Parazitii intestinali la copii. Cum stim cand micutul are viermisori si ce avem de facut dupa „descoperire”?
Parazitii intestinali sunt niste organisme vii care ajung sa traiasca si sa se dezvolte in interiorul unui organism-gazda, hranindu-se doar cu substantele nutritive din sistemul digestiv. Desi ii intalnim la orice varsta, copiii sunt cei care ajung sa ii aiba si sa se confrunte cu probleme si complicatii din cauza lor. Aparitia lor nu ar trebui sa sperie parintele prea tare, se pot trata relativ usor, important este sa fie descoperiti la timp…
Aparitia parazitilor intestinali la copii trece de multe ori neobservata pentru ca nu exista simptome. Cu timpul, pe masura ce viermisorii se inmultesc in sistemul digestiv, copilul incepe sa aiba schimbari de comportament, de somn, de stare. De regula, daca discutam despre parazitii intestinali la copii, avem in vedere oxiurii sau teniile, viermii rotunzi. Intre cinci si zece ani copiii pot avea oricare dintre aceste tipuri de viermi, mai ales dupa ce intra in comunitate, merg la gradinita, la scoala.
Luand ca exemplu oxiurii, cel mai comun tip de viermi intestinali descoperiti la micuti, parazitii intestinali traiesc si se inmultesc la nivelul colonului, rectului sau chiar in intestinul subtire, depinde de tipul de vierme. Odata infectat un copil cu un tip de parazit intestinal transmiterea acestora, oualor, este foarte simpla in comunitati, mai ales ca micutii nu au o igiena a mainilor corespunzatoare de fiecare data.
Haine contaminate, mancare sau asternuturi contaminate, unde avem oua de paraziti, vor fi surse de infestare. Atingerea usilor de la baie si nespalatul mainilor sunt cele mai frecvente cauze ale transmisibilitatii foarte mari in cazul viermilor intestinali.
Vestea proasta este ca ouale de paraziti intestinali pot sa supravietuiasca si doua saptamani pe haine, asternuturi, alte obiecte. Reinfestarea este frecventa. Larvele ajung sa se maturizeze rapid si daca e vorba de oxiuri merg spre rect la maturizarea completa. Se vor ascunde frecvent si in apendice, in tractul genital feminin, la fetite pentru ca vaginul e prea aproape de rect.
Simptomatologia apare cand exista o infestare mai veche cu paraziti intestinali si inmultirea a fost accelerata, manifestandu-se mai ales noaptea. Atunci femelele isi depun ouale dupa ce ies din rect. Cele mai frecvente simptome la copii ar fi: dureri abdominale, mancarimi in jurul anusului, stari de rau, greata, varsaturi, indigestie, digestie greoaie, diaree, constipatie, lipsa poftei de mancare, strans din dinti, urinari frecvente noaptea, probleme cu somnul, pierdere in greutate, iritabilitate, anxietate, infectii urinare frecvente mai ales la fetite.
Ce e de facut daca ai vazut viermi la copil sau crezi ca micutul sau micuta are paraziti intestinali? Prima data mergi la medicul pediatru, faci analize de fecale, asta desi acuratetea lor e una redusa. Totusi cel mai simplu test si cel mai eficient ramane testul scociului. Cum se face? Pui scoci pe zona perianala imediat dupa ce copilul se trezeste trei zile la rand. Pe scoci vei gasi cu siguranta oua sau chiar viermi si asa stii ca ai o problema. Ultrasunetele pot ajuta mai ales daca nu esti inca sigur ce fel de viermi sunt si ce efecte a avut infestarea.
Dupa identificare tipului de parazit intestinal se va prescrie un tratament in functie de varsta copilului si de infestarea care a avut loc, de cat de serioasa e infestarea. De la tablete pentru paraziti intestinali, care vor preveni si infestari viitoare, la hidrocortizon, pentru mancarime, iritatii. De regula, daca avem un copil cu paraziti intestinali vor lua medicamente si ceilalti membri ai familiei si se vor testa pentru ca vor avea si ei.
In lipsa eliminarii oualor si parazitilor ajunsi la maturitate pot aparea complicatii severe precum deshidratare, malnutritie, blocaj intestinal, probleme cu sangele, chiar si decesul. Si ceva foarte important: parazitii intestinali se pot lua usor si de la animalele de companie. Ele trebuie controlate si duse la veterinar cat mai des pentru a evita probleme si la copil.
Ce e de facut pentru a preveni infestarile cu paraziti intestinali?
- Mentine curatenia in casa, suprafetele dezinfectate si curatate periodic;
- Spala picioarele si mainile copilului mereu, evita sa aiba mereu manutele in gurita;
- Tine departe copilul de orice zone de unde ar putea sa ia oua de paraziti sau ar putea sa vina in contact cu sol contaminat, apa contaminata, cu alti copii ce au paraziti intestinali;
- Mentine curatenia la toaleta de acasa si curatenia olitei, dezinfecteaza olita mereu;
- La copiii mai mari incurajeaza spalatul pe maini dupa folosirea toaletei, dar si inainte de masa, de joaca, dupa joaca;
- Taie unghiile copilului, multe oua de paraziti intestinali pot sa stea sub unghiile murdare si netaiate;
- Descurajeaza suptul degetelor;
- Spala bine fructele si legumele date copilului;
- Carnea si pestele trebuie verificate si spalate, fierte bine, pregatite la cuptor la temperaturi mari;
- La fiecare sase luni adultii trebuie sa treaca printr-un tratament preventiv si printr-o deparazitare, la fel si animalele de companie, pisici, catei;
- Spala foarte bine hainele, pijamalele, asternuturile, lenjeria intima, fetele de perna;
- Dezinfecteaza periodic vasul de toaleta si colacul de la toaleta;
- Nu scutura asternuturile inainte de a le spala si usca in mod corespunzator, la temperaturi potrivite, cat mai inalte;
- La orice fel de schimbare de stare copilul trebuie dus la medic si controlat, se fac analize, teste pentru a sti cand apare infestarea cu paraziti intestinali.