Cum sa ai grija de eczemele si de iritatiile bebelusului?

Eczemele si iritatiile trebuie tratate imediat ce apar pentru a evita complicatiile si disconfortul accentuat.

Cand sunt foarte mici, bebelusii ajung sa aiba eczeme si iritatii pe mai toate zonele corpului. Cam toate iritatiile, eczemele sunt usor de tratat daca le depistezi la timp si nu sunt un motiv de panica pentru parinte. Insa de multe ori iritatiile pot sa fie semnale de alarma si pot indica prezenta unei afectiuni mai grave. Indiferent de varsta copilului este bine sa mergi cu el la pediatru sau la dermatolog daca iritatiile si eczemele se inrautatesc si ajung sa fie pe aproape tot corpul bebelusului, sa ii provoace disconfort vizibil.

Imediat dupa nastere, bebe are o piele foarte fina, sistemul imunitar e in dezvoltare. Si e normal sa fie asa. Pielea bebelusilor se va „maturiza” si ea odata cu micutul, astfel ca la 2-3 ani deja va fi suficient de „puternica” pentru a putea sa se apere si singura de toti factorii cu potential periculos din mediu.

Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai ingrijim pielea cand bebe a mai crescut. Pielea bebelusului e foarte sensibila si se irita imediat daca nu e ingrijita corect, apar si infectii neplacute. Cauzele eczemelor si iritatiilor sunt unele foarte simplu de reperat: caldura, alergiile, frecarea cu materiale mai „dure”, scutecele neschimbate la timp sau nepotrivite, chimicalele ce vin in contact cu pielea, materialele mult prea aspre, parfumul din diverse produse de ingrijire.

Chiar si propriile fecale ajung sa irite pielea si sa duca la aparitia unor eczeme urate. Infectiile virale si bacteriene sunt alte cauze ale aparitiei iritatiilor generalizate pe corpul micutului.

Iritatiile si eczemele bebelusilor pot fi de mai multe feluri. De exemplu, avem acneea bebelusilor, aparuta pe fata, iritatiile cauzate de scutece si de urina si fecale, eczemele aparute pe fata, picioare, maini, boala mana, picior, gura, iritatii de la caldura excesiva, iritatii infectioase.

E important de retinut ca tratamentul pentru iritatii si eczeme depinde de gravitatea lor si de zonele in care apar, de sensibilitatea pielii de acolo. De pilda, in cazul iritatiilor de la scutece, aparute de la caldura si prea multa umiditate, urina si fecale si mediul acid in care va sta pielea copilului, in primul rand se schimba scutecele cat mai des.

Se sterge copilul, pielea micutului, cu o carpa moale, o bucata de material foarte moale, fara iritanti, cu putina apa calduta. Se aplica o crema cu oxid de zinc pentru a nu mai fi iritata pielea atat de tare in zona respectiva. De asemenea, se vor elimina si mancarurile si ingredientele acide, mamica se va spala bine pe maini inainte si dupa schimbarea scutecelor ca sa nu infecteze iritatiile si eczemele.

Cand e vorba de eczeme, cauzate de detergentii folositi, de parfumurile din diverse produse de ingrijire, de caldura, tratamentul e si mai simplu. Zona se curata si e mentinuta uscata mereu, se aplica o crema pentru bebelusi pentru refacerea pielii si protectie, se elimina alergenii, daca e vorba de eczeme din cauza alergiilor.

Iritatiile de la nivelul fetei se vor trata la fel, prin curatarea si spalarea zonei si aplicarea de creme cu uleiuri, hidratante, naturale, pentru a reface pielea afectata. Unele iritatii, acneea bebelusilor, de exemplu, vor disparea de la sine in cateva saptamani sau luni.

Desi eczemele si iritatiile nu pun probleme deosebite si sunt usor de tratat si de gestionat la orice varsta, daca apare febra, daca nu dispar iritatiile vreme de o saptamana si sunt si mai rosii cand le observi, daca se raspandesc pe tot corpul e cazul sa mergi de urgenta la pediatru.

Uneori iritatiile si eczemele insotite de febra foarte mare, gat „teapan”, sensibilitate prea mare la lumina, schimbari neurologice, tremur greu de controlat pot fi semne ale meningitei si trebuie sa ajungeti cu bebe la urgenta imediat.

Daca apar infectii la nivelul iritatiilor si eczemelor, modificari ale pielii in zonele cu probleme e bine sa va prezentati cu bebe la dermatolog. Doar el va sti daca e vorba de eczeme si iritatii banale sau de alta boala de piele si va va da si tratamente adecvate. Cand iritatiile apar din senin pe tot corpul e mai degraba vorba despre alergii si se trateaza mai simplu, vor disparea rapid de vreme ce se identifica toate cauzele care au determinat aceste manifestari cutanate serioase.

Ce poti face ca sa previi iritatiile si eczemele? Scutecele schimbate foarte des, pielea mentinuta curata si uscata, eliminarea detergentilor cu parfumuri puternice so folosirea de detergenti pentru bebelusi, alegerea hainutelor din materiale naturale, bumbac, care lasa pielea sa respire.

De asemenea, trebuie sa avem grija cand imbracam copilul ca sa nu il supraincalzim si sa il facem sa transpire excesiv, sa nu alegem haine din materiale sintetice de proasta calitate. Nu se vor folosi alte tipuri de solutii, produse de igiena pentru bebe decat cele speciale pentru copii, de cea mai buna calitate si se vor evita iritantii de orice fel, substante care pot sa provoace noi eczeme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.