orice contine zahar in exces.
Din momentul in care au inceput sa iasa dintisorii trebuie sa mergem la medicul stomatolog pentru o consultatie si pentru recomandari de ingrijire orala potrivite varstei micutului. Ingrijirea dintilor si a gingiilor va incepe pana la aparitia primilor dintisori. Gingiile se vor curata de la trei luni periodic cu o carpa moale sterila de doua ori pe zi, ca sa obisnuiesti copilul cu periajul.
De la aparitia primului dinte se va incepe si periajul cu o periuta moale pentru copiii sub 2 ani. Daca micutul nu te lasa sa folosesti periuta, il incomodeaza, nu o suporta, continua cu acea carpa sterile si cu apa calduta si curata usor toata suprafata dintilor. Pana la 18 luni se va folosi doar apa pe periuta, fara pasta.
Cum se realizeaza corect periajul bebelusului?
- Copilul e pozitionat cu gurita in sus, cu dintii la vedere, cu capul sprijinit de piciorul tau, in poala ta;
- Se ridica buzitele pe rand si se incepe periajul usor, lent, cu miscari ferme insa, fara a aplica presiune;
- Se periaza fata si spatele dintelui, dar si linia gingiilor;
- Lasa copilul sa se joace in gurita cu periuta cat face baita ca sa se obisnuiasca si sa nu se sperie cand vii sa il perii pe dinti.
La finalul periajului se curata bine peria de dinti cu apa curata, se dezinfecteaza si se depoziteaza in pozitie verticala pentru a se usca lent. La fiecare 3-4 luni se inlocuieste periuta micutului sau chiar mai repede daca se observa uzura perilor.
Gingiile se vor curata dupa fiecare sesiune de hranire si inainte de culcare, sunt obligatorii curatirile pentru a evita carii urate si dureri insuportabile, crizele de plans in toiul noptii. Regula generala de respectat este: periaj de doua ori pe zi fara graba, cu mare atentie la fiecare dintisor in parte. Nu mai mult de doua minute per periaj, molarii din spate trebuie periati foarte bine pentru ca acolo se formeaza si cariile nesuferite.
Faptul ca periezi in mod regulat dantura bebelusului nu va insemna ca nu vor aparea deloc cariile. Cariile apar datorita modului de hranire si alimentelor care ajung in contact cu dintii.
Pana la sase luni copilul va bea lapte matern, lapte praf special, de la sase luni vii si cu mancare solida, pasata, evita orice fel de mancaruri bogate in zahar. Nu lasa copilul sa se culce cu o sticla de lapte in gurita, cu suzeta speciala pentru ca nu va mai produce suficienta saliva ca sa protejeze dantura.
Deja la 12 luni sau cand apar probleme cu dantura, cand sunt dintii iesiti trebuie sa te prezinti in mod regulat cu bebe la dentist pentru tratamente, verificari si indicatii de ingrijire a danturii foarte sensibile. De la trei ani poti folosi si pasta de dinti pentru copii la recomandarea stomatologului, dar cantitati foarte mici, neaparat paste cu fluor. Cand copilul implineste 6 ani deja se spala singur si pana atunci trebuie sa stie cum sa perieze dantura corect si cum sa evite cariile.
Chiar daca nu sunt probleme deosebite de la o luna pana la sase luni controlul stomatologic e de dorit mai ales daca stii ca ai un bebe cu o dantura problematica sau parintii au danturi problematice. Si inca un lucru: mare atentie la medicamentele dulci pentru copii, pentru ca si ele pot fi dusmani de temut pentru intreaga dantura. Prefera medicamente, siropuri fara zahar si incearca sa le administrezi de fiecare data cu un dulce natural in functie de posibilitati.