Spermatozoidul alege ovulul sau ovulul alege spermatozoidul care il va fecunda?
Aparitia sarcinii depinde de intalnirea spermatozoizilor cu ovulul in trompele uterine. Si totul incepe cu orgasmul masculin, urmat de ejacularea in interiorul vaginului. In urma ejacularii o cantitate suficient de mare de sperma este depozitata la nivel vaginal, sperma care contine un numar foarte mare de spermatozoizi. Ce se intampla pana la fecundarea ovulului e in continuare motiv de studii. Pana la urma cine face cea din urma alegere pana la fertilizare, ovulul sau spermatozoidul?
Imediat ce au fost ejaculati si au parasit sistemul reproducator masculin spermatozoizii incep o calatorie foarte lunga din vagin, prin cervix, pana in uter si trompe uterine. Desi distanta nu e asa de mare, 15-18 cm, pentru spermatozoizi e o distanta uriasa si calatoria e istovitoare.
Un spermatozoid va ajunge la ovul, in trompele uterine, in 15-45 minute dupa momentul ejacularii sale in vagin. Durata calatoriei va fi si mai mare daca femeia nu a ovulat pana in momentul in care a intretinut relatii sexuale neprotejate cu partenerul, urmarind sa ramana gravida. Spermatozoizii pot sa supravietuiasca in sistemul reproducator feminin pana la cinci zile in asteptarea ovulului eliberat din ovare la ovulatie.
Dar spermatozoizii au si ajutor ca sa ajunga cat mai repede la ovul. La doar opt secunde de la interarea spermatozoizilor in vagin, dupa ejaculare, pH-ul partii superioare vaginale creste, fiind un mediu perfect pentru micii inotatori, spermatozoizii-la inceput mediul in care ajung spermatozoizii e unul acid si asa mai dispar din ei. La un minut dupa ejaculare sperma devine ca un gel ca sa ramana aproape de cervix cat mai mult si sa permita intrarea spermatozoizilor pentru a ajunge cat mai repede la ovul.
Peste inca 30-60 de minute, gelul incepe sa se degradeze, spermatozoizii pot incepe din nou sa se deplaseze. Doar o parte mica din toti spermatozoizii ejaculati cand apare orgasmul masculin ajung la ovul. Din 300 de milioane de spermatozoizi din sperma depozitata in vagin dupa ejaculare doar 200 de spermatozoizi ajung pana la ovul.
Si nu ajunge ca au de calatorit atat de mult pana in trompele uterine, dar spermatozoizii au si multe capcane de infruntat, asta pentru ca organismul feminin vrea sa fie sigur ca doar cei mai buni spermatozoizi ajung la ovul. Care ar fi aceste obstacole? Pai prima data spermatozoizii vor intalni mucusul cervical de la cervix si se vor prinde in el. La ovulatie mucusul devine apos si spermatozoizii scapa usor de el, deci poti ramane gravida usor.
Dupa ce trec de cervix spermatozoizii au de facut o alegere simpla, stanga sau dreapta, vor merge pe trompele uterine. Aici apar sansele de 50/50 pentru ca orice femeie va ovula lunar si ovulul se va duce fie pe trompa uterina stanga, fie pe trompa uterina dreapta. Nu toti spermatozoizii vor face alegerile bune, deci si de aici mai dispare o parte din ei. Doar 10.000 de spermatozoizi ajung pe trompa uterina corecta, unde ovul asteapta sa fie fertilizat.
Trompele uterine au o intrare foarte ingusta inspre uter, deci numai cativa spermatozoizi vor intra pe trompe. In trompa uterina corecta cei 200 de spermatozoizi incep sa incerce sa patrunda in ovul si doar unul singur va reusi.
Dar de ce nu ramai gravida de fiecare cand intretii relatii sexuale cand ai ovulat deja? Nu toti spermatozoizii pot fertiliza ovulele pentru ca au probleme cu capul lor, au defecte care nu le permit sa intre in ovul. La femeile mai in varsta stratul extern al ovulului se intareste si e mai greu de penetrat, deci fertilizarea e foarte dificila.
Ce se intampla daca spermatozoidul ajunge la un ovul deja fertilizat? Nimic. Daca avem deja un spermatozoid care a penetrat ovulul atunci stratul exterior devine aproape la fel de tare ca un ciment bun uscat si niciun alt spermatozoid nu va mai putea face nimic ca sa intre in ovul. Dar ai putea avea norocul sa ai doi spermatozoizi care intra in acelasi timp in ovul, prin acelasi loc. Se numeste dubla fertilizare si reprezinta cam 1% din toate fertilizarile existente. Ovulul are deja prea mult material genetic pentru fertilizare normala si nu va supravietui, nu se va dezvolta.
Cercetarile recente au scos la iveala faptul ca ovulul joaca un rol activ in procesul de conceptie si isi alege spermatozoidul care va intra in el, asta in baza compatibilitatii genetice si altor factori complecsi. La penetrarea ovulului spermatozoidul poate avea miscari si mai rapide ca sa isi sporeasca sansele de a fertiliza ovulul la care a ajuns cu greu.
Apare imediat zigotul dupa fertilizarea ovulului, dupa care se ajunge rapid la faza embrionara si la implantare in peretele uterin, rezultand o sarcina sanatoasa. Fertilizarea are loc dupa ce spermatozoidul ajunge sa treaca de corona radiata si de zona pellucida, cele doua straturi protectoare ale ovulului. Daca spermatozoidul nu are viteza necesara de penetrare a ovulului si enzimele necesare ca sa mai dizolve din stratul care protejeaza celula feminina reproducatoare atunci nu va rezulta o sarcina.
Ovul si spermatozoidul comunica prin intermediul unor chimicale. Ovulul din trompele uterine atrage spermatozoizii care vor incepe lupta pentru fertilizare cu niste chimicale speciale. Dar chimicalele respective sunt gandite in asa fel incat ovul sa atraga doar anumiti spermatozoizi. Ovulul e cel care influenteaza numarul de spermatozoizi retinuti in sistemul reproducator feminin si performantele in timpul deplasarii.
Selectia spermatozoizilor se va face la nivel celular, asta e sigur. Ovule diferite au si preferinte diferite in privinta spermatozoizilor care se vor apropia de ele. Ratele de fertilizare sunt mai mari cand spermatozoizii raspund mai activ la lichidul folicular al ovulului. Deci ovul alege cumva un spermatozoid sau mai multi compatibili genetic cu el.
Si de multe ori ovulul s-ar putea sa nu fie de acord cu spermatozoidul care e pe cale sa il penetreze si sa il fecundeze. Asadar, ovulul alege spermatozoizii pana la urma, spermatozoizii sunt doar niste pioni sau soldatei care se arunca in lupta si se sacrifica pentru ca doar unul preferat de ovul sa penetreze straturile sale si sa asigure fertilizare.