Tampoanele in timpul sarcinii. De ce avem sangerari, scurgeri in continuare, folosim tampoane si care sunt recomandarile ginecologului?

In sarcina se intampla multe lucruri ciudate in corpul tau. Daca inainte de sarcina erai obisnuita cu menstruatia, sangerari, scurgeri vaginale lunare si tampoane, O.B.-uri, odata ce ai aflat ca esti gravida si incepi cele mai frumoase noua luni din viata ta, orice scurgere si sangerare va fi importanta si trebuie tratata cu mare atentie. Tampoanele in sarcina nu sunt indicate, deci vei uita de ele pentru a nu ajunge la infectii foarte urate. Si totusi, daca ai nevoie de tampoane pentru ca ai sangerari sau scurgeri anormale ca volum din vagin ce e de facut?

Scurgerile vaginale si secretiile, sangele in perioada menstruatiei sunt normale. Scurgerile vaginale provin de la vagin si de la cervix, sunt lichide ce mentin vaginul hidratat si curat, esti si protejata de orice infectii.

Daca scurgerile vaginale nu sunt cu sange si sunt clare, albe, au un miros usor, care nu e foarte neplacut, daca nu ai scurgeri lipicioase, alunecoase, prea lichide totul e in ordine cu vaginul tau.

In al treilea trimestru de sarcina si la inceput de sarcina scurgerile vaginale pot sa aiba un volum mai mare. Iarasi e normal sa se intample asa, volumul lor variaza de la o femeie la alta. Aproape de nastere poti sa ai scurgeri care sunt mai groase si mai aproape de consistenta unui gel roziu. Mucusul e de vina, cel de la nivelul cervixului iese afara din vagin. E semnul clar ca al tau corp se pregateste deja de nastere.

In primul trimestru de sarcina apar si sangerarile, care sunt cauzate de implantarea embrionara, de schimbarile de la nivelul cervixului, de infectii, de sarcinile molare, ectopice. Uneori sangerarea in aceasta perioada poate fi semn de pierdere a sarcinii iminente. Apar si crampe abdominale severe, durere, durere de spate, lesin, oboseala cronica, dureri de umar, febra, scurgeri vaginale abundente, stare de rau, greata, varsaturi.

Trimestrele II si III de sarcina vin cu sangerari si mai abundente si sunt semnale clare ale unui travaliu inainte de termen, unei dilatatii cervicale anormale, ale unei probleme cu placenta, ale unei rupturi uterine sau ale vasa previa.

Sunt recomandate tampoanele in astfel de scenarii, scurgeri vaginale, sangerari vaginale in sarcina? La inceput e tentant sa scapi rapid si sa folosesti tampoane de toate felurile ca sa nu ai probleme cu sangerarile, scurgerile. Specialistii recomanda insa sa le eviti, indiferent ca e vorba de cele externe sau de O.B.-uri, cele interne, vaginale. Ele pot sa declanseze infectii nedorite, cupele menstruale sunt si ele de evitat.

O alternativa mai buna sunt tampoanele externe lungi si suficient de groase. Dar oricum, tampoanele ar trebui sa fie folosite foarte rar in sarcina si doar daca e absolut necesar, pentru ca poti introduce in vagin germeni, microbi, te poti infecta rapid si poti cauza probleme de dezvoltare pentru copilul din uter.

Plus ca vei cauza iritatii, uscaciune vaginala in sarcina, intr-o perioada cand si asa ai doar probleme vaginale determinate de hormonii care isi fac de cap. Tampoanele interne, vaginale, nu se vor umple in patru ore, cat e recomandat sa le lasi in interiorul tau, asa ca la extragere va fi destul de neplacuta senzatia pentru ca sunt uscate si nu sunt pline de sange, lichide.

Chiar daca, din greseala, ai folosit un tampon pana sa afli ca esti gravida, cat erai gravida, nu inseamna ca vei pierde sarcina si vei ajunge la avort, asta e doar un mit. Ai grija doar sa eviti pe viitor utilizarea lor in totalitate pentru a avea un bebe sanatos si un vagin care functioneaza corect si e pregatit si pentru nasterea naturala.

Dupa un avort, pierdere de sarcina, se va evita folosirea de tampoane pentru ca ai un cervix care ramane deschis pentru a elimina toate tesuturile si lichidele de care nu mai are nevoie si a permite uterului sa revina la starea de dinainte de sarcina.

Ca o regula generala, daca ai nevoie absoluta de un tampon foloseste doar tampoane externe de calitate, poarta tampoane ziua, nu noaptea. La fiecare 4-5 ore se schimba tampoanele daca nu vrei infectii-la fiecare 3-4 ore, in caz de sangerari si scurgeri abundente se va inlocui obligatoriu tamponul pentru a nu se ajunge la complicatii majore. Pentru perioada noptii poti folosi servetelele sanitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.