Colul uterin si dilatatia in timpul travaliului si al nasterii

Ca sa poti naste colul tau uterin se va dilata treptat inca din primele clipe ale travaliului.

Nasterea e un proces complex care incepe de fiecare data cu dilatarea cervixului si cu primele contractii mai serioase. Dilatarea colului uterin e obligatorie ca sa poti naste vaginal, se intampla natural si cand ajunge la 10 cm deja esti gata de nastere. De cand incepe dilatarea colului uterin sau cum putem incuraja dilatarea mai rapida? Raspunsurile la aceste intrebari si la altele la fel de importante despre nastere le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Cand a venit ziua in care trebuie sa nasti si ti „s-a rupt apa” vei trece prin trei etape ale travaliului. Prima este doar despre dilatarea colului uterin, cervixul se deschide si se subtiaza pentru a permite copilului sa treaca prin el, plus ca va deveni mai elastic. Dilatatia e foarte importanta pentru nasterea vaginala. Daca ai deja 4 cm dilatatie ai putea primi epidurala, daca ai deja 10 cm dilatare deja poti sa nasti si procesul va continua in mod firesc, natural.

In a doua etapa a travaliului cervixul este dilatat complet, bebe deja e coborat spre iesirea din vagin si tot ce ai tu de facut, mamico, este sa impingi cu putere ajutata si de medici si asistente pentru a putea aduce pe lume minunea din burtica.

In momentul cand bebe coboara spre cervix in asteaptarea nasterii presiunea e atat de mare incat cervixul se dilata. Cand incepe deja travaliul contractiile determina dilatarea completa a colului uterin, deci bebe intra in canalul special pentru nastere si va putea trecere rapid spre vagin si afara din organismul mamei. Dilatarea cervixului poate fi naturala sau se poate induce, la nevoie.

Nu stii cand incepe dilatarea cervixului, momentul in care ai deja primele semne de dilatare difera de la o femeie la alta, nu vezi nimic deosebit. Dilatarea nu se intampla de azi pe maine, dureaza saptamani si chiar o luna pana sa ajungi la cei 4 cm de la final, din travaliu. La inceput ai contractii usoare si cervixul e dilatat 1-3 cm, dupa care vine faza activa cu dilatare 6-10 cm si contractiile sunt mai puternice, regulate.

Stii ca ai dilatatie serioasa si vine bebe cand iese dopul de mucus care bloca cervixul, tinand departe bacteriile de orice fel de uter. Nu il vezi de obicei, dar simti ca s-a intamplat ceva. Si odata cu el vine si niste sange mai abundent, mucusul vaginal fiind atunci roziu, rosu sau maro. Simti contractii uterine mai puternic, cervixul se deschide si se dilata si mai tare.

Din a 39-a saptamana de sarcina deja se verifica periodic dilatare cervixului mai ales cand sunt si contractii vizibil mai puternice. Verificarea dilatarii se va face cu degetul, doar medicul ginecolog va putea sa execute miscarile corecte si intrarea in vagin in asa fel incat sa nu apara probleme. Dilatarea nu prea inseamna nimic pana nu apare si travaliul, contractiile regulate. Daca dilatarea cervixului apare mult prea devreme e semn ca esti deja in travaliu prematur, ai nevoie de spitalizare. Greutatea prea mare a copilului, a sarcinii ar putea duce la dilatarea mult prea rapida a colului uterin.

Cum obtii o dilatare mai rapida a cervixului? Simplu. In prima faza te misti mai mult, miscarea incurajeaza productia de oxitocina, care duce la contractii mai puternice si dilatarea va fi mult mai rapida. Si sexul ajuta mult daca vrei neaparat sa ai dilatare mai rapida.

E important sa intretii relatii sexuale neprotejate aproape de momentul in care vei naste natural ca sa influentezi schimbarile de la nivelul cervixului. Partenerul trebuie sa ejaculeze in vagin pentru ca sperma contine prostaglandine, substante ce ar ajuta la cresterea nivelului de oxitocina daca apare si orgasmul mamicii si travaliul poate incepe, contractiile devin deodata mai puternice.

Stimularea sanilor aproape de momentul nasterii duce la dilatarea colului uterin, iarasi se elibereaza oxitocina. Atentie la stimularea sanilor pe o perioada lunga, poti avea contractii puternice si mult mai lungi.

De ce nu ai totusi cervixul dilatat cat trebuie? Pentru ca nu ai contractii suficient de puternice ca sa „deschida” colul uterin. Se poate apela la inducerea travaliului, la medicamente, stimulare cu proceduri speciale. Daca dilatarea tot nu e suficienta sau nu apare deloc atunci singura varianta luata in considerare e cezariana.

Totul se termina dupa nasterea vaginala a copilului, cand se elimina si placenta cu aceleasi contractii mai usoare, dureaza cam o ora. Cand placenta a iesit si ea prin vagin colul uterin incepe sa revina la marimea si deschiderea de dinainte de nastere, tesutul se reface rapid. Cervixul nu se va inchide perfect vreme de sase saptamani, cat se micsoreaza la loc uterul, va fi partial deschis, vor mai fi sangerari ca la menstruatie, dar nu trebuie sa te ingrijorezi deloc.

Trebuie sa ai grija mare la igiena si sa eviti orice fel de dusuri interne vaginale, introducere de degete, obiecte, jucarii sexuale in acea perioada-atentie mare la tampoanele interne, externe, la momentul spalarii locale a organelor sexuale externe. Apare si ciclul dupa nastere dupa cele sase saptamani, cervixul ramen inchis si se deschide usor, se inchide cand vine menstruatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.