Sanatatea vaginului in sarcina. Cum e afectata si la ce trebuie sa fii atenta?

Sanatatea vaginului in sarcina este afectata mai mult decat iti inchipui.

Corpul feminin va trece prin foarte multe schimbari odata ce apare graviditatea si se trece peste perioada de fecundare a ovulului si peste implantarea in uter. Pe langa modificarile la nivel fizic, burtica in crestere, sani mai mari, vei observa foarte multe schimbari notabile si la nivelul vaginului. Sanatatea vaginului este una foarte greu de intretinut cand esti insarcinata si cu atat mai greu daca ai avut inainte multe probleme la nivelul organelor reproducatoare.

Printre primele probleme care ar pune in pericol sanatatea vaginului in sarcina sunt infectiile vaginale. Printre cele mai comune sunt vaginozele bacteriene sau trichomoniaza, infectiile cauzate de ciuperci. Pentru ca ai secretii vaginale in sarcina care contin mai mult zahar o infectie apare mult mai rapid, apar mirosuri neplacute, senzatii de mancarime, scurgeri vaginale asemanatoare cu branza proaspata.

Vaginoza bacteriana este cauzata de dezechilibrul intre bacteriile bune si „rele” din vagin, avand ca simptome arsuri la urinare, senzatie permanenta de mancarime, scurgeri vaginale de culoare gri, miros ca de peste din zona vaginului. Lasate netratate astfel de infectii duc la pierderea sarcinii, la nasteri inainte de termen, la greutate corporala redusa in cazul bebelusilor care se nasc fara probleme majore.

Trichomoniaza se transmite pe cale sexuala, in urma contactelor sexuale neprotejate cu parteneri infectati deja, poate duce la complicatii in sarcina si la nasteri premature. Printre simptomele care iti perrmit sa identifici aceasta infectie se numara si mancarimea, roseata, durerile la urinare, miros „putred” de la scurgerile vaginale colorate in verde sau galben.

E nevoie de tratamente cu probiotice pentru infectii vaginale recomandate de catre medicul specialist, ginecolog, pH-ul din vagin se va pastra in limite normale odata ce se incepe un astfel de tratament.

Tot in sarcina vei avea scurgeri vaginale mai mari ca volum, datorate nivelului mare de estrogen si de progesteron. Sangele mai mult din organism si din zona organelor genitale feminine contribuie la aceste scurgeri perfect normale. Cat esti gravida scurgerile vaginale trebuie sa fie albe, laptoase cu un miros usor, suportabil.

Si tot de la sangele prea mult din organism si de la nivelul organelor sexuale se modifica si labia si vaginul, care par mai „pline” si mai inflamate. Inflamatia vaginala poate duce la excitare sexuala mai mare la femeile gravide si la un libidou mai mare. Daca apar si senzatii de mancarime, de arsuri, scurgeri urat mirositoare pe langa inflamatii trebuie mers la ginecolog.

Decolorarea vaginala ar putea fi un semnal ca sanatatea vaginala are de suferit in sarcina. Uneori schimbarile hormonale din sarcina schimba vaginul si labiile, culoarea lor e mai inchisa, ba chiar capata o tenta albastruie. Daca nu ai mancarimi, arsuri locale, miros urat e perfect normal ce se intampla, nu iti vei face griji deloc.

Sarcina poate sa cauzeze de multe ori si aparitia venelor varicoase la vulva. Sangele mai mult din zona pelvisului e vinovat de venele varicoase, sangele nu mai circula asa de rapid din partea de jos a corpului spre inima. Apare disconfortul in zona vaginului si a vulvei, senzatia de presiune permanenta. Poti sa ridici zona pelvisului cand stai in pat pentru a ajuta la o mai buna circulatie a sangelui si a evita venele varicoase vulvare. Venele varicoase de la nivel vulvar se vor vindeca in cateva saptamani de la nastere.

Sangerarile iti spun totul despre sanatatea vaginala in sarcina. In timpul primului trimestru de sarcina e normal sa mai apara sangerari usoare vaginale, asta pentru ca ai mai mult sange in zona pelvisului, el circula mai lent, plus ca ovulul fertilizat se implanteaza in uter. Daca apar crampe severe, dureri, scurgeri vaginale cu un volum prea mare ar putea fi semn de pierdere a sarcinii.

In al doilea trimestru de sarcina si al treilea sangerarile sunt motiv clar de ingrijorare si trebuie mers de urgenta la ginecolog pentru diagnosticare si tratamente. Mucoasa roz de la finalul sarcinjii este semn ca a inceput travaliul.

Cand sangerarile vaginale sunt cauzate de desprinderea placentei de peretele uterin, de deschiderea prematura a cervixului, de travaliul prematur sau de rupturile uterine vizitele la medic devin obligatorii si sunt recomandate indiferent cum te simti in momentul respectiv.

Dupa nastere, toate mamicile vor mai avea inflamatii, disconfort si durere la nivel vaginal, ceea ce e normal mai ales cand ai nascut natural, vaginal. Dupa cateva saptamani toate aceste simptome vor disparea rapid. Cand zona dintre vagin si anus a fost taiata in timpul nasterii ca sa ajute la iesirea mai rapida a copilului vor mai fi niste dureri si sangerari locale usoare, senzatii neplacute mai ales la defecatie sau la urinari.

Si sangerarile vaginale ceva mai mari ca volum vor ramane dupa nastere, o zi sau doua, se vor elimina si cheaguri de sange, dar dupa sase saptamani nu vor mai fi probleme majore. Cum e si firesc vaginul se va simti mai mare si mai lat dupa nastere, mai ales ca pe acolo a iesit un copil.

Elasticitatea naturala a vaginului va reveni la normal la cateva saptamani dupa nastere. Exercitiile Kegel vor ajuta enorm daca vrei sa iti recapeti flexibilitatea si elasticitatea naturala de dinainte de sarcina si sa ai iarasi parte de acte sexuale placute si confortabile alaturi de partener.

Scaderea nivelului de estrogen imediat dupa nastere va duce la senzatia de vagin uscat la interior, de acte sexuale nici nu se pune problema o perioada. Incontinenta dupa sarcina e o realitate si trebuie sa o iei in considerare si pe ea. Ajuta mult si tratamentele de rejuvenare vaginala care vor rezolva uscaciunea vaginala, atrofia vaginala si incontinentele urinare, sexul dureros. 10 minute per sesiune de rejuvenare vaginala dupa nasterea naturala vor face minuni, trei sedinte si ai scapat in parte de multe dintre simptomele neplacute de dupa nasteri.

1 thought on “Sanatatea vaginului in sarcina. Cum e afectata si la ce trebuie sa fii atenta?

  1. Felicitari pentru subiectul acestui blog! Acesta trateaza intr-o maniera si mai detaliata problema complexa a sanatatii vaginale in timpul sarcinii. Fii atenta, trateaza problemele prezente si mergi periodic la ginecolog pentru a te asigura ca tot procesul de sarcina si nastere decurge in conditiile optime pentru tine si pentru bebelusul tau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.