Arsurile la stomac in sarcina. De ce apar si cum le poti preveni?
In timpul sarcinii se schimba multe lucruri in organismul tau. Si odata cu aceste schimbari apar si problemele. Una dintre ele este reprezentata de arsurile la stomac. Arsurile la stomac nu sunt periculoase, dar pot aduce cu ele mult disconfort de care chiar nu ai nevoie in cele noua luni de sarcina. Din fericire pot fi prevenite si tratate foarte usor, fara sa te astepti insa sa dispara in totalitate…
Arsurile la stomac in sarcina se manifesta ca niste arsuri la nivelul pieptului. Senzatia neplacuta se muta si in zona gatului de multe ori, apare un gust acru sau amar in spatele gatului. De vina e refluxul de acid din stomac, acidul ajungand pana la esofag, acel tub care permite circulatia mancarii, lichidelor si salivei spre stomac. Intre stomac si esofag exista un muschi care se deschide si permite trecerea mancarii, dar se inchide ca sa nu ajunga acidul in esofag.
Numai ca de multe ori nu se inchide foarte bine acest muschi si acidul ajunge pana in esofag, provocand arsurile stomacale. Acidul din stomac care ajunge in esofag vine si cu mancare nedigerata corect, de unde iritatia si disconfortul creat, mucoasa esofagiana si tesuturile ei sensibile au de suferit.
Pe toata perioada de graviditate arsurile sunt ceva normal, te vei obisnui cu ele si nu prea ai ce sa le faci. Hormonii si toate schimbarile din corp vor cauza frecvent episoade de arsuri stomacale. Arsurile la stomac sunt doar simptome ale refluxului de acid.
Multe femei au primele arsuri stomacale in primul trimestru, din luna a doua de sarcina, si odata ce a aparut simptomatologia va dura pana la finalul celor noua luni de sarcina.
Cauzele exacte sunt cunoscute, hormonii progesteron si relaxina, aparuti la inceput de sarcina, care determina relaxarea musculaturii din corp, inclusiv cea care ajuta tractul gastrointestinal. Si cand se intampla acest lucru mancarea va circula mai lent prin sistemul digestiv, apar indigestii, gaze, balonare, dar si arsurile la stomac.
Pentru bebe e o veste buna ca sistemul digestiv functioneaza mai lent, pentru ca va permite absorbtia nutrientilor din mancare si bauturi in sange si acestia vor ajunge imediat la copil prin placenta.
O alta cauza posibila a arsurilor la stomac este marirea uterului, acidul din stomac e impins inspre esofag, nu prea mai e loc pentru stomac si alte organe pe masura ce bebe creste in burtica.
Simptomatologia asociata arsurilor la stomac in sarcina este una clasica. Apare senzatia de arsursa si dureri in piept, balonarile sunt frecvente, este eliminat aer si gaze pe gura frecvent, femeia gravida are stari de rau pronuntate mai mereu, parti din mancarea nedigerata revin in esofag.
Cele mai severe manifestari ale arsurilor la stomac in sarcina apar in al treilea trimestru de sarcina, femeile care au mai fost gravide si cele care aveau deja arsuri la stomac pana sa ramana insarcinate vor ajunge cu siguranta sa le simta si in cele noua luni de sarcina.
Ce e de facut ca sa ai simptome mai usor de suportat cand te confrunti cu arsurile la stomac?
- Include iaurtul si laptele in dieta-ajuta foarte mult la „polotirea” arsurilor la stomac. Adauga si miere in laptele caldut;
- Ia antiacide doar dupa ce mergi la medic si ai o reteta, o diagnosticare corecta, pentru a nu ajunge sa te simti mai rau;
- Renunta la mesele cu multa mancare si mananca de mai multe ori pe zi cantitati mai mici de mancare. Foarte important sa nu te grabesti la masa, sa mananci incet;
- Bea apa si sucuri naturale intre mese, dar niciodata in timpul meselor;
- Evita prajelile, mancarea condimentata, picanta, mancarea prea grasa;
- Evita sucurile din citrice si citricele proaspete;
- Reduc consumul de cafea sau de ceai negru, verde;
- Elimina total alcoolul, pentru ca si el poate „slabi” muschiul care tine acidul si mancarea in stomac, ca sa nu ajunga in esofag, dar renunta si la fumat;
- Stai in pozitie dreapta, cu spatele drept cat mananci;
- Nu manca noaptea tarziu;
- Nu te intinde pe pat, canapea imediat dupa masa;
- Cand stai pe pat tine capul mai sus decat picioarele, pune niste perne in dreptul umerilor;
- Dormi pe partea stanga ca sa nu te mai confrunti cu refluxul de acid pe timp de noapte;
- Renunta la hainele prea stranse pe corp ca sa nu pui presiune si mai mare pe abdomen;
- Evita sa consumi ciocolata, usturoi, ceapa, tomate, sucuri cu acid;
- Mananca mereu cu cel putin 5-6 ore inainte de ora de culcare, asta ca sa permiti finalizarea digestiei.
In momentul in care ai arsuri la stomac care te trezesc noaptea, nu te mai lasa sa dormi, cand nu mai poti inghiti usor mancarea, cand scuipi deja sange, ai fecale de culoare inchisa, slabesti fara sa iti propui te vei adresa de urgenta medicului sau camerei de garda de la spitalul de urgenta din orasul tau. De cele mai multe ori arsurile la stomac au o simptomatologie care seamana mult cu un atac de cord, asa ca trebuie sa iei in considerare orice fel de simptome ce implica si dureri in piept si sa mergi neparat la un consult medical.