Dermatita seboreica infantila. Cum o tratam si de ce nu trebuie sa ne facem griji in privinta ei?
Pielea bebelusului si mai ales scalpul sau sunt foarte sensibile in primele luni de viata. Oricat de buna ar fi igiena si ingrijirea pielii tot mai apar probleme locale care ii pot speria pe parinti. Dermatita seboreica infantila este una dintre aceste afectiuni, probleme locale.
Discutam despre o afectiune a scalpului, destul de comuna la copiii mici. Poate afecta mai rar si ochii, sprancenele, nasul, urechile. De regula vom vedea aceasta afectiune la copiii de pana in trei luni, mai afectati fiind baieteii decat fetitele. Pe masura ce copilul creste riscul de a dezvolta dermatita seboreica infantila scade.
Daca e sa o comparam cu o alta „boala” comuna, dermatica seboreica infantila seamana cu matreata, pe scalp apar mai multe „pete” sau „petice” galbene, alburii, aproape albe, groase, uleioase, nedureroase, foarte greu de eliminat. In cateva lunite micutul scapa de dermatita seboreica chiar fara tratamente speciale, in jurul petelor pot fi si iritatii suparatoare pentru bebe. Din fericire dermatita seboreica infantila nu va afecta deloc viata copilului sau somnul atat de necesar in primii ani de viata, nu apar nici mancarimi. Deja dupa un an sau doi de viata dermatitele de acest fel dispar fara probleme.
Cele mai multe cazuri de dermatite seboreice infantile sunt moderate ca simptomatologie, pot sa apara simptome specifice si in alte parti, la fata, la fundulet, gat, brate, in spatele urechilor. Un simptom clar care anunta prezenta dermatitei seboreice infantile este pielea solzoasa de la nivelul scalpului, sunt niste pete pe anumite zone foarte fragile, foarte uleioase la atingere. Uneori apar si cruste, apare un aspect de piele fainoasa, roseata multa in jur, culoarea pielii e diferita de restul scalpului in zonele afectate.
Dermatita seboreica infantila nu este contagioasa, nu se cunosc pe deplin cauzele ei. Mai multi factori pot fi implicati in simptomatologia observata. Glandele de la nivelul scalpului produc prea multe uleiuri din cauza hormonilor de la mama, celulele care ar trebui sa se desprinda de scalp se lipesc efectiv de el, de unde si pielea „solzoasa” in aparenta. O drojdie anume, Malassezia, care traieste in mod natural pe pielea copilului ar putea fi vinovata si ea, dar nu se stie exact ce fel actioneaza.
Diagnosticarea dermatitelor seboreice infantile este foarte simpla, medicul pediatru examineaza capul si scalpul bebelusului si isi da seama imediat ce se intampla. O vizita la un dermatolog poate aduce mai multe lamuriri si explicatii legate de cauzele dermatitei si eventuale tratamente mai bune ca sa scape bebe mai repede de afectiune.
Cat despre tratamentele pentru dermatitele seboreice infantile, acestea se reduc la igiena corespunzatoare, bai la nivelul capului, hidratarea scalpului in primele lunite de viata. O perie care sa nu irite, moale, poate ajuta la indepartarea zonelor cu acumulare prea mare de celule epiteliale. Nu e nevoie de creme sau medicamente administrate, dermatita aceasta trece de la sine daca bebe e ingrijit si spalat zilnic foarte bine mai ales la capusor.
Dupa spalarea capului se poate aplica emolient pe piele, uleiuri minerale, ulei pentru bebelusi. Fara ulei de masline sau ulei de cocos, pentru ca te poti trezi cu alergii. Evita sa folosesti sampoane iritante, cu parfumuri puternice, maseaza usor scalpul, curata foarte bine parul si scalpul dupa spalari. Nu ai voie sa incerci sa indepartezi acumularile de sebum si celule de la nivelul scalpului, asta daca nu vrei sa ai si infectii la nivelul capului. Ar ajuta sa folosesti si sampoane pentru copii speciale pentru indepartarea si prevenirea matretii.
Dermatologul si pediatrul vor sti ce au de facut ca sa elimine mare parte din zonele mai complicate de curatat si te vor invata si ce ai de facut si cu ce tip de sampoane naturale sa actionezi usor ca sa scapi copilul de dermatita seboreica infantila.
Prevenirea dermatitei seboreice infantile nu este posibila. Poti sa verifici daca nu exista deficiente la nivelul unor nutrienti, sa mergi mai des cu bebe la doctor pentru controale regulate si pentru a urmari ce se intampla cu scalpul. De retinut ca orice fel de modificare la nivelul pielii sau la nivelul scalpului trebuie sa te duca la medicul pediatru pentru investigatii suplimentare. Chiar daca nu e nimic grav e mai bine sa incerci sa previi si sa prinzi din timp orice fel de afectiune, oricat de inofensiva ar parea, pentru a avea de fiecare data un bebe sanatos si gata sa se bucure de viata in primele lunite.