Contractiile in timpul nasterii si inainte de nastere. Ce rol au si de ce apar?
Nasterea si perioada de dinainte de nastere, de sarcina sunt extrem de emotionante, dar si complicate. Contractiile sunt unele dintre cele mai complexe si mai greu de depasit schimbari care apar in timpul nasterii, travaliului si inainte de ea. E nevoie de ele pentru a putea naste si pentru a asigura un travaliu fara probleme, nu ai cum sa le eviti, durerile sunt si ele inevitabile din cauza uterului care incearca sa ajute si el copilul sa ajunga intr-un final in bratele mamicii nerabdatoare sa il cunoasca. Dar de ce apar aceste contractii si cand anume, cand trebuie sa le iei in seama si cand trebuie sa nu te panichezi?
Contractiile se intampla la nivelul uterului, musculatura uterina se contracta si se relaxeaza. La contractie musculatura ajuta cervixul sa se deschida, iar in primele etape ale travaliului contractiile ajuta bebelusul sa se miste spre vagin, spre iesirea din corpul mamei. De asemenea, contractiile uterine din timpul travaliului compreseaza vasele de sange din uter pentru a se evita hemoragia puternica dupa nasterea vaginala.
Contractia uterina poate sa apara oricand in timpul sarcinii, dar le vei simti mai puternic si vor dura mai mult, vor fi mai dureroase, regulate, mai dese pe masura ce treci prin etapele travaliului. De obicei le vei simti ca niste valuri care incep din partea superioara a uterului, urmand sa continue pana in partea inferioara. Abdomenul se intareste si se relaxeaza la fiecare contractie. Intre contractii durerea nu mai e asa de mare, dar revine la aceeasi intensitate pe masura ce te apropii de stadiile finale ale travaliului.
Contractiile nu se vor opri pana cand cervixul nu se va dilata 10 cm, asta ca sa permita o nastere vaginala fara probleme. Cum le simti depinde mult de organismul tau si de toleranta ta la durere. Unele femei spun ca se compara cu tot ce simt in timpul menstruatiei, ca niste crampe mai puternice in partea inferioara a abdomenului, alte femei au si dureri de spate, dureri care se duc pe picior si devin suparatoare si greu de suportat cu fiecare contractie care vine si trece.
In primele faze ale travaliului intre contractii e o perioada scurta de timp, 30 de minute, sunt scurte, dar pe masura ce ajungi la punctul in care trebuie sa nasti copilul contractiile sunt foarte puternice, apropiate unele de altele, dureaza 1 minut si apar la fiecare doua sau trei minute.
Pe langa aceste contractii tipice pentru nastere mai avem contractiile Braxton Hicks, care de regula sunt sesizabile din al doilea trimestru. Cu ajutorul lor uterul se pregateste de travaliu, dar cervixul nu e deschis. Spre deosebire de contractiile din timpul travaliului, cele Braxton Hicks se opresc imediat daca schimbi pozitia sau daca faci un dus cald. Nu sunt regulate, nu sunt asa de dureroase, daca te deplasezi nu ai dureri mai mari, daca stai pe scaun, pe pat dispar incet, incet, nu scade perioada de timp dintre ele. Rolul contractiilor „false” este sa inmoaie si sa subtieze cervixul ca sa il pregateasca de travaliul si de nastere.
In momentul in care contractiile sunt insotite de ruperea apei, de dureri mari si sunt mai mult de doua per 10 minute, daca simti ca a inceput travaliul sau esti deja in travaliu si ai planificata o cezariana vei merge de urgenta la spital.
Daca apar contractiile asociate cu travaliul inainte de momentul in care trebuia sa ai travaliu, pana in 37 de saptamani de sarcina e cazul sa mergi la doctor sau la spital pentru ca s-ar putea sa ai nastere prematura in curand. De multe ori contractiile inainte de momentul travaliului nu inseamna si nastere prematura, insa trebuie sa fii in garda si sa previi orice complicatii.
Contractiile reale asociate cu travaliul vor dura de la 30 secunde la inceput de travaliu pana la 75 de secunde. Devin foarte puternice, mult mai dese, e foarte greu sa mai controlezi durerea, sa o mai suporti, uterul se „intareste” de fiecare data si pare ca se rupe ceva in tine cu fiecare contractie care trece.
Dar nu toate contractiile sunt contractii specifice travaliului cum am vazut deja. Pot sa apara unele usoare, neregulate, se intind ligamentele din uter, apare deshidratarea, dureri de la gaze acumulate, toate ducand la contractii ce nu vor pune probleme. Contractiile false apar mai mereu in al treilea trimestru de sarcina. Cele reale se „construiesc” in timp la nivel de intensitate si de perioada a aparitiei lor.
O contractie poate dura, in teorie, undeva de la 20 de secunde la 70 de secunde, depinde in ce stadiu al travaliului te afli deja. La inceput ai 20-30 de secunde, cu 30-60 de minute intre ele, simti o oarecare presiune. Cand esti deja in travaliu activ durata e deja intre 40-70 secunde, intervalul dintre ele e de 3-5 minute, nu poti sa mai vorbesti, sa mai mergi, sunt foarte intense. Dupa nastere continua contractiile ca sa fie eliminata si placenta prin vagin si sa se opreasca treptat si sangerarea interna.
Daca nu e vorba de contractii asociate travaliului si esti acasa poti sa ai un masaj facut de partener pe spate, in zona umerilor, poti sa incerci sa iti relaxezi musculatura, vei respira adanc si vei misca pelvisul pana te simti mai bine. La nevoie folosesti gheata in partea inferioara a spatelui. Dar cel mai bine este sa discuti cu medicul sau sa mergi la spital pana sa faci aceste lucruri ca sa eviti orice fel de probleme si sa fii sigura ca nu e vorba de travaliu deja declansat.
Din momentul in care ai contractii ce dureaza 60 de secunde si apar la fiecare 5 minute regulat deja te pregatesti de nastere si ai nevoie de asistenta medicala de specialitate.
De retinut ca nu vor disparea contractiile imediat dupa ce ai reusit sa elimini si placenta. Uterul va continua sa se contracte pentru a reveni la dimensiunile si la forma initiala, de obicei in cateva zile dupa nastere nu vei mai avea niciun fel de contractii.