Cat de mult conteza ce mananca mama in sarcina in formarea gustului copilului dupa nastere?
Ca sa putem manca orice mancarea trebuie sa aiba „gust”. Gustul se formeaza inca de cand suntem in uter, papilele gustative sunt cele care ne ajuta sa identificam si sa simtim gusturile. Fara gust si indentificarea lui nu am putea sa ne alimentam corect si nici nu am fi tentati sa terminam tot din farfurie. Cat de important este insa ce mananca mamica cat e gravida si ce influenta ar avea alimentatia ei in formarea gustului bebelusului?
Cat se afla in burtica ta bebe poate sa guste tot ce mananci tu pentru ca moleculele de mancare trec prin sistemul circulator si ajung in lichidul amniotic. Limba copilului incepe sa se dezvolte cand esti deja in saptamanile 4-5 de sarcina. La 8 saptamani de sarcina apar papilele gustative „primitive”, iar intre saptamanile 11-13 deja se dezvolta multe altele, insa nu transmit catre creier nimic legat de gust.
Din saptamanile 14-15 de sarcina apar si semnalele transmise de papilele gustative, fix cand celulele nervoase incepe sa faca legaturi intre papilele in dezvoltare si nervii care transmit mesajele legate de gust catre creierul copilului. Odata cu saptamana a 30 de sarcina papilele gustative sunt aproape complet dezvoltate si pot transmite senzatiile, informatiile legate de gust catre creier.
La nastere, papilele gustative ale copilului tau sunt foarte sensibile, cel mic poate sa guste tot ce e dulce, amar, acru. Dar gustul lor preferat e cel dulce, de aceea adora sa bea laptic de la mami. Mancarea sarata e detectata de abia pe la 2-6 luni. Influenta mancarii pe care o va avea mamica in sarcina este una importanta daca ne gandim la gustul copilului si la ce va prefera.
Studii facute de-a lungul anilor au demonstrat ca un consum mai mare de anumite ingrediente in sarcina sau cand se alapteaza poate influenta si gustul si preferintele copiilor in primele luni si in primii ani de viata. In lichidul amniotic ajung toate substantele din ceea ce mananca mamica, asa ca se pot detecta diverse ingrediente din mancarea femeii gravide in lichidul amniotic foarte rapid dupa ingerare.
Bebe incepe sa inghita lichidul amniotic de la 12 saptamani si deja la 28 de saptamani de sarcina poate mirosi fara probleme orice. Asa e posibila recunoasterea unor mirosuri imediat dupa nastere daca bebe a venit in contact cu ele cat se afla in uter.
O problema mai complicata este cu mancarea tip fast-food. La bebelusii ce au avut mamici care au consumat prea mult fast-food in sarcina s-a descoperit ca zona din creier raspunzatoare de raspunsul la recompense nu mai era asa de sensibila, deci erau nevoie cantitati mai mari de fast-food ca sa renunti la respectivul tip de mancare. E vorba de dopamina si de nivelul sau, de placerea simtita mai greu, doar cand ai concentratii mai mari din ingredientele de baza si substantele din fast-food.
Studii recente au aratat ca, atunci cand mamica consuma multe fructe si legume cat e gravida, bebelusii vor fi tentati sa accepte mai usor multe fructe si legume si mancaruri cu aceste ingrediente in cantitati mari in timpul dezvoltarii extrauterine. Exista si reversul medaliei: daca se consuma mult alcool in sarcina bebelusii pot sa aiba raspunsuri rapide la mirosul de alcool si poate in viata de adolescent si de adult vor fi tentati sa bea mai mult decat copiii ale caror mamici s-au ferit de alcool.
Deci conteaza mult frecventa si dozele din substantele active din ingredientele ingerate in sarcina daca discutam despre influenta dietei femeii insarcinate asupra gustului copilului. Poti sa mananci si un pic de fast-food daca ai pofta de asa ceva in sarcina, niste dulciuri, de preferat de casa, nu e o problema, doar sa nu exagerezi cu ele.
Important este sa ai o alimentatie cat mai echilibrata si supravegheata in sarcina, sa consumi alimente care au nutrienti esentiali si care te ajuta pe tine si pe bebe sa faceti fata acestei perioade mai complicate. De preferat sa discuti cu un medic nutritionist si cu medicul tau, care se ocupa de sarcina, cat esti gravida, si sa ajungi la o dieta si la meniuri echilibrate, fara excese.
Gustul copilului dupa nastere si preferintele sale in materie de mancare si ingrediente sunt aspecte foarte importante pentru dezvoltarea sa normala, asa ca trebuie sa acorzi atentie inca de cand e in uter si sa te feresti de orice fel de alimente care ar putea sa ii complice viata din primele sale luni si din primii sai ani de viata. Inainte sa incepi sa mananci cat esti gravida gandeste-te foarte bine la ce contine mancarea ta si la ce influenta va avea asupra bebelusului tau si asupra dezvoltarii lui dupa nastere. Fa alegeri intelepte si vei avea un bebe sanatos si gata sa descopere lumea gusturilor si a mancarii bune fara nicio problema si fara excese.