Cum sa ai grija de nasucul bebelusului?

Nasucul bebelusului trebuie ingrijit cu atentie daca nu vrem ca bebe sa aiba infectii si o respiratie ingreunata.

Congestia nazala este o problema destul de simplu de tratat la orice varsta. Insa pentru bebelusi e foarte complicat sa scape de ea de vreme ce nu pot face nimic pentru a se ajuta singuri. Pentru mamici e foarte important ca bebe sa respire bine pe nasuc si sa poata fi alaptat corect, fara sa aiba probleme. Deci congestia ar trebui sa fie tratata cat mai rapid si prevenita.

Dar cum stii cand bebe are congestie nazala? E foarte simplu. Analizezi nasucul si vezi daca e prezent mucusul, daca iese ceva din nasuc cand copilul sufla nasul. Daca respiratia e ingreunata si zgomotoasa, daca apar sforaituri si copilul e mai iritat ca de obicei, apare si anxietatea atunci cu siguranta te confrunti cu o congestie nazala. Plus ca bebe nu va mai vrea sa manance deloc.

Cauzele congestiei nazale la bebelusi pot fi multe. De exemplu o raceala netratata la timp, gripa, expunerea la aer uscat, alergii, deviatiile de sept sau expunerea la poluanti sunt motive pentru care ar putea sa apara congestia nazala. Bebelusii vor avea probleme mai des cu o congestie nazala pentru ca au narile micute si inca in dezvoltare, deci mucusul va ramane usor blocat in ele. De regula congestiile sunt usor de gestionat si parintii nu ar trebui sa isi faca griji deloc.

Micutii nu au cum sa isi sufle nasul singuri, asa ca mucusul se va tot acumula si parintele trebuie sa intervina pentru a elimina congestia nazala si stresul inutil cauza copilului.

Cand congestia apare in pieptul bebelusului ar putea fi vorba de astm, de pneumonie, de fibroza cistica si o vizita medicul pediatru e recomandata. Medicul va analiza mucusul si starea generala a copilului, va curata nasucul si iti va spune ce ai de facut pentru a evita astfel de probleme pe viitor.

De regula curatarea nasului de mucus se va face prin simpla suflare a sa intr-o batista, intr-un servetel. Dar bebelusii nu stiu sa sufle nasul, asa ca e nevoie de metode alternative de curatare a nasucului. Se va folosi spray nazal cu solutie salina, picaturi pentru curatarea nasului. E doar o solutie temporara care va curata rapid nasucul si va elimina mucusul un pic mai apos.

E foarte usor sa administrezi si acasa picaturile. Bebe va sta pe spate, cu capul usor inclinat spre tine, cu o perna sub cap, apoi parintele pune una sau doua picaturi in fiecare nara, se asteapta cateva minute si bebe e intors pe stomac, mucusul deja va incepe sa iasa din nas. Se vor folosi si siringi pentru nasuc ca sa aspiri rapid tot mucusul. Ai grija sa nu introduci prea adanc siringa pentru a nu irita interiorul narilor. Vei spala bine bulbul pentru nasuc si vei dezinfecta mereu interiorul si exteriorul inainte de fiecare utilizare.

Sau poti sa utilizezi aspirator nazal pentru copii. Se aspira rapid tot mucusul acumulat in nasuc si bebe se va simti bine si va respira mai bine. Inainte de a folosi aspiratorul de mucus pune o picatura de solutie salina in fiecare nara ca sa inmoi mucusul. De trei-patru ori in 24 de ore ai putea folosi bulbul de aspirare sau aspiratorul nazal, nu mai mult, ca sa nu apara probleme si iritatii, rani la nivel nazal.

Vei curata nasucul bebelusului inainte de hranirea cu lapte, ca sa eviti orice fel de accidente, dar si inainte de culcare, ca sa respire bebe foarte bine si sa aiba un somn odihnitor.

Cum prevenim congestia nazala la bebelusi? Nu ai voie sa folosesti foarte des aspiratorul nazal sau bulbul pentru a elimina mucusul. Membrana din interiorul nasului e foarte subtire, deci vei risca sa ii faci mai mult rau copilului. Daca bebe e racit sau are alergii va trebui sa cureti nasul cat se poate de des ca sa il ajuti sa respire bine si corect.

Prevenirea congestiei e simpla daca vei folosi in camera copilului un umidificator. El te va ajuta sa ai un bebe care nu are probleme cu mucusul si cu nasucul. Aerul uscat nu va face decat sa incurajeze productia de mucus in exces si vei avea mereu probleme cu nasucul congestionat. Membrana din nas va fi mereu umeda si va mentine o respiratie normala, mai ales iarna, cand aerul e si asa mai uscat.

Si aburul poate ajuta mult cand apare congestia nazala la bebelusi. Lasa apa fierbinte in cada, sa se faca abur in baie, dupa care stai cu bebe acolo 5-10 minute facand diverse activitati. In camera copilului poti sa folosesti un vaporizator ca sa creezi cam aceeasi atmosfera.

Gravitatia te ajuta si ea cand apare congestia nazala la bebelusi. Cat timp doarme copilul incearca sa strangi narile putin ca sa mai elimini din mucus, asta in timp ce ridici capul putin cu o perna moale. Nu vei face aceasta operatiune atunci cand esti obosita sau cand e noapte, ca sa nu risti sa ii faci mai mult rau decat bine bebelusului. La trezirea bebelusului poti sa il lasi sa stea pe burtica si astfel vei mai scapa de niste mucus din nasuc pana sa il cureti asa cum trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.