Schema de vaccinare pentru copii. Care sunt vaccinurile obligatorii si importanta vaccinarii copilului la timp

Inca de la nastere copilul este expus unui risc foarte mare de a se imbolnavi sau infecta. Pentru a asigura o protectie cat mai buna impotriva bolilor, complicatiilor, infectarilor copilul va fi vaccinat si se va respecta o anumita schema si cadenta de vacinare pana spre adolescenta. Ce vaccinuri trebuie sa fie facute si la ce varste, dar si ce importanta are respectarea calendarului de vaccinare din tara ta, ce avantaje ofera vaccinarea copilului? Raspunsurile la aceste intrebari si alte informatii importante le vei afla in randurile ce urmeaza.

Schema de vaccinare pentru copii si tineri sau calendarul national de vaccinare reprezinta o lista obligatorie de vaccinuri pe care copilul ar trebui sa le faca la varste specifice. De ce e nevoie de respectarea schemei de vaccinare? Pentru ca micutii sunt protejati mai bine de boli grave si de complicatiile ce survin in urma imbolnavirii, infectarilor. Aceste scheme de vaccinare se actualizeaza si sunt revizuite periodic de experti din medicina pentru a putea oferi protectie cat mai buna celor care se vaccineaza.

Cum se aleg varstele la care are loc vaccinarea? E foarte simplu. Se tine cont de dezvoltarea sistemului imunitar uman si de raspunsul sau la un vaccin specific, care ar trebui sa fie imediat si cat mai eficient. De asemenea, varsta de vaccinare sau perioada se stabileste si in functie de riscul de infectare sau de a face o anumita boala grava.

Pana spre 2 ani de zile copilul va face cam toate vaccinurile importante, esentiale, cele mai multe in primul an de viata si chiar de la nastere. De la 6 luni deja copilul poate face si vaccin impotriva COVID-19 sau gripei, facut la intervale regulate de timp.

Primul vaccin se va face undeva la 8 saptamani de viata, dupa care se continua la 12 saptamani si 16 saptamani, la 1 an si dupa aceasta varsta pana la 2-3 ani. Uneori e nevoie si de doze booster, ca la vaccinul COVID-19

Pentru Romania, schema de vaccinare si Calendarul national de vaccinare arata in felul urmator:

  • Primele 24 de ore-2-7 zile-Vaccin hepatitic B (Hep B)2); Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG);
  • 2 luni-Vaccin diftero-tetano-pertussis, acelular-poliomielitic-Haemophilus B, hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B); Vaccin pneumococic conjugat;
  • 4 luni-Vaccin diftero-tetano-pertussis, acelular-poliomielitic-Haemophilus B, hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B); Vaccin pneumococic conjugat;
  • 11 luni- Vaccin diftero-tetano-pertussis, acelular-poliomielitic-Haemophilus B, hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B); Vaccin pneumococic conjugat;
  • 12 luni-Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR);
  • 5 ani-Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR);
  • 5-6 ani-Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI);
  • 14 ani-Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (dTpa);

6 saptamani-Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B

hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) doza I;

-30 de zile de la prima doza

30 de zile de la a doua doza

Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) doza II

Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B

hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) doza III

11 luni-a IV-a doza de vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic Haemophilus B, hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B).

In total vor fi cam 15 vaccinari per calendar, schema de vaccinare, unele vaccinuri se combina la administrare mai ales in primul an de viata si pana la doi ani. Nu e nicio problema daca se mai intarzie un anumit vaccin, se poate face o reprogramare cu medicul de familie.

De ce e importanta imunizarea si respectarea calendarului de imunizare, vaccinare?

  • Pentru ca poti salva viata copilului;
  • Pentru ca multe boli pot fi prevenite si tratate mai usor daca exista un vaccin deja facut, multe boli inca mai exista si pot fi prevenite complicatii cu vaccinare corecta;
  • Pentru ca imunizarea ajuta copilul sa ii protejeze pe cei din jur;
  • Pentru ca vaccinurile sunt sigure si eficiente, actioneaza rapid;
  • Pentru ca e mai bine sa te vaccinezi decat sa capeti anticorpi dupa ce treci prin boala;
  • Pentru ca nu va mai fi nevoie asa de mare de antibiotice si va fi redusa dependenta de antibiotice;
  • Pentru ca vaccinul poate proteja si generatiile viitoare.

De obicei vaccinurile vor fi administrate la spital, maternitate sau la medicul de familie, in unitati medicale.

Dupa vaccinari pot aparea usoare efecte adverse, de la roseata locala, sensibilitate locala, iritabilitate, stare de rau usoara, temperatura, diaree cand se face vaccin rotavirus. In general, toate aceste efecte dispar dupa 48 de ore sau mai repede.

Nu vei face vaccin copilului care are reactii alergice la vaccin, substanta din vaccin, la antibiotice diverse, celui care are sistemul imunitar cu probleme, copiilor care au anumite boli ce nu permit vaccinarea.

Se poate refuza vaccinarea copilului conform schemei de vaccinare? Ca parinte poti sa refuzi vaccinarea, se va inregistra refuzul tau, vei fi intrebat daca doresti sau nu sa iti vaccinezi copilul. Poti sa ai motive medicale intemeiate, religioase, motive personale pe care nu vrei sa le explici.

Dar iti vei supune copilul unor riscuri inutile si in caz de imbolnavire vei regreta alegerea facuta. Legislatia legata de vaccinare difera de la o tara la alta, asa ca e bine sa te interesezi inainte de un refuz categoric. Recomandarea medicilor si specialistilor din sanatate este sa respecti indicatiile medicului pediatru si ale medicului de familie si calendarul deja stabilit pentru tara ta pentru a avea un copil sanatos si ferit de orice boli si complicatii grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.