Introducerea alimentelor, ingredientelor solide in dieta bebelusului. Reguli si atentionari importante

Daca pana la 4-6 luni copilul primeste doar lapte matern si cam atat, de la aceasta varsta parintii trebuie sa se gandeasca si la mancarea solida, la introducerea ei treptata. Sistemul digestiv al micutilor are nevoie de adaptare treptata la toate tipurile de texturi, asa ca mancarea solida va fi o modalitate excelenta pentru a antrena digestia si a permite dezvoltarea normala a sistemului digestiv de abia obisnuit cu laptele si mancarea lichida.

De la patru luni copilul se va putea hrani singur de la san fara probleme, fara disconfort, va putea bea din sticluta si se va adapta la programul de somn. Si tot de la aceasta varsta, de la 4-6 luni, se poate introduce si mancarea aproape solida in alimentatia sa. De ce dupa 6 luni neaparat? Pentru ca dupa aceasta varsta bebe foloseste limba nu sa impinga mancarea afara, ci sa o conduca spre spatele gurii pentru a fi inghitita in siguranta.

Primul semnal ca vei putea sa ii dai si mancare aproape solida este dat de statul in sezut si de interesul acordat mancarii pe care o consumi tu, mamica. Se incepe cu ovaz pentru copii cu lapte matern, se continua cu piure de avocado, mazare, dovlecei, banane, mere. Bebe va primi aceeasi mancare in fiecare zi, timp de trei zile la rand ca sa nu apara diareea, varsaturile, problemele cutanate.

Copilul va primi intai legume, dupa care fructe, dar nu fructe foarte dulci. Va fi nevoie de 10-12 incercari pana bebe se acomodeaza cu gustul. De la piure se va trece la mancaruri ceva mai solide, oua, fructe pisate, legume fierte doar cand copilul va semnaliza asta, ca e pregatit pentru ele.

De la 9 luni, cand copilul deja e obisnuit cu doua ingrediente si duce mana la gurita se poate introduce in meniul copilului si ceva mai crocant, carnuri, bucatele de fructe, legume. Regula de baza acum e sa introduci in alimentatie bucatele mici, fasiute de carnita, de fructe si legume fierte usor, de marimea degetului unui copil. Nu se recomanda bauturile dulci, sucuri acum, dar apa in timpul mesei poate fi oferita. Si conteaza programul meselor, dimineata, pranz si seara, cu gustari intre ele.

Intre 9-12 luni deja poti sa oferi copilului mai multe ingrediente, alimente solide si mai putin lapte matern. Dar se va continua hranirea cu lapte matern chiar si la sticluta pana la 2 ani sau dupa aceasta varsta daca bebe are nevoie si cere.

Se incepe cu un ingredient, cu mancaruri simple, fara condimente, copilul nu va fi obligat sa manance mai mult decat vrea. Nu se pune mancarica in sticla, se evita strugurii sau orice fel de alimente procesate excesiv, dar si mierea de albine, pentru ca e risc de botulism, pana la un an, nu se exagereaza cu laptele matern pana la un an. Ouale, untul de arahide, orice alimente care ar putea cauza alergii se introduc de la varste fragede, dupa ce se discuta si cu pediatrul.

Atentie la nuci, fructe de mare, peste, soia, susan, si ele pot provoca alergii. Nu vei include in dieta copilului nici seminte, popcorn, bomboane tari, bezele.

Daca bebe are sub 4 luni nu va primi spanac, sfecla, morcovi, fasole verde sau dovleac pentru ca s-ar putea sa aiba foarte multe substante nocive in ele.

Se poate adauga ceva sare in mancare, dar nu foarte multa.

Cantitatea de mancare primita pe zi variaza de la un copil la altul, dar in general 3-9 lingurite de cereale, jumatate de canuta de fructe, jumatate de canuta de legume e cantitatea perfecta.

De la 8-10 luni in loc ce piure se poate da copilului mancare pasata, fructe, legume fierte, alte ingrediente. Se evita laptele crud, dar branzica moale, proaspata, iaurtul, branza de vaci pot fi adaugate. Cat despre proteine, va fi nevoie de un sfert de canuta pe zi.

De la 12 luni deja bebe poate manca portii mici de macaroane cu branzica nu foarte sarata sau alte alimente la caserola, un sfert de canuta, nu mai mult.

Cand se introduc cerealele cu lapte se incepe cu portii mici, mai lichide, dupa care se scade cantitatea de lichid odata ce bebe poate inghiti bine mancarica. O singura cereala la inceput e suficienta, dupa care se poate diversifica la cateva saptamani, dupa ce organismul copilului s-a obisnuit deja.

La inceput vei avea surpriza ca bebe sa refuze mancarea solida, ceea ce e normal pentru ca apar gusturi si senzatii noi. Nu forta copilul, incearca din nou peste 7 zile. Tine cont ca micutul are nevoie de ingrediente si alimente care au mult fier si zinc, deci alege si in functie de prezenta acestor vitamine.

Dupa ce ai introdus mancarea solida trebuie sa te astepti si la niste schimbari. In primul rand „pachetelul” va deveni mai solid, culoarea va fi variabila in cazul materiilor fecale. Mirosul va fi mai puternic din cauza zaharurilor, grasimilor, toate legumele verzi vor duce la scaun de culoare verde inchis, sfecla rosie va duce la o culoare rosu inchis, chiar si urina s-ar putea sa fie mai rosiatica. Uneori va mai aparea in scaun si hrana neprocesata complet, nedigerata bine, coji de mazare sau porumb si coaja de rosii sau alte legume.

Daca apare si mucus, iritatie la nivelul sistemului digestiv, diaree inseamna ca anumite ingrediente nu sunt inca suportate prea bine de intestine. In aceasta situatie se reduce cantitatea de mancare solida treptat si se reintroduce gradual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.