Ingrijirea urechilor bebelusului. Cele mai bune sfaturi practice

Urechile micutilor trebuie curatate si ingrijite pentru a se evita infectiile si problemele cu auzul.

Zona urechilor la bebelusi este mai sensibila decat crezi. Pielea din acel loc este extrem de fina si reactioneaza imediat la orice factori din exterior, infectiile pot sa apara foarte repede mai ales daca igiena este una precara. Ingrijirea corecta a urechilor bebelusului, cu o frecventa atent stabilita, este obligatorie indiferent de varsta micutilor.

Ceara este prezenta in mod natural in urechea adultilor, dar si a bebelusilor. Glandele din urechile noastre produc ceara pentru a bloca accesul prafului, impuritatilor, altor lucruri in ureche. Ceara din urechile bebelusilor este mai moale si mai deschisa la culoare.

De obicei, ea se intareste si migreaza spre iesirea din ureche, dupa care cade in afara urechii. Dar cand avem prea multa ceara in urechile bebelusului si corpul sau nu poate scapa asa de repede de ea apar senzatii de mancarime, disconfort, dureri, probleme cu auzul.

Acumularile de ceara la bebelusi sunt rare, dar exista. De regula, glandele care raspund de productia acestei substante stiu exact cata ceara poate sa „sustina” urechea bebelusului. Cele mai frecvente cauze ale acumularilor prea mari de ceara din urechea copilului pot fi: folosirea betisoarelor de urechi, care nu fac altceva decat sa impinga ceara in interior si sa nu permita evacuarea ei, introducerea degetelor in ureche, care iar imping ceara in loc sa o scoata. La adulti sau copiii mai mari dopurile de urechi pot determina acumulari prea mari de ceara.

Asadar, ceara nu e periculoasa, acumularea in cantitati mici de ceara e normala, ea ne protejeaza de infectii si de microbi, germeni, previne iritatiile canalului auditiv si ranirea acestuia. Plus ca va hidrata canalul auditiv. Asa ca nu e cazul sa exageram cu eliminarea cerii din urechea bebelusilor.

Ingrijirea urechilor bebelusului trebuie facuta cu regularitate, in timpul baitei zilnice, dupa baita si oricand e nevoie de igiena si de curatarea canalului auditiv si exteriorului urechii. Nu vei folosi betisoare de urechi pentru ca vei impinge ceara mai departe in canalul auditiv si vei incuraja acumularea in cantitati mari, vei irita canalul auditiv. Betisoarele de urechi sunt utile doar pentru curatarea exteriorului urechii, nu au ce cauta introduse in ureche.

Niciodata nu se vor folosi degetele, se va preveni folosirea degetelor de catre micut pentru eliminarea cerii in exces. Unghiile si pielea degetelor pot avea microbi, bacterii, asa ca va fi necesara dezinfectarea inainte de atingerea urechii, dar se va evita introducerea lor in ureche.

Exteriorul urechii se va curata cu ajutorul unui material moale, o tesatura cu textura fina, care nu va irita deloc pielea urechii si exteriorul urechii sensibile a bebelusilor. Se va folosi doar apa curata, putin incalzita, nu rece, nu foarte fierbinte, fara sapun sau sampon. Se va evita patrunderea picaturilor de apa in canalul auditiv al bebelusului in timpul curatarii exterioare. Niciodata nu veti introduce carpa, tesatura respectiva in ureche pentru ca riscati infectii neplacute in viitor apropiat.

Ambele urechi se vor curata la exterior cu miscari usoare, fara a pune presiune pe ureche, se va curata si dupa ureche, acolo unde se acumuleaza mizerii si depuneri; in tot acest timp copilul va fi mereu intr-o pozitie confortabila, cat mai relaxat. Atentie la infectiile externe, la inflamatii cand cureti urechea, observa cu atentie culoarea pielii si orice deformari la nivelul exteriorului urechii.

Daca bebelusul are prea mult ceara in canalul auditiv poti utiliza si picaturi speciale. Se administreaza doar cand copilul e calm, se aplica picaturile de la distanta foarte mica de ureche, chiar deasupra canalului auditiv. Se picura incet, incet substanta si avem grija sa nu fie foarte rece. Pentru 5-10 minute copilul va sta nemiscat pe o parte pentru a-si face efectul picaturile si a inmuia ceara, apoi se va permite lichidului cu ceara dizolvata sa iasa din ureche. Trebuie sa aveti mereu pregatita o carpa pentru a nu pata lenjeria, pe care sa se sprijine urechea cu probleme.

In cazurile mai grave se va apela la pediatrician pentru indepartarea acumularilor de ceara cu instrumente medicale. Daca e nevoie se va face si o anestezie pentru confort in timpul manevrelor de scoatere a cerii lipite de canalul auditiv sau acumulate in mod excesiv in luni bune. La final copilul va fi evaluat de un specialist si i se vor recomanda tratamente si acasa pentru a preveni instalarea unei infectii urate.

Discuta de fiecare data cu medicul pediatru inainte de a curata prima data urechile si de a aplica orice fel de substante sau picaturi. O vizita la medicul copilului va fi recomandata daca observi acumulari mari de ceara si daca bebelusul sufera, are urechi inrosite, inflamate, daca apar sangerari la nivelul urechii, daca micutul nu isi poate mentine echilibrul in mod corect.

Orice nelamuriri ai, daca nu stii cum anume sa procedezi cu igiena urechilor bebelusului evita sfaturile de pe Internet si adreseaza-te medicului specialist. El va fi singurul care are experienta si care cunoaste foarte bine anatomia urechii si patologia sa, va putea trata rapid orice fel de probleme si iti va da indicatii clare legate de curatarea si ingrijirea adecvata a zonei urechilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.