Sanii in timpul sarcinii si dupa nastere. Prin ce transformari trec sanii si de ce tip de sutiene avem nevoie?

Schimbarile aparute la nivelul sanilor sunt normale in timpul sarcinii. Hormonii care isi fac de cap, cantitatea mai mare de sange pompata in corp, toate vor contribui la modificarea dimensiunilor sanilor pe tot parcursul sarcinii si chiar dupa nastere. E important sa fii constienta de aceste schimbari si sa stii care sunt normale si cum sa le abordezi pentru o sarcina fara probleme.

Sarcina va afecta nivel de estrogen si de progesteron din corpul femeii. Ei sunt foarte importanti pentru pregatirea sanilor pentru lactatie si sunt responsabili de multe schimbari prin care vei trece in cele noua luni de sarcina. Estrogenul va stimula cresterea celulelor canalelor mamare si tot el va genera secretia de prolactina, alt hormon vital in sarcina-prolactica e vinovata de marirea sarcinilor si de lactatie.

Progesteronul va incuraja formarea si dezvoltarea celulelor care produc lapte in glandele din sani. Dupa nastere, estrogenul si progesteronul vor reveni la valori normale, prolactina va avea un nivel crescut, pentru a permite alaptarea copilului in permanenta.

Senzatia de sani grei, sensibilitatea crescuta, schimbarea dimensiunilor ar putea semne clare de sarcina. Sfarcurile devin si ele mai mari, mai sensibile si ai senzatii neplacute la contact cu textile si in timpul actelor sexuale. A nu se confunda cu sindromul premenstrual, aparut in a doua jumatate a ciclului menstrual, apar si dureri de san tot atunci. E bine sa faci un test de sarcina si sa mergi la consult ginecologic periodic ca sa iti dai seama ce ai de facut si cand sa te ingrijorezi.

Prin ce schimbari vor trece sanii in cele noua luni de sarcina si dupa nastere?

In timpul primului trimestru de sarcina, volumul sangelui din corp va fi tot mai mare, asta pentru ca fetusul este in crestere. Venele de la nivelul sanilor devin mai mari, mai albastre al culoare, mai vizibile. Sanii continua sa isi mareasca dimensiunile, sunt mai sensibili, se inflameaza usor, dar nu e nimic de speriat, toate simptomele vor disparea odata ce treci de primele saptamani de sarcina, pe masura ce corpul se va adapta la schimbarile hormonale majore. Marirea sanilor vine insotita si de dureri usoare la subrat, asta pentru ca si acolo exista un tesut asemanator cu cel al sanilor, tesut denumit coada lui Spencer.

Sfarcurile se modifica si ele, devin mai mari, mai sensibile, areolele sunt mai inchise la culoare, apar si glandele sebacee, sau tuberculii lui Montgomery, care devin dintr-odata mai vizibili-ele vor avea rol antiseptic, de lubrifiere, ajuta in timpul alaptarii.

In al doilea trimestru de sarcina, nivelul de estrogen continau sa creasca, deci sanii devin si mai grei, mai mari, canalele prin care va circula laptele se dezvolta si ele, va fi nevoie de sutien cu marime mai mare deja. Sanii produc acum si colostrul in primele saptamani din al doilea trimestru de sarcina. Nu stii exact cand se intampla, dar il vei observa cu siguranta. Nu stimula prea mult sanii pentru a avea acest lapte special pentru ca s-ar putea sa intri in travaliu prea repede.

In ultimul trimestru de sarcina, sanii devin si mai mari si vor avea densitate si mai mare. Sfarcurile devin mai mari si ele, mai pronuntate, e greu sa nu le observi. Isi schimba si forma, sfarcurile si aerolele devin si mai inchise la culoare. Pentru ca pielea se tot intinde la nivelul sanilor vei avea si mancarimi si uscaciune la nivelul ei, deci vei avea nevoie de creme si uleiuri, de intretinere permanenta. Nu te mira daca ai si vergeturi la sani in sarcina, iarasi sunt ceva normal.

Dupa ce nasti, o perioada scurta, vei produce colostrul, plin de anticorpi si foarte hranitor, e mai inchis la culoare, mai dens, mai lipicios. Sanii isi vor pastra dimensiunile din timpul sarcinii si dupa ce vei naste, asta pentru ca vor continua sa produca mult lapte. Alaptarea si folosirea pompei pentru sani ca sa colectezi lapte matern te vor ajuta sa iti mentii o forma cat de cat normala si sa nu ai dimensiuni prea mari.

In functie de cat timp vei alapta, de genetica, de fluctuatiile de greutate din sarcina si de dupa sarcina vei putea sa iti recapeti forma sanilor sau vei ramane o perioada cu sanii mai mari si cu elasticitatea pielii si tesuturilor pierduta. Si sfarcurile vor reveni sau nu la forma si marimea lor dinainte de sarcina, dar vor fi cu siguranta mai deschise la culoare, pe masura ce termini si cu alaptarea.

Cat despre protejarea sanilor, poti sa cumperi sutien pentru aceasta perioada, cu niste cupe dimensionate special pentru mamici, cu suport si confort excelent oferit la fiecare purtare. Alta varianta ar fi sa ai si sutien pentru dormit, pentru sani mai mari, dar si sutien pentru sport, pentru ca ai sanii prea grei si in timpul exercitiilor fizice te vor incomoda. Dupa nastere poti sa ai sutiene adaptate alaptarii si pentru sanii din primele saptamani dupa venirea pe lume a bebelusului tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.